KULTURA

Atmosferičan kutak u kojem obožavamo provoditi vrijeme

Blictagram: Petar Krešimir Furjan
Petar Krešimir Furjan
Š
to činite kada se poželite nakratko maknuti iz svakodnevice? Kada vam se ne da u rano jutro u tramvaju slušati monolog nesretnog sredovječnog gospodina bijesnog na cijeli svijet, kada preko 20 minuta stojite u koloni u centru grada bez ikakvog nagovještaja pomaka, a jedino što želite je doći u svoj topli dom? Kamo bježite kada želite utišati svoje misli?


Meditacija, šetnja u prirodi, tjelovježba, dobra knjiga, poezija, blogovi ili pak Instagram kao jedan od eskapističkih alata slamke su spasa za koje se hvatamo kada se želimo barem na kratko udaljiti od svakodnevice koja se lako može pretvoriti u scenarij filma Beskrajni dan. I premda smo na stotine puta pročitali kako je sve do naših misli, po svoju dozu dnevnog zena ponekad volimo svratiti na adrese koje njime obiluju.

Takav jedan vizualni odmor predstavlja nam i Instagram profil mladog fotografa Petra Krešimira Furjana. Na njega smo naišli prije dosta vremena i nakon jednog pogleda na nizove atmosferičnih fotografija, Petar je dobio nekoliko vjernih novih pratitelja. Premda ima tek 18 godina, Petar je u fotografiju zaljubljen već dobrih pet. Sa sedam je dobio svoj prvi fotoaparat, a danas kaže kako bez fotografije ne vidi svoju budućnost. Nije stoga čudno što je tako strastven već razvio prepoznatljiv stil koji obožava i preko 42,6 tisuća pratitelja na njegovom Instagram profilu. Prigušenih boja, eterične i atmosferične, Petrove fotografije naš su maleni zen kutak u kaotičnoj svakodnevici.

Petar Krešimir Furjan
Kada si se i kako zaljubio u fotografiju, a kada i kako u Instagram?

Fotografija je dio moga života od malih nogu i u nju sam zaljubljen više od pet godina. Jedno od najranijih sjećanja iz djetinjstva vežem za VHS kameru i analogne fotoaparate, pomoću kojih su moji roditelji pokušavali uhvatiti moje prve godine života dok smo ih sestra i ja pratili u stopu i vikali ''Tata daj nam kameru!'' (ali nam nikada nije dao nažalost). Sjećam se da sam povodom sedmog rođendana dobio sam svoj prvi fotoaparat ( i to onaj na filmove) od djeda kojeg i dan danas rado koristim za svoj „gušt“! Kako sam rastao tako sam sve više zaljubljivao u ovo što danas radim, a prije tri godine sam otkrio Instagram koji mi je pružio novu mogućnost izražaja svog stila, rada i ideja zbog toga što je zamišljen isključivo za objavljivanje fotografija, a takvo što me osvojilo na prvu!

Tvoj Instagram profil u tri riječi!

Teško mi se odlučiti za samo tri riječi, no kada bih morao izabrati onda bih rekao: kolorističan zbog obrade pomoću koje pokušavam izvući najbolje iz fotografije koje kasnije pokušavam spojiti u smislenu priču, što mi je veoma bitno za željeni izgled svoje galerije tzv. feed a. A svaka ta priča ima svoje značenje zbog čega bih svoj profil opisao i kao osoban.

Fotkaš li mobitelom ili fotoaparatom za Insta profil i koristiš li neke dodatne gadgete?

Svoje fotografije za Instagram isključivo radim pomoću DSLR fotoaparata jer dobivam više mogućnosti kojima postižem zamišljen kadar, no priznajem da sam na početku koristio mobitel no otkako sam upisao fotografsku školu stjecao sam nova znanja te sam se s godinama upoznavao s različitim modelima fotoaparata i shvatio manjak mogućnosti prilikom fotografiranja mobitelom.

Petar Krešimir Furjan
Petar Krešimir Furjan
Petar Krešimir Furjan
Najdraže aplikacije za uređivanje fotografija i najčešći filteri koje koristiš?

Definitivno PhotoShop i Lightroom u kojima sam kreirao svoje obrade (tzv. presets). No ako mi laptop nije pri ruci, ponekad znam pomoću aplikacija na mobitelu (VSCO i Snapseed) obraditi fotke na brzinu.

Je li Instagram promijenio način na koji fotografiraš i/ili gledaš svijet oko sebe?

Moram priznati da je itekako promijenio neke stvari kao što su motivi, ispočetka sam se bazirao na svoju okolinu no sada se više fokusiram na pejsaže, portrete i spajanja istih. No tko zna gdje što će mi u bližoj budućnosti zapasti za oko, stoga se posebno radujem novim izazovima! Fotografirajući pokušavam prenijeti svoje doživljaje i pogled kadra i tako dočarati viziju drugome iz svoje perspektive.

Postoji li neki Instagram trend za koji si se zakačio i ima li neki koji ti je odbojan?

Moram priznati da se trenutno bavim suradnjama s raznim brendovima koji žele promovirati svoj proizvod putem Instagrama, osobno mi je to veliki izazov jer svaki proizvod pokušavam predstaviti na originalan način trudeći se izbjeći trend kopiranja kojeg susrećem na mnogobrojnim profilima.

Petar Krešimir Furjan
Što prvo gledaš na tuđim Instagramima i što je ono što te natjera da stisneš 'follow'?

Prije nego li stisnem follow svakako gledam stil i kreativnost te osobe tako da već u prvih par fotografija mogu procijeniti kvalitetu profila, ali definitivno osoba koja ima perfect feed će odmah dobiti follow od mene.

Tri omiljena Instagram profila koja pratiš?

Bez dvojbe izdvojio bih ove profile: @samuelelkins je prvih i najdraži profil koji sam otkrio i zapratio već na samim početcima korištenja, a i dan danas u njegovom radu vidim uzor i veliki poticaj jer je također mlad fotograf. @robstrok mi je posebno drag ne samo zbog fotografija nego i zbog vlastitih video uradaka koji su me očarali na prvi pogled i za kraj @doyoutravel koji me potiče na izlaženje iz vlastitih okvira i granica (doslovno). Njegova putovanja potiču i mene da zastanem i promotrim razne kutke svijeta, različite kulture i ljude! Svako pogledajte njihov rad, neće te požaliti!

Da tvoj Insta profil/fotografije ima(ju) soundtrack, sviralo bi...

Pošto mi je glazba jedna od motiva u kojoj nalazim inspiraciju teško mi se odlučiti samo za jedan soundtrack, no u zadnje vrijeme mi je na repeatu stvar The One od W&W-a!

Petar Krešimir Furjan
Koja ti je najdraža fotografija s tvog Insta profila i zašto?

U moru fotografija, odmah se ističe ova fotografija vjerojatno zato što je najsvježija, a njen nastanak je veoma spontan. Vozeći se u autom kroz Lokve (Gorski Kotar) primijetio sam kamp-prikolicu u obližnjem jarku i zamislio sam dobar prizor no kako je vrijeme bilo loše i bila je prometna cesta odlučio sam produžiti dalje no nakon 500 metara shvatio sam koliko bi to bila dobra fotografija, u nekom dvorištu sam se okrenuo natrag i odvezao ponovno do tog mjesta i nisam požalio! 

Petar Krešimir Furjan
Petar Krešimir Furjan
Petar Krešimir Furjan
Matea Martek
Foto: Petar Krešimir Furjan
Objavljeno: 20.12.2016. u 12:30

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p