LIFESTYLE

Depeche Mode & Anton Corbijn

Genijalni um iza kamere

Kada bi birala najvećeg fana grupe Depeche Mode, sebično bi na prvo mjesto stavila sebe, a na drugo, vjerojatno Ines, kćer od moje prijateljice, i tu popis završava. Na zvukove Depeche Modea se nisam navukla 80-ih godina jer sam 80- to godište, tako da sam po kućnom odgoju slušala uglavnom muziku koju mi je tata puštao i volio: EKV, Doorse, Azru, Stonese itd. Početkom 90-ih sam otkrila Nirvanu, Pearl Jam, Alice in Chains i cijelu Seattle grunge scenu i brijala sam uglavnom po tome. A onda mi je mama (da, mama) za rođendan kupila cd „Songs of Faith and Devotion" i dogodila se ljubav na prvo slušanje. Kao „ozbiljna" trinaestogodišnja rockerica nisam mogla prežvakati njihov synth pop zvuk iz 80-ih ali mi je novi zvuk itekako odgovarao. Od tog trenutka, manijakalno očekujem svaki novi album, single, turneju, ma bilo što. Da me sada modni posjetitelji ovog site-a pitaju: „A kakve to veze ima s modom?" Mogu vam odgovoriti : „Ama baš nikakve." Mogu vam pokušati mazati oči, pa pisati o stylingu za vrijeme turneje „Songs of Faith and Devotion" ali ruku na srce, čovjek je (David Gahan op.a.) 1993 -u godinu, proveo u jednoj potkošulji, jednim hlačama .. samo je dilere mijenjao, tako da cijenim vašu inteligenciju i neću prodavati maglu. Modni autoritet i nisu jer 80-te kada se Depeche pojavio, na sceni je već postojalo više osebujnijih likova koji su stvarali modne pokrete, kao npr. David Bowie ili meni do bola mrski ali autentični Boy George.

.

Ovdje ne namjeravam prolaziti kroz biografske činjenice na način: „e sad su se oni sastali, počeli u garaži i tako je to krenulo". Za te informacije imate Wikipediju. Ono što mene konkretno zanima i o čemu vas želim u kratko informirati, je čovjek koji je stvorio vizualni image banda kakvog danas poznajemo, Anton Corbijn. Čovjek koji potpisuje sve genijalne video brojeve, vizuale, fotografije koje prate bend više od desteljeća.

Rijetko se u ovom svijetu dogodi spoj dvaju umjetnika poput Gorea i Corbijna koji mogu uskladiti ego i talent u svrhu produciranja neke više umjetnosti.

Anton Corbijn je nizozemski fotograf i redatelj, stalni suradnik i idejni tvorac vizuala, video spotova i scenografije za Depeche Mode i U2. Ukoliko ste fan rock glazbe i svih njenih izvedenica, sigurno ste tijekom godina naletili na bezbroj njegovih radova. Tijekom dugogodišnje karijere, Corbijn je osim većine spotova Depeche Modea režirao bezbroj spotova za Nirvanu, Nick Cavea, U2, Red Hot Chili Peppers, Joy Division, The Killers, Johnya Casha, grupu Travis i mnoge druge.

works_magim_time_out.jpg

Njegove fotografije su krasile naslovnice magazina Nme, Rolling Stonea, WORD magazina, Voguea, Wire magazina ...

Corbijn je tvorac album covera za U2 (Joshua Tree, Pop, Achtung Baby), Metallica (Garage inc.), Nick Cavea (the Boatman's Call), Skunk Anansie (Stoosh), the Rolling Stones (Stripped), REM (Losing My Religion) itd.

U svojoj karijeri je izdao i nekoliko knjiga, te su njegove izložbe fotografija obišle sve značajnije muzeje na svijetu. 

 

 

agenda_control_2.jpg

Nedavno se odlučio i na snimanje dugometražnog filma, te je na Cannes Film Festivalu 2007.godine, premijerno prikazan „Control". Autobiografska priča o pjevaču skupine Joy Division, Ianu Curtisu, je dobila izvanredne kritike, te iako film nije prikazan u natjecateljskom dijelu festivala, Corbijn je osvojio nekoliko priznanja.

 

Njegova priča sa Depeche Modeom započnije 1981. godine. Naime Corbijn je tada angažiran od strane magazina NME za photo session sa band-om, koji je tada još bio u svojoj synth pop fazi. Prvi susret je prošao najblaže rečeno neugodno, jer se Corbijnu nije sviđao slatki image banda te je sve do 1986. godine odbijao svaku ponovnu suradnju sa Depeche Modeom.

photo_colourim_dm.jpg

Sve se promijenilo kada je na njegovu adresu stigao upit da režira video spot za pjesmu „Question of Time". Corbijn je pristao, ali samo pod uvjetom da se spot snima u Americi i pod njegovim uvjetima. Nakon tog video broja, nitko iz stožera banda ga nije kontaktirao slijedećih devet mjeseci, da bi potom dobio poziv koji je označio početak dugogodišnje suradnje, tijekom koje je Corbijn postao peti čovjek banda, osoba od najvećeg povjerenja, redatelj svih video spotova banda, te scenograf za turneje: Songs of Faith and Devotion, Singles Tour, Exciter i Touring the Angel. Za dvd turneje "Songs of Faith and Devotion" Corbijn je dobio nagradu Grammy. Na upit o procesu nastajanja vizuala, Corbijn je izjavio; „ Surađujemo tako intenzivno i tako dugo da se automatski ubacim u raspoloženje cijelog albuma čim mi Martin odsvira prvu pjesmu. U svom dijelu posla imam apsolutnu slobodu i to je jedan od razloga zašto ova suradnja traje već godinama." Nove scenske ideje Antona Corbijna ćemo imati priliku vidjeti 21.5.2009. kada Depeche Mode dolazi u zagrebačku Arenu u sklopu turneje „Sounds of the Universe". Jedva čekamo!!

U galeriji možete pogledati neke od najznačajnijih Corbijnovih radova.

 

Ana Pavić 

 

 

 

 

 

 

Objavljeno: 30.04.2009. u 17:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p