DIZAJN I ARHITEKTURA

Bijele kuhinje više nisu u trendu? Evo što kažu dizajneri interijera

Kako klasičan izbor kuhinje učiniti zanimljivim?

Neke stvari u interijerima nikada neće izaći iz mode, a među njima je i bijela kuhinja, koja je već desetljećima jedan od najpopularnijih izbora. Međutim, posljednje dvije do tri godine trendovi nisu na strani ovog bezvremenskog izbora. Sjetite se samo koliko puta ste na društvenim mrežama naišli na kuhinje u nijansi 'sage green'. Uz sve više tamnih i neočekivanih boja koje susrećemo na kuhinjskim ormarićima, je li odzvonilo bijelim kuhinjama?

Ako stavimo po strani trendove, bijela kuhinja ima svojih mana i prednosti kao i svaka druga boja. Bijela kuhinja lako će se uklopiti u gotovo svaki interijer, ostavlja dojam čistoće, sljubljuje se i naglašava druge zanimljive elemente dizajna poput pločica, kuhinjske ploče i sl. S druge strane, na bijelim kuhinjskim elementima godine i dotrajalost se brže uočavaju, prljavština je vidljivija, a ako ostatak interijera nema uzbudljivih elemenata kuhinja će izgledati neprimjetno.

Ipak, bijela kuhinja je i dalje bezvremenski odabir koji vrijedi uzeti u obzir. Iako neki dizajneri primjećuju i slažu se s trendom živahnijih odabira kad su boje kuhinje u pitanju, nitko od njih ne odbacuje bijelu boju u potpunosti. Evo što to znači i kako ovaj klasik prilagoditi stylish interijeru koji neće izgledati zastarjelo.

Sve nijanse bijele boje

Bijela kuhinja zapravo jako je širok pojam jer postoji cijeli niz različitih nijansi i takozvanih toplih i hladnih nijansi bijele. Ako mislite da bijela kuhinja znači samo jednu stvar, propuštate puno toga. Architectural Digest u članku napominje da odvojite dovoljno vremena za izbor odgovarajuće bijele boje. 'Mekša, kremasta bijela može biti izvrsna za stvaranje ugođaja seoske kuće, ali će izgledati neprikladno u elegantnom, modernom interijeru. Isto tako, hladna, snježno bijela boja može izgledati potpuno neprikladno u planinskoj kući za odmor'.

Bijela kuhinja ne treba biti potpuno bijela

Dizajnerica Marian Meacham ističe da potpuno bijele kuhinje više nisu prvi izbor klijenata, no svejedno ne odbacuje potpuno ovu boju. Umjesto odabira potpuno bijele palete, preporučuje ulaganje u dramatičnu radnu površinu, sve od prirodnog kamena do umjetnih kompozita koji imaju slojeve toplih, zemljanih boja, dat će moderan štih bijeloj kuhinji. Osim radne ploče, pažnju obratite i na izbor ručkica, slavina, teksture kuhinjskih elemenata, kako bi ova bezvremenska boja kuhinje ostala uvijek u trendu.

Foto: Instagram
Objavljeno: 15.10.2023. u 18:54

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p