DIZAJN I ARHITEKTURA

Dan planeta Zemlje: Poznati svjetski dizajneri kroz svoje radove poslali su važnu poruku čovječanstvu!

Nešto drugačiji prosvjed pandemijske, digitalne generacije

Prošlo je čak 50 godina otkako se prvi puta obilježio Dan planeta Zemlje, a ovogodišnji, jubilarni Dan u znaku je klimatskih promjena. S obzirom na to da je tema klimatskih promjena već dulje vrijeme aktualna u čitavom svijetu, poruke podrške i djelovanja u borbi protiv posljedica koje klimatske poruke nose pristižu iz cijeloga svijeta.

Tako je i poznati novozelandski dizajner Chris Flack ovim povodom odlučio okupiti kreativce iz cijelog svijeta kako bi stvorili čak 100 plakata koji upozoravaju upravo na problem klimatskih promjena. Inicijativa koja poziva na akciju, naziva ''Mate Act Now " osmišljena je kao vrsta prosvjeda za digitalnu generaciju koja je u ovome trenutku strogo ograničena mjerama pandemije. Cilj samog projekt jest potaknuti populaciju na akciju bilo kakve vrste i povećati svijest o načinima na koji štetimo našoj planeti. Također, ovom inicijativom prikupljaju se sredstva za pomoć australskom Crvenom križu koji, još od izbijanja velikih požara, pomaže u očuvanje prirode i životinja na spomenutom kontinentu.

"S obzirom na to da sam 'samo dizajner', a nešto sam morao učiniti, nisam znao što drugo nego uzeti olovku i papir u ruke", izjavio je Flack. Rezultat je projekt koji je nevjerojatnom brzinom okupio čak i preko 100 dizajnera među kojima su sudjelovali i DIA, Manual, Build, Wade Jeffree i Leta Sobierajski, Vince Frost, Mucho, Mash Creative, Seachange, Studio South, Hey Studio, Carla Scotto, Christopher Doyle, Paul Garbett, Megan Bowker (Collins) i Lorenzo Fanton (Pentagram).

"U ovim nesigurnim i do sada neviđenim vremenima vrlo je važno naglasiti da se i reklamna i dizajnerska zajednica mogu angažirati kako bi potaknuli na promjene i prenijeli važnu poruku". Ne želimo skrenuti pozornost s aktualnih problema koje je uzrokovao COVID-19, ali svakako želimo svojim radovima podsjetiti na činjenicu da je najznačajnija prijetnja ona dugoročna, a to su u ovome trenutku svakako klimatske promjene''- dodao je Chris.

Svi dizajneri su dobili zadatak da putem svojih radova predstave ono što klimatske promjene za njih znače. Sve plakata možete pregledati na službenoj stranici projekta, gdje ih ujedno možete potpuno besplatno preuzeti i – dijeliti dalje!

Objavljeno: 22.04.2020. u 12:16

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p