DIZAJN I ARHITEKTURA

Futuristički dizajn novog dubajskog hotela s potpisom studija Zahe Hadid ostavit će vas bez teksta!

Još jedna u nizu gigantskih zgrada u poznatoj ulici Burj Kalifa

Svjetski poznata prerano preminula arhitektica Zaha Hadid zaslužna je za dizajn brojnih svjetski poznatih građevina, a gotovo svi njezini radovi prepoznatljivi su zbog svoje apstraktnosti i revolucionarnih dizajna koji nerijetko prkose zakonima fizike. Danas, četiri godine nakon njezine smrti, Zaha Hadid nastavlja svoj život kroz sjajan, itekako prepoznatljiv dizajn iza kojeg stoji tim arhitekata cijenjenog Zaha Hadid studija.

Dokaz tomu je najnoviji hotel ''Opus'', smješten u luksuznoj dubajskoj četvrti - Burj Kalifi. Projektiran na preko 80 000 četvornih metara, hotel je zamišljen u obliku dvije odvojene ''kule'' koje se stapaju u jedinstvenu cijelinu, i to u obliku kocke bez središta. Praznina u samom centru zgrade čini okosnicu jedinstvenog, prepoznatljivog dizajna, a samo jedan pogled je dovoljan da pomislite kako iza ovog sjajnog dizajna stoji upravo Zaha Hadid. Dvije zgrade povezane su atrijem i asimetričnim mostom koji se nalazi na samom vrhu zgrade, na visini od čak 71 metar.

Cijeli hotel u potpunosti je okružen staklom koje, u funkciji fasade, tijekom dana odražava nebo, sunce i okolicu grada, dok se noću spomenuta praznina u centru građevine osvjetljava posebnom svjetlošću i privlači pozornost brojnih prolaznika koji se