KULTURA

Brojni poznati na predstavljanju 25. Sarajevo Film Festivala

25. Sarajevo Film Festival pod pokroviteljstvom UNESCO-a

Sinoć je zagrebačka cafe galerija Velvet bila mjesto susreta umjetnika, predstavnika medija, brojnih suradnika i prijatelja Sarajevo Film Festivala ususret njegovom 25. izdanju. Tom prilikom direktor Sarajevo Film Festivala Mirsad Purivatra predstavio je žiri Natjecateljskog programa – dokumentarni film.

Žiri koji će odlučivati o najboljim dokumentarnim filmovima čine: Emilie Bujès iz Švicarske, umjetnička direktorica međunarodnog filmskog festivala Visions du Réel u Nyonu, Orwa Nyrabia iz Sirije, umjetnički direktor Međunarodnog festivala dokumentarnog filma u Amsterdamu i Nenad Puhovski iz Hrvatske, ravnatelj Factuma i direktor ZagrebDoxa.

Nermin Muzur, Nenad Puhovski i Mirsad Purivatra

Također, direktor Purivatra je istaknuo da će se 25. Sarajevo Film Festival održati pod pokroviteljstvom UNESCO-a i dodao: “Sretni smo da je i UNESCO prepoznao Sarajevo Film Festival kao čuvara kulturne baštine i raznolikosti. Od samih svojih početaka, umjetnošću smo čuvali duh, stvarali nove vrijednosti i pomjerali granice društva i kulture”. U pismu generalne direktorice Organizacije Ujedinjenih naroda za obrazovanje, znanost i kulturu navodi se kako festival dijeli vrijednosti UNESCO-a kao događaj posvećen promoviranju dijaloga i tolerancije putem umjetnosti. “Uvjerena sam da će 25. Sarajevo Film Festival sa svojim programima pridonijeti dostupnosti filmske umjetnosti širem krugu publike i osnaživanju mira u Južnoj Europi”, navodi Azoulay.

Ivana Krajinović, Mirsad Purivatra, Dubravka Tomeković Aralica i Ivana Antunović Jović

Za vrijeme održavanja Festivala Turistička zajednica Kantona Sarajevo bilježi rekordan broj turista. Prošle godine smo registrirali 78.000 turista u kolovozu. Usporedbe radi, prosječno mjesečno imamo oko 48.000 turista. Sarajevo za vrijeme Festivala promijeni svoj izgled i ritam. Pozivam vas da dođete, osjetite poseban ritam grada, uživate u filmovima i programima Sarajevo Film Festivala i da budete među gotovo 80.000 zadovoljnih gostiju grada filma”, rekao je Nermin Muzur, predsjednik Povjerenstva Turističke zajednice Kantona Sarajevo. Sarajevo Film Festival ove se godine obilježava 25. godišnjicu, a održava se od 16. do 23. kolovoza.

Foto:  John Pavlish
Objavljeno: 31.05.2019. u 10:13

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p