LIFESTYLE

Da svi imamo novaca filerima promijeniti bilo što na licu, bismo li to učinili?

Svi smo mi prirodno lijepi – samo što Instagram misli drugačije!

Nekirurške metode uljepšavanja, prema Američkom društvu plastičnih kirurga, od su 2000. godine porasle za 200%. Stavljanje filera je postao toliko uobičajen način uljepšavanja da sam se upitala: da svi imamo novaca filerima promijeniti bilo što na licu, bismo li to učinili?

Sjećam se kada je prije nekoliko godina krenula opsesija s punim usnicama. Ne mogu reći da one prije toga nisu bile privlačne, no nisu bile ultimativni tip usnica kojeg je svaka djevojka željela imati. Za to 'napadam' Kylie Jenner koja nas je kolektivno uspjela uvjeriti kako zapravo sve izgleda mrvicu seksepilnije s blago punijom gornjom usnicom. Prvo je krenulo naivno, precrtavanjem usana olovkama i ruževima, a kada se uspostavilo kako je jednostavnije (i nema straha od 'brisanja') usne napuniti hijaluronom – više nije bilo povratka. I sama sam pala pod utjecaj toga, neke moje frendice su i 'napravile' usnice, no zapravo nikada neću zaboraviti kako smo, otprilike 2016., slušale priče o Britankama koje usnice nadopunjavaju svakih nekoliko mjeseci i to vrlo nonšalantno, za vrijeme pauze na poslu, kao što su nekoć išle kod frizera. Tri godine kasnije, priča se prebacila na Hrvatice, koje ako još uvijek nisu napravile usne, obvezno troše na ekstenzije trepavica, gelirane nokte i japansko iscrtavanje obrva.

@kyliejenner

 Kroz razgovore s domaćim estetskim kirurzima - ali i nekim stomatolozima, naime, i oni mogu puniti usne - jasno se vidi kako trend silikonskih grudi i operacije nosa ulazi u drugi plan. Prvenstveno se ulaže u botox za poravnavanje čela, a nakon toga u filere za obraze ili usne. Filerima se sada može popraviti i grba na nosi, lagano popuniti bore, popraviti asimetrija na licu... A ako sve to odradi kvalitetan kirurg, rezultati mogu biti jedva primjetni i itekako zadovoljavajući. 

Društvene mreže neupitno su utjecale na svijest o fizičkom izgledu u mjeri kakvoj, usudila bih se reći, dosad nije viđena. Novo idealno tijelo, zapravo je, nemoguće za ostvariti prirodnim putem – čak niti genetika se ne može baš tako 'potrefiti'; sitan nos, bademaste oči, izraženi obrazi, velike usnice, minijaturan struk, široki bokovi, velika stražnjica i mršave noge zamijenile su naizgled jednostavne standarde ljepote poput Marylin Monroe, Twiggy ili Cindy Crawford. Je li moguće da zaista živimo u vremenu kada se teži izgledu Kim Kardashian West koja je svoj izgled praktički sama 'stvorila'?

@kimkardashian

 Istovremeno, nitko ne želi reći da bi legao pod nož – ili tim više, da je nešto 'napravio'. Iako je u svijetu trend predimenzioniranih usnica doveo do toga da nekirurške metode uljepšavanje više nisu tabu, kod nas je samim pogledom na estradu jasno vidljivo da svi zalaze 'u istu butigu' – mala je vjerojatnost da sve dijele iste gene – a nitko nikad, ne daj Bože, nije ništa operirao. Da se ne bismo krivo razumjeli, nikoga ne osuđujem, ali ako već nemaš problem promijeniti svoj izgled ili čisto ga 'naglasiti', zašto imaš problem priznati da si to i napravila?

