LIFESTYLE

'Da, Meghan Markle izgleda kao da je upravo rodila i to je sasvim okej'

Trudnički trbuh o kojem Internet jednostavno ne može prestati pričati

Otkako je u svibnju prošle godine udajom za princa Harryja postala dijelom britanske kraljevske obitelji, život Meghan Markle odvija se pod budnim okom javnosti. Ona je visoko obrazovana mlada žena, veliki borac za ljudska prava i Afroamerikanka koja iza sebe ima jedan propali brak, što u prošlosti i nisu bili baš najbolji kriteriji kada govorimo o udaji za princa, no kraljevska obitelj njezinim prihvaćanjem je poslala poruku javnosti kako je spremna napustiti svoju konzervativnost i za promjenu ugostiti društvene promjene u svoj dvor. Iako je ova priča mnogima živući dokaz kako svaka od nas može pronaći svog princa bez obzira na svoje nesavršenosti, baš kao i u svakoj bajci moraju postojati negativci koji tu čaroliju pokušavaju ukrasti, a ovoga puta su tu neslavnu ulogu zauzeli dežurni Instagram komentatori.

Rođenje prvog djeteta zasigurno je jedan od najvažnijih događaja u životu svake osobe, a pogotovo žene. Ne, ne želimo time banalizirati važnost uloge oca, no činjenica jest kako nositi dijete ispod srca devet mjeseci zaista zaslužuje posebno divljenje i poštovanje. Unazad nekoliko godina možemo osjetiti kako raste trend prikazivanja trudnoće onakvom kakva ona zaista je, daleko od kreirane društveno poželjne slike sretne trudnice s perfektnim trbuhom kojoj je jedini problem pronaći nešto moderniju odjeću. Iako svaka žena iza sebe ima jedinstveno iskustvo trudnoće, veliki broj se ipak suočava s neprestanim mučninama, nesanicama, strijama, neukrotljivim emiconalnim promjenama te brojnim drugim problemima o kojima kada se krene razgovarati, društvo brže bolje gurne prst u uho kako se ne bi dekomodiralo. Nakon svih tih promjena, nastupa i ona najvažnija - uloga majke. Neprospavane noći i upoznavanje tog novog bića čiji život ovisi o našim odlukama sasvim je dovoljno da možemo zaključiti kako roditeljstvo i nije baš najjednostavnija uloga.

No, ono što definitivno puni energiju novopečenim roditeljima jest neizmjerni ponos i ljubav prema biću koje je tu ljubav zaslužilo samo zato što, eto postoji. Upravo se to može vidjeti na posljednjoj fotografiji koju su kao novopečeni roditelji objavili Meghan i Harry, a koju je onaj ružniji dio našeg društva shvatio kao otvoreni poziv za ostavljanjem negativnih komentara i to na račun izgleda jedne žene koja je upravo rodila.

Društvene mreže odavno su prepoznate kao izvrsna platforma na kojoj svatko može izraziti svoje mišljenje, no nažalost vrlo rijetko ono konstruktivno, a upravo to dokazuju i brojni komentari od strane žena koje su iskoristile jedan od najvažnijih trenutaka u životu mlade majke da joj umjesto srčane čestitke upute kritiku na račun njezinog fizičkog izgleda. Komentari da izgleda kao da treba tek roditi i da je 'viseći' trbuh dokaz kako njezino dijete ipak nije rodila surogat majka kako se šuškalo ili pak da je ponovno trudna s drugim djetetom, postavljaju pitanje što točno pisanjem takvih komentara određene osobe u sebi hrane? Očito je riječ o nekoj vrsti frustracije jer nitko zadovoljan svojim životom ne bi imao vremena niti potrebe baviti se trbuhom jedne rodilje (već svojim vlastitim), no ono što je još više pogrešno jest uvjerenje da zato što je netko poznat i zastupljen u medijima, da nam može poslužiti kao boksačka vreća na kojoj ćemo ostavljati sve svoje životne nedaće i možda nakon toga ponovno prodisati.

Zasigurno dežurnim komentatorima nikada ne bi palo napamet napisati takav komentar svojoj susjedi koja je nedavno rodila i koja zasigurno nije izašla u prvu šetnju sa svojim djetetom izgledajući kao Victoria secret model već s ogromnim podočnjacima i strahom od ponovnog mokrenja zbog brojnih šavova, no nitko se od dežurnih kritičara u toj situaciji ne bi usudio priči toj ženi i iz čista mira joj reći: "Čuj, ne odgovaraš baš mojim standardima ljepote".

Ne možemo pretpostaviti kako se mlada Meghan osjeća nakon ovakvih komentara jer ipak toliko duboko nismo zabili svoj nos u ovu mladu obitelj, no možemo zaključiti kako nije ugodan osjećaj. Pored toga što se možda u nekom trenu Meghan pokvario dan, ovakav val hejta na jedan nedužni i izmučeni trbuh koji je na ovaj svijet donio novo biće svakako nije poticajan za neke buduće majke, kojima se pored svih obaveza koje donosi ovakva nova uloga moraju boriti i s nedostižnim standardima društva, koje u svojoj suštini niti ne zna što želi.

Komentiranje tuđeg izgleda bio je sport kojim su se bavile i brojne generacije prije nas, no nikada nije bio toliko oštar i grub, budući da hrabrost naglo poraste kada se stane iza tipkovnice, a pogotovo je tužno to što i takvo ponašanje nije niti će ikada riješiti neke vlastite frustracije koje dežurnim kritičarima ne daju mira, što je zapravo jako tužno. Iako je istina kako ne možemo preodgojiti društvo, naša dužnost je da ukazujemo na njegovo ružno lice kako takva ponašanja u jednom trenu zaista ne bi postala normalna!

Objavljeno: 09.05.2019. u 17:08

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p