DIZAJN I ARHITEKTURA

Biste li ikada nosili nakit od kovanica lipa?

Još jedna oda hrvatskoj kuni!

Neki od nas još nisu prežalili hrvatsku kunu, dok su joj neki odlučili odati počast na kreativan način. “Medo” privjesak je u prvom mjesecu bez kune postao najtraženiji predmet u Hrvatskoj. Uz to, mnogi građani su usmjerili svoju kreativnu energiju u radove načinjene od svih mogućih kovanica hrvatske kune pa smo tako viđali slike stabala, grba i raznih uporabnih predmeta. Iako smo već mjesec dana razdvojeni od kune, interes za ovakvim načinom izražavanja ne jenjava!

Na društvenim mrežama i u medijima pojavili su se radovi hrvatske kreativke koja se nalazi iza profila Svaštarija by Fayterica koja, ni manje ni više, nekad svima bezvrijedne lipe pretvara u nakit. Reakcije korisnika mreža su više nego pozitivne, a u komentarima koji se nižu najčešće su upiti za narudžbu ili oduševljenje idejom. Nakit je izrađen od kovanica od 5, 10 i 20 lipa te elemenata od mjedi, čelika i aluminija, zbog čega je nakit izrazito lagan. Nekoliko modela naušnica i narukvica u zlatnoj i srebrnoj varijanti izgledaju jako simpatično i imaju neki etno šarm.

Za Jutarnji list Martina Slukić-Palinkaš, vlasnica kreativnog obrta, izjavila je da nakon što je došla na ideju i potrošila višak kovanica koje je imala kod kuće sada već mijenja eure za lipe jer joj nedostaje materijala za rad. Također, rekla je da za sada planira iskoristiti što više lipa te da će prema željama kupaca raditi različite modele. Uz to je dodala da su uz dosadašnje modele naušnica, u najavi narukvice i ogrlice. Čini se da ćemo još imati prilike viđati hrvatsku kunu, ali u malo drugačijem izdanju!

Objavljeno: 02.02.2023. u 10:10

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p