Možda zato što svi, duboko u sebi, želimo biti prirodno lijepi. I svima privlačni! Iako nas od malena uče da je ljepota u oku promatrača, život nas je naučio da je ona zapravo u pogledu od frajera kojeg očajnički želimo, u broju likeova na Instagram fotografiji, a nekad je čak i konfekcijski broj u Zari – nažalost! Prema istraživanju američke tvrtke za istraživanje tržišta NPD, prodaja make upa porasla je za svega 3%, s obzirom na prodaju skincarea koja se digla na 13%, što potvrđuje kako je opsesija prirodnom ljepotom u zaletu. No što ako jednostavno nismo lijepi? Tu ulazi onaj ironičan meme s fotkom Kardashiana uz citat „nisi ružan, nego nemaš para“.

@kyliejenner

 Novi pojam koji ide ruku pod ruku s trendom 'prirodne ljepote', uveden na svjetskoj razini, je 'kozmetički dermatolog', koji osim dermatološkog pregleda nudi i tretmane lica, pa i tzv. tweak-ments, odnosno sitne korektivne tretmane filerima. Nekoć je doista bilo neugodno otići išta popraviti na sebi, no odlazak kod kozmetičkog dermatologa gleda se skoro kao higijena – baš kako ćeš otići na čišćenje lica i depilaciju, tako ćeš i uštrcnuti malo hijalurona u usne. Tweakmentsima stvaramo sliku, prije svega u svojoj glavi, da smo zapravo takvi prirodni – make up u ovom slučaju nije dovoljan, s obzirom na to da on već u startu otkriva da nosimo nekakvu 'masku'.

I što je na kraju krivo ili pravo? Ma tko to uopće može presuditi! Svaka osoba je vlasnik svoga tijela i može napraviti što god želi s njim, tuđe mišljenje nije i ne bi trebalo biti bitno, no s jednom stvari ipak imam velik problem – s djevojčicama. I znam da uvijek priča pada na njih i da nitko nije dužan biti ičiji uzor, ali nerealni standardi ljepote kojima se globalno teži postali su preteški i za odraslu psihu. Toliko živimo uz filtere na mobitelima da smo si čudni kad nas se uslika fotoaparatom. Operiramo se da bismo ličili na svoj selfie. Uspoređujemo se sa slikama djevojaka s Instagrama čak i kada znamo da je 90% slika prošlo različite vrste obrada i zapravo u stvarnosti tako ne izgledaju.Pa mi živimo u svijetu koji pati od pandemije psihičke labilnosti! Sindrom iskrivljenog ogledala nije novi pojam u psihologiji, ali od porasta popularnosti Instagrama, poprima drugačije razmjere i upravo zato bilo bi vrijeme da se, prije svega tamo, pojavi malo transparentnosti. Hej, prva obrađujem svaku svoju fotku koju planiram staviti na Instagram feed, ali zato ću na storyjima biti masne kose i prištava – jer je****, nekad sam i takva. Međutim, to sam samo ja i na kraju dana to što „ja“ mislim, vama ne mora biti bitno.

Ipak, za kraj sam ostavila nešto pozitivno – 2019. godina mjeri porast u otapanju hijalurona u usnama, otkad ga je, naravno, otopila i sama Kylie. Kod nas se to još ne osjeti, ali se kao veliki trend predviđa za 2020. godinu. Paralelno s tim, sve više beauty brendova razmišlja o uklanjanju predznaka 'anti-age' na proizvodima jer nosi tako negativnu konotaciju koja se krši s pojmom prirodne ljepote, koja neupitno stari. I doista, ne bi li bilo puno ljepše kada bismo novce koje trošimo na filere utrošile kod psihoterapeuta pa riješili duboko ukorijenjene probleme zbog kojih se osjećamo manje lijepima ili manje vrijednima? Zapravo je svatko nekome lijep, a drugome vrlo ružan. Prije svega, trebamo naučiti voljeti sami sebe, a onda ćemo naučiti 'zdravo' živjeti u svijetu u kojem se cijeni ono van pameti – ili možda čak utjecati na njegovu promjenu!

@jennylogullo

Foto: Instagram, Unsplash
Objavljeno: 14.09.2019. u 00:00
Tagovi: beauty

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p