LIFESTYLE

5 savjeta za uspješno upravljanje osobnim financijama u doba krize

Kako prebroditi krizu s postojećim budžetom?

Posljednjih nekoliko tjedana gotovo svi informativni kanali pažnju su usmjerili na pružanje raznih savjeta građanima, a koji se direktno tiču globalne pandemije u kojoj smo se preko noći pronašli.

Moguća karantena koja nam slijedi kao posljedica pojave koronavirusa tako će za mnoge značiti i suočavanje s financijskim teškoćama; mnogi građani ostaju bez dijela plaće ili bez posla uopće, a brojne tvrtke primorane su zatvoriti svoja vrata. Recesija kao takva uobičajena je ciklička pojava u ekonomiji koja se u određenom vremenskom periodu pojavljuje, a potom i nestaje. No, uzroci nisu uvijek isti. U ovom slučaju, s obzirom na to da se radi o pandemijskom virusu, činjenica je da je potpuno neizvjesno koliku štetu zaista ovakvo stanje može napraviti gospodarstvu te ono najbitnije, koliko će takvo stanje trajati. Iako je, s obzirom na situaciju, vrlo teško sastaviti univerzalne modele i strategije ponašanja, odnekud treba krenuti. Stoga smo u nastavku izdvojili pet savjeta koji neće odmoći, a uz koje ćete stvoriti nove, pametnije financijske navike.

Zapišite svoje financijsko stanje

Ako do sada niste sastavili popis koji uključuje tekuće prihode, štednju i imovinu, sada je krajnje vrijeme za to. Kada sve svoje prihode i troškove stavite na papir, mnogo ćete lakše procijeniti koliko će vam novca uistinu biti dostupno u narednom periodu. Također, lako ćete procijeniti koliko vam je novca potrebno za elementarno funkcioniranje. Pritom ne očajavajte i imajte na umu; svaka recesija ima svoj rok trajanja!

Kontaktirajte svoju banku

Unatoč činjenici da je hrvatska Vlada najavila dogovore s bankama koji podrazumijevaju odgode plaćanja i slične mjere, nipošto nemojte na svoju inicijativu odustati od plaćanja obveza na koje ste pristali, bilo da se radi o kreditima, obročnoj otplati ili drugim izdacima. Ako ste se našli u prilično nezavidnoj situaciji što se tiče posla i redovitih financijskih primanja, kontaktirajte svoju banku te ih obavijestite o situaciji u kojoj se nalazite te iz prve ruke saznajte kakve su vaše opcije i mogućnosti.

Odredite prioritete

Procijenite koliko su vam neki troškovi i kupnja artikala na koje ste navikli zaista bitni u ovom razdoblju. Zapišite koliko novca možete uštediti ukoliko maknete nekoliko stavki i prebacite ih u fond koji ćete iskoristiti kada za to dođe vrijeme. Na taj način, pametnom štednjom, mirnije ćete čekati kraj recesije koja nam slijedi.

Ne zanemarujte ''malene'' troškove

Prije svega pripazite na režije, a posebice ako ste jedni od onih koji bez razmišljanja ostavljaju upaljeno svjetlo ili pretjerano ne paze na korištenje vode. Skratite vrijeme tuširanje, palite svjetlo samo u sobi u kojoj boravite i koristite sušilicu što rjeđe. Topli dani su pred nama, stoga bi ovu stavku s lakoćom trebali usvojiti! Isto tako, u ovu kategoriju ubrajamo i ''samo jednu kavicu'', ''nešto za gricnuti'' i slične troškove koje često ni ne primjećujemo.

Financijske ciljeve podijelite u kategorije

Iako se svakako moramo naučiti odgovornije i skromnije ponašati s novcem, činjenica je da ćemo neke stvari biti primorani kupiti za normalno funkcioniranje. U tom slučaju, ciljeve prije svega podijelite na kratkoročne, srednjoročne i dugoročne; kratkoročni ciljevi obuhvaćaju one stvari koje su vam prijeko potrebne, a za čiju kupnju vam ne treba previše vremena štednje. Srednjoročni ciljevi se odnose na razdoblje od dulje od jedne godine, a oni često uključuju i obročnu otplatu, dok su dugoročni ciljevi oni za koji vam je potrebno najviše vremena štednje. Praćenjem prihoda i financijske situacije, mnogo ćete lakše napraviti plan prema kojem ćete pametno raspolagati većom količinom novca.

Foto: Unsplash, Pexels
Objavljeno: 02.04.2020. u 13:09

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p