DIZAJN I ARHITEKTURA

Elegancija u primarnim bojama: Zbog ove kuće nikad više nećemo poželjeti bijelu kupaonu i kuhinju

Interijer inspiriran modernim dizajnom

Minimalističkim i suptilnim interijerima u bež nijansama nazire se kraj. Posljednji trendovi u uređenju sve više pozivaju na korištenje odvažnih boja, zanimljivih detalja, prirodnih tekstura. No, ono što je važno znati o trendovima je da se oni ponavlja te da je puno sretnije rješenje osim aktualnih trendova istražiti i dizajn prošlih stoljeća. Dom mlade dizajnerice Jamie Lenore McKillop oličenje je 'mid-century modern' uređenja.

U hrvatskom jeziku 'mid-century modern' najbolje možemo prevesti kao moderna prošlog stoljeća, a odnosi se na dizajnerski pokret u interijerima, produkt dizajnu, arhitekturi, grafičkom dizajnu koji je bio popularan od otprilike 40-ih do 70-ih godina prošlog stoljeća. U Hrvatskoj je to razdoblje jednako uzbudljivo kao i u Americi te ostatku Europe, tada su nastajala neka od najpoznatijih djela Richtera, Bernardija i drugih. U svijetu je sinonim za ovo razdoblje Eames Lounge fotelja koju proizvodi kompanija Herman Miller.

Jamie McKillop svoj interijer svakodnevno dijeli na društvenim mrežama. Već na prvi pogled vidi se inspiracija spomenutim dizajnom, u pravilnim linijama, upotrebi boja i drva te izostankom pretjeranih ukrasa. Najinspirativniji trenutak u ovom prostoru je odabir primarnih boja koje su u savršenom skladu s ostalim elementima od prirodnih materijala i zapravo ne izgledaju napadno i dominantno, već suprotno, stvaraju smiren ambijent.

Blagovaonom i skrivenim kuhinjskim barom dominira crvena boja. U kuhinji se na elementima i pločicama nadopunjuju različite nijanse pistachio zelene, dok je najupečatljivija prostorija kupaona. Neobičan izbor kobaltno plave nijanse za pločice koje prekrivaju cijelu prostoriju, uključujući i kadu te zidove. Posebno zanimljiv detalj su i stropne drvene obloge, također specifične za 'MCM' stil. Još jedan izvrstan primjer koji bi vas mogao inspirirati za korištenje više boja u svom prostoru je narančasti kupaonski ormarić koji sjajno funkcionira na plavoj pozadini zbog komplementarnosti tih dviju boja.

S obzirom na to da se posljednji trendovi sve više referiraju na stilove nekih prošlih desetljeća, ova kuća pravi je primjer kako kombinacijom suvremenih i nekih prošlih stilova stvoriti bezvremenski interijer koji na prvi pogled izgleda jako životno i privlačno.

Foto: Instagram
Objavljeno: 27.01.2024. u 18:24

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p