DIZAJN I ARHITEKTURA

Atelier Branke Donassy savršeno je arhitektonsko ostvarenje

Prostor koji osvaja na prvu!

Projekt interijera Ateliera D u Zagrebu arhitektice Vanje Ilić primjer je onoga što se često spominje, a rijetko zaista i dogodi: maksimalne transformacije prostora uz fizički (i financijski) minimalne intervencije. Vrijednost projekta prepoznao je međunarodni žiri koji ove godine vrednuje realizacije hrvatskih arhitektica i arhitekata za godišnju nagradu Udruženja hrvatskih arhitekata, pa je ovaj projekt nominiran za nagradu 'Bernardo Bernardi'.

Atelier D / 02 oblikovan je kao fleksibilni izložbeno-prodajni prostor za prezentaciju radova modne dizajnerice Branke Donassy, kao i za izložbe drugih autora. Projekt potpuno preobražava zatečeni zapušteni prostor za novu namjenu, ali bez zadiranja u građevinsku strukturu. Projektantski pristup počiva na analizi zatečenog stanja kao prostorne činjenice bez identiteta, kako bi se potpuna transformacija prostora mogla provesti uz zadržavanje svih upotrebljivih dijelova interijera, bez obzira na njihovu estetsku vrijednost. Postojeće se tako prihvaća kao volumen koji se želi maksimalno transformirati uz fizički minimalno 'agresivne' intervencije.

Postupci za preobrazbu prostora kreću se stoga u registru pomno promišljenog prekrajanja, rezanja ili bojenja zatečenih upotrebljivih elemenata. Taj je pristup rezultirao krajnje racionaliziranim zahvatom adaptacije, pri čemu je zadržan kompletan građevinski gabarit, kao i otvori na pročelju, rešetke za zatvaranje, i 'ružna' keramička podna obloga. Cjelokupna interijerska oprema je izvorni dizajn projektiran kroz eksperimentiranje u primjeni materijala proizvedenih za neku sasvim drugu namjenu. Elastični tekstil za sportsku odjeću, kao i građevinska krovna folija – parna brana, dekontekstualiziraju se kako bi njihove univerzalne karakteristike (elasticitet, translucentnost, lakoća, refleksivnost) došle u prvi plan i mogle primiti nove funkcije. Preobražavaju se tako i oblikuju u utilitarne prostorne elemente, pri čemu se u postupku realizacije preklapaju tehnike arhitekture, modnog i produkt dizajna, oslanjajući se primarno na produkcijske resurse naručitelja.

U procesu projektiranja promišljalo se o metodologiji izvedbe tako da se što više elemenata može izvesti unutar Ateliera D, odnosno izraditi krojačkim konstrukcijama i šivaćim tehnikama. Slijedom toga, produkcija svih tekstilnih elemenata nastala je u suradnji s dizajnericom Brankom Donassy u produkciji Ateliera D, dok je većina intervencija (osim elektroinstalacija i bravarskih elemenata), ostvarena vlastitim radom naručitelja i arhitektice. Strop čini velika elastična, translucentna, lako demontažna i periva ovojnica, koja formira jedinstveno rasvjetno tijelo, kako bi se postiglo optimalno, difuzno osvjetljenje. Točkasto je sidrena tako da pruža prostor za smještaj rasvjetnih fluo cijevi, a pričvrsni elementi ujedno služe i za ovjes eksponata koji lebde u prostoru na nevidljivim najlonskim strunama.

Stalci za odjeću su mobilni (na kotačima) i sklopivi, kako bi se omogućila brza transformacija prostora. Garderoba je poput lebdeće skulpture od srebrne plastificirane alu-folije (izvorno krovne parne brane), nastala preciznim matematičkim modularnim nabiranjem na manju podlogu, u konačnici rezultirajući naoko nepravilnom formom koja reflektira svjetlo i unosi diskretno prisustvo zvuka pri korištenju. Slijedom istog principa transformiran je i stol naslijeđen iz prethodnog Ateliera D, s ovojnicom od modularno formiranog crnog tekstila na podlozi od srebrne plastificirane alu-folije −inverzno od garderobe. Crni longitudinalni zid ateliera produbljuje prostor i stvara kontrastnu pozadinu za izloške. Bijele, neutralne zavjese na pročelju omogućuju potpuno zatvaranje u intimu 'bijele kocke', poput intime vlastite sobe, ili pak omogućuju potpunu otvorenost prema ulici i integraciju Ateliera D s kulturnim i javnim životom grada.

Foto: Miljenko Bernfest
Objavljeno: 09.04.2019. u 13:48

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p