LIFESTYLE

Božićna čarolija na moru: Što ovoga adventa nude naši gradovi na obali?

Top destinacije koje vrijedi posjetiti

Godinu za godinom, Zagreb je na glasu kao uvjerljivo najljepša destinacija u Hrvatskoj koju možete posjetiti u blagdansko vrijeme. I iako najčešće i vežemo prosinačko vrijeme uz hladnije, kontinentalne krajeve, valja naglasiti da naši gradovi na obali itekako imaju što za ponuditi u blagdansko doba.

Od bajkovitog uređenja, sjajne gastronomske ponude pa sve do odličnih zabavnih programa – advent na moru može biti zaista posebno iskustvo koje vrijedi doživjeti. Bez obzira na to jeste li jedni od onih koji obožavaju šetnje uz more tijekom cijele godine, pa i u božićnom razdoblju, ili ste jednostavno u potrazi za nešto drugačijim, a jednako bajkovitim božićnim ugođajem, donosimo vam nekoliko ''morskih'' gradova čiji će vas adventski programi oduševiti.

 
Najljepši advent uz more u Opatiji

Stotine tisuća lampica i predivnih dekoracija tijekom Adventa i ove godine pretvaraju Opatiju u zimsku bajku, zbog čega su kadrovi uređenog grada proteklih nekoliko sezona obišli čitav svijet. Uz virtualnu šetnju, koja je lani izazvala ogroman interes, ovogodišnji Advent ponudit će i stvarni dodir s gradom i priliku za uživanje u bogatoj gastronomskoj i zabavnoj ponudi. 

Od 26. studenog do 9. siječnja  božićna atmosfera proširit će se već  poznatim lokacijama kao što su Umjetnički paviljon Juraj Šporer i park Sv. Jakova, zatim, park Angiolina, Ljetna pozornica te gradski mrkat (tržnica), ali i nekim novim prostorima – uz lungomare na području od hotela Savoy do Ville Madonna, na terasama hotela Continental, Milenij i Imperial, u kavani Strauss, sve uz prigodnu  ponudu hrane i pića. 


Čarolija uz more u Cikvenici

Ovogodišnji Advent u Crikvenici započeo je 27. studenog na tri lokacije paljenjem božićnih lampica, a adventska događanja održat će se na tri poznate, bajkovito uređene, lokacije: Preradovićeva, klizalište Ledena morska bajka na atraktivnoj lokaciji glavnog gradskog trga.

Adventski park bit će pretvoren u čarobnu šumu Djeda Božićnjaka i veselo selo patuljaka za najmlađe. Posjetitelji će, od onih najmlađih do najstarijih, doživjeti pravi duh Božića kroz bogat glazbeni i zabavni program. Na nekoliko lokacija uređena su I mjesta za fotografiranje koja stvaraju poseban adventski ugođaj u lijepoj Crikvenici.

Dubrovački zimski festival

Bogati program dubrovačkog Adventa također je započeo u subotu, 27. studenog paljenjem prve adventske svijeće te uključivanjem blagdanske rasvjete koja će kroz narednih 40 dana upotpunjavati čaroliju ovogodišnjih blagdana.

Dubrovački zimski festival uključuje izvedbu baletne bajke Orašar te Božićne koncerte koji će svakodnevno uveseljavati posjetitelje. Novost je otvaranje prekrasnog Atrija Kneževog dvora koji, okićen svečanim blagdanskim ruhom, baš nikoga neće ostaviti ravnodušnim. Najmlađe pak čeka Stanica Sjeverni pol u Luži, Šarena zima u Uvali te blagdansko ukrašavanje izloga.

Ipak, središte zbivanja jest popularni Stradun gdje će Dubrovčani imati priliku uživati u brojnim koncertima. Slavljenička atmosfera posljednjeg dana 2021. godine počet će već u podne kada će dubrovački barmeni pripremati novogodišnje koktele ispred Gradske kavane, a u ponoć vas čeka spektakularni vatromet. Već tradicionalno, 1. siječnja na Stradunu će se u podne, uz Dubrovački simfonijski orkestar zaplesati valcer.


Advent u Puli – L'Avvento a Pola

Na pulskim Giardinima ove vas godine čeka mnoštvo zbivanja, baš kao i na Portarati na kojoj će se održavati prigodni promenadni koncerti. Giardini i Ulica Sergijevaca bit će ozvučeni prigodnom blagdanskom glazbom, a Ulicu Sergijevaca krasit će i posebno osvjetljeno zvjezdano nebo koje će oduševiti sve posjetitelje.

Na Danteovom trgu održat će se bogati glazbeni i gastro programi, dok je za najmlađe rezerviran čitav Park grada Graza u kojemu će biti postavljeni mnogobrojni ukrasi; kućica Djeda Mraza, zabavni park te mala pozornica za programe i vrtuljak. 4. prosinca na radost mnogih otvara se klizalište na Forumu postavljeno točno ispred gradske palače.

Tijekom Adventa će se održati čak više od 80 programa u kojima će baš svatko pronaći nešto po svom guštu.

Foto: Instagram
Objavljeno: 03.12.2021. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p