LIFESTYLE

Čega se prvo odreći ako želimo nešto uštedjeti?

Popisivanje troškova prvi je korak

'Money Talks' nastavlja se i ovaj tjedan kad ćemo govoriti o jednoj od najvažnijih tema kada je u pitanju planiranje vlastitih financija. Naravno, riječ je o štednji. Koliko je štednja bitna, koje tehnike možemo samostalno primijeniti, kako uopće shvatiti na čemu možemo uštedjeti? U suradnji sa stručnjacima dotakli smo se toga kako najbolje usmjeriti svoju štednju. Je li to kupnja nekretnine, fond za 'crne dane', štednja u svrhu investiranja ili nešto potpuno drugačije, pročitajte u nastavku.

Prije nego uopće počnemo razmišljati gdje usmjeriti štednju, postavlja se pitanje kako uopće uštedjeti. U prošlom 'Money Talks'-u dotakli smo se teme praćenja troškova i kreiranja budžeta pa ćemo još jednom ponoviti koliko je važno znati na što i kada trošite. Bez sustavnog praćenja vlastite potrošnje teško je procijeniti na čemu možda možemo uštedjeti, koji izdatci možda nemaju smisla, postoji li nešto u našem svakodnevnom stilu života što nas tjera na dodatan trošak. Kad sve to analizirate, lakše ćete shvatiti gdje se može stvoriti višak koji je moguće bolje iskoristiti.

Bez obzira na to što će se mnogi od nas našaliti, da nemaju dovoljno za trošenje, a kamoli za štednju, bitnije od svega je stvoriti naviku štednje i razmišljanja o budućnosti u kojoj bi nam nešto novca 'sa strane' moglo dobro doći. Ako ste se odrekli čarape ili madraca, najkorisnije informacije možete potražiti u najbližoj banci.

Uz oročenu štednju OTP banka kreirala je cijeli niz različitih paketa koji se prilagođavaju različitom stilu života. Primjerice, u paketu obiteljske štednje možete spojiti više oročenja članova obitelji, a kamatna stopa odnosi se na ukupan iznos. S druge strane, štednja koja osjetno može poboljšati trenutnu financijsku situaciju je rentna štednja. Ona funkcionira tako da se iznos kamate automatski prebacuje na tekući račun i njime možete raspolagati odmah dok oročeni iznos ostaje netaknut. OTP Dinamik štednja, također je kreirana tako da njen efekt osjetite odmah, odnosno dopušta vam da raspolažete sredstvima prema vlastitim željama.

Osim štednje, investiranje je jednako dobar način osiguravanja budućnosti. Dva investicijska fonda OTP banke proglašena su najboljima u posljednje tri godine. Ono što investiranje omogućuje je poprilično siguran i stabilan povrat ulaganja, a novcem možete raspolagati u relativno skorom vremenu.

Kao i obično dodatna pitanja smo postavili stručnjacima iz OTP banke, a na sva pitanja o štednji i ulaganju odgovorila nam je Marinela Hanzec Kuleš, voditeljica poslovnice.

Koji je minimalan iznos potreban da otvorim bilo koji tip štednje?

Ako se radi o oročenoj štednji minimalan iznos je protuvrijednost 250 eura. Ako vam je cilj uštedjeti određeni iznos novca, Planirana štednja OTP banke je proizvod za vas. Planirana štednja je posebna vrsta oročene štednje s mjesečnim uplatama od minimalno 25 eura, tj. 15 eura ako se radi o dječjoj planiranoj štednji.

Kada odabrati štednju, kada investiranje?

Štednja i ulaganje novca su dvije potpuno različite financijske strategije, a odluka o tome je li bolje ulagati ili štedjeti ovisi o Vašim financijskim ciljevima i toleranciji na rizik. OTP banka prepoznaje vaše potrebe i nudi vam mogućnost ugovaranja različitih modela štednje. Iskoristite konkurentne kamatne stope i sigurne uvjete štednje. Također, nudimo vam mogućnost ulaganja u investicijske fondove OTP Investa.

Je li ulaganje u nekretnine dobar oblik ulaganja novca?

