TECH

Čitajte neograničeno tisuće knjiga na raznim jezicima i to potpuno besplatno

Od školske lektire, kuharice, pa sve do ljubavnih romana!

Ovog proljeća stanovnicima i posjetiteljima Hrvatske svoja e-vrata otvorit će Library of Croatia, prva virtualna slobodna knjižnica na svijetu! Kroz ovu inovativnu platformu za besplatno i anonimno čitanje, koju je u cijelosti osmislio i razvio interdisciplinarni tim hrvatskih stručnjaka, svakome tko se zatekne na prostoru Hrvatske bit će dostupno tisuće najraznovrsnijih izdanja na mnogim svjetskim jezicima.

Hrvatska ovoga proljeća postaje prva zemlja koja putem otvorene digitalne platforme i pripadajuće aplikacije dostupne na svim računalima i mobilnim uređajima, uključujući pametne telefone i tablete, omogućava svojim stanovnicima i posjetiteljima neograničeno i slobodno čitanje tisuća knjiga i publikacija na raznim svjetskim jezicima. Library of Croatia ruši barijere između ljudi i pisane riječi u svim oblicima, potiče razvoj čitalačke kulture na dosad neviđen način i stvara nove mogućnosti za gotovo sve sektore društva, javne i privatne: kulturu, izdavaštvo, obrazovanje, turizam i ekonomiju. “Ova platforma i proizvod otvaraju novi svijet za cijelo društvo Hrvatske,” izjavila je Mirela Rončević, autorica ideje čiji je globalni naziv One Country One Library. “Stvorili smo krug u kojem svi imamo korist, a pritom poklonili znanje ljudima bez obzira na njihovu lokaciju i kupovnu moć. Naši partneri podržavaju inovativnu misiju koja je jednako vezana za kulturu kao i za obrazovanje i turizam i doprinose da se znanje širi posvuda dok unaprjeđuju svoje poslovanje.”

Library of Croatia je knjižnica budućnosti kojoj svjedočimo u sadašnjosti, otvorena svakom čovjeku, kako na javnim mjestima tako i u privatnosti njegovog doma. Iako su posljednjih godina plasirane mnogobrojne digitalne platforme na inozemnom tržištu, niti jedna nije uspjela spojiti razne oblike publikacija u jednu cjelinu i otvoriti ih unutar granica jedne države, dostupne svima i bez potvrde identiteta. Po tome je Library of Croatia, zapravo, jedinstvena u svijetu jer je uspjela ono što nitko dosad nije izveo; pretvoriti cijelu državu u knjižnicu, slobodno dostupnu svim ljudima unutar njenih granica (a određen sadržaj i po cijelom svijetu), bez obzira na njihovu lokaciju, dob, kupovnu moć i obrazovanje.

Foto: PR
Objavljeno: 01.04.2019. u 10:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p