LIFESTYLE

Banksy u Zadru: Radove najintrigantnijeg umjetnika današnjice možete pogledati cijelo ljeto

‘Zadar does Banksy’

Banksy je pseudonim pod kojim djeluje popularni street umjetnik koji je svojim aktivistički grafitima privukao pažnju cijelog svijeta. Njegova odluka da se ne pojavljuje u javnosti i nekoliko situacija u kojima je uništio svoje radove kako ne bi bili prodani, zagarantirala mu je titulu intrigantnosti. Zbog svega toga, gdje god da se pojave njegovi radovi ili izložbe interes javnosti je ogroman. Banksy je puno više od umjetnika jer su njegova djela uspjela doprijeti i do onih kojima umjetnost nije glavni interes, uostalom to je oduvijek i bila uloga ulične umjetnosti.

Obnovljeni kompleks palača u Zadru već neko vrijeme lokacija je na kojoj smo već imali prilike pogledati izložbe posvećene svjetski poznatim umjetnicima kao što su Salvador Dali ili Andy Warhol, a sada i izložbu svjetski poznatog, ali i dalje anonimnog autora. Naime, danas je u Kneževoj palači u Zadru predstavljena je izložba pod nazivom ‘Zadar does Banksy’, a možete ju pogledati sve do 8. listopada.

Najpoznatiji grafiti na svijetu stigli u Zadar

Izložba se sastoji od 70 umjetničkih djela koja su važna za stvaralaštvo ovog umjetnika, ali i radova umjetnika na koje je Banksy utjecao. Kako prenosi Zadarski list, u izložbenim dvoranama Muzeja dvije palače posjetitelji će moći vidjeti originalne grafite među kojima su najpoznatiji Flying Copper, Monkey Queen, Bomb Hugger, Flag i Gulf Sale – poznata ručno prskana naslovnica Röyksoppove ploče i druge ploče s njegovim najpoznatijim grafičkim dizajnom, poput Flower Thrower, One Day We’ll Be In Charge, Happy Choppers. Sve informacije o izložbi potražite ovdje.

Foto: Instagarm
Objavljeno: 01.06.2023. u 14:43

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p