Ulaganje u nekretnine je još uvijek jedan od najpopularnijih oblika ulaganja u Hrvatskoj. Radi se o dugoročnom ulaganju, a isplativost ovisi o tipu nekretnine, lokaciji i likvidnosti pojedine nekretnine kao i o trenutnom stanju na tržištu.

Koji tip štednje odabrati ako mjesečno želim 'ostavljati sa strane' manje iznose?

Ako vam je cilj uštedjeti određeni iznos novca, Planirana štednja OTP banke je proizvod za vas. Planirana štednja je posebna vrsta oročene štednje s mjesečnim uplatama. Iznos mjesečne uplate izabirete sami (najmanji iznos je protuvrijednost 25 eura). Mjesečno možete uplaćivati u više navrata. Mjesečne uplate možete vršiti trajnim nalogom, putem gotovinskih uplata, prijenosom s prometnog računa ili kombinacijom istih.

Što su uopće investicijski fondovi? Donose li veći prinos od štednje?

Investicijski fondovi su zajednička imovina njihovih ulagatelja kojima upravlja društvo za upravljanje investicijskim fondovima poput OTP Investa. Oni su posrednici između ulagača i tržišta kapitala. Razlikuju se po vrsti i dijele se na otvorene investicijske fondove s javnom ponudom (UCITS) i alternativne fondove (AIF). Osnovna razlika među njima je u vrsti imovine u koju ulažu i ograničenjima ulaganja koja postavlja Regulator (Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga- HANFA) te prema ciljevima ulaganja, očekivanom prinosu, preporučenom roku ulaganja i stupnju rizičnosti imovine u koju ulažu. Tako razlikujemo novčane, obvezničke, mješovite i dioničke fondove.

Na koji oblik štednje mogu dobiti najveću kamatnu stopu?

OTP banka u svojoj ponudi ima široku paletu mogućnosti ulaganja ili otvaranja štednje ovisno o vašim potrebama i željama. Za više informacija možete se uputiti u Vama najbližu poslovnicu, informirati na našoj web stranici ili pozivom Kontakt centru na besplatan telefon 0800 21 00 21.

Što znači da OTP Dinamik štednja omogućuje raspolaganje sredstvima bilo kada?

OTP Dinamik štednja zapravo je vaš tekući ili devizni račun s dodatnom kamatom gdje ovisno o iznosu koji imate na računu ostvarujete pravo na povoljnije kamatne stope.

Kolika minimalna sredstva moram imati na raspolaganju da bi investiranje bilo pametan potez?

Najniži novčani iznos uplata u OTP investicijski fond pojedinog ulagatelja iznosi 100 EUR – 130 EUR (ovisno o vrsti investicijskog fonda). Međutim, ako je početno ulaganje povezano s investicijskim planom (ulaganjem putem trajnog naloga koji se može ugovoriti u svim poslovnicama OTP banke) najniži iznos novčane uplate može biti 15 EUR.

OTP Invest društvo za upravljanje fondovima d.o.o (članica Grupe OTP Banke) upravlja s devet otvorenih investicijskih fondova, od kojih su tri investicijska fonda s rokom dospijeća. Investicijski fondovi kojima Društvo upravlja razlikuju se po vrsti imovine u koju ulažu, vremenskom horizontu ulaganja, profilu rizičnosti te sukladno tome po potencijalnim prinosima koje mogu ostvariti. Sve informacije o investiranju možete pronaći na web stranici OTP banke ili posjetite neku od poslovnica banke.

Trebam li štedjeti prije nego odlučim dignuti kredit za stan?

Štednja prije uzimanja kredita za stan može biti korisna kako biste imali veći polog ili smanjili iznos kredita.

Koliki postotak plaće bi bilo najbolje ostaviti sa strane da štednja ima smisla?

Preporučljivo je uštedjeti barem 20 % plaće kako biste osigurali stabilnost financiranja i imali rezervu za neočekivane troškove, ali postotak ovisi o Vašim financijskim ciljevima, troškovima života i okolnostima. 

Foto: Unsplash, Pexels, YouTube

FASHION.HR NATIVE STUDIO

*sadržaj nastao u suradnji s OTP bankom

Objavljeno: 01.12.2023. u 09:35

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p