DIZAJN I ARHITEKTURA

Dvije izložbe poljskog dizajna i filmske projekcije na ovogodišnjem Zagreb Design Weeku

Predstojeći vibrantni festival predstavit će Republiku Poljsku kao državu partnera

Predstojeći vibrantni festival Zagreb Design Week ove će godine od 7. do 12. svibnja u Hali V Tehničkog muzeja Nikola Tesla kao državu partnera predstaviti Republiku Poljsku - i to s impozantnom izložbom „ABC poljskog dizajna“ (The ABC’s of Polish Design), izložbom „Urbani prototipovi“ i projekcijama dokumentarnih filmova o poljskom dizajnu. A ugledna će poljska kritičarka, doktorica povijesti i teorije dizajna, Magdalena Kochanowska, biti članicom međunarodnog žirija koji će dodijeliti ZGDW nagrade. Gostovanja će se ostvariti kroz suradnju s Institutom Adam Mickiewicz iz Varšave, Ministarstvom kulture i nacionalne baštine Republike Poljske i Veleposlanstvom Republike Poljske u Hrvatskoj.

Izložba „ABC poljskog dizajna“ kustosice Ewe Solarz, interpretira 100-godišnje nasljeđe poljskog dizajna, među kojima su podjednako predstavljeni klasici i suvremeni radovi, prototipovi koji nikada nisu zaživjeli u proizvodnji, ali i popularni predmeti u Poljaka koji su činili ili čine njihovu kulturu življenja u periodu od 1918. do 2017. godine. Među njima se nalaze raznoliki proizvodi od stolaca, stolova, čaša, predmeta od porculana, tipografije, vizualnih identiteta, dječjih igračaka, automobila, neonskih lampi, pa čak i zmajeva. Svaki je rad na izložbi popraćen ilustracijama 25 poljskih dizajnera najmlađe generacije. Riječ je o svojevrsnim vizualnim pričama koje predočuju procese dizajna iza projekata — od prve ideje do raznih faza njezina razvoja. Ova izložba dio je kulturnog programa obilježavanja 100 godina nezavisnosti Poljske, projekt Ministarstva kulture i nacionalne baštine Republike Poljske kao dio EU programa Niepodległa 2017–2022.


Izbor projekata koji su preoblikovali javni prostor u poljskim gradovima, predstavit će se izložbom „Urbani prototipovi“ kustosa Paweła Grobelnya. Riječ je o projektima manjih razmjera, dizajnerskim intervencijama koje poboljšavaju funkcionalnost određenih dijelova urbanog prostora – od školskog namještaja za „učionicu na otvorenom“, hranilište za ptice do mape „Tišina“ uz pomoć koje se mogu obilaziti lokacije najmanje izložene gradskoj buci. Izložba podjednako predstavlja trajne i privremene instalacije, ali i koncepte koji su projektirani na poljskim sveučilištima. Svi projekti nastali su kroz interdisciplinarnu suradnju dizajnera, tehnologa, fizičara, inženjera zvuka, ornitologa i sl.

Izložbe će biti obogaćene dokumentarno filmskim programom „Poljska stvar“ (Polish Thing), koji oživljava okolnosti nastanka djela poljskog dizajna unatrag 100 godina, približivši dizajnere i značaj njihovih radova za kontekst moderne povijesti Poljske. Sva događanja vezana uz poljski program na Zagreb Design Festivalu 2019. organizirao je Institut Adam Mickiewicz u sklopu međunarodnog kulturalnog programa POLSKA 100 kojim se obilježava stogodišnjica poljske neovisnosti. Program POLSKA 100 ističe najvažnija poljska kulturalna dostignuća u proteklih sto godina – dostignuća koja su još uvijek izvor inspiracije kako umjetnicima, tako i publici diljem svijeta.

Foto: PR
Objavljeno: 24.04.2019. u 10:27

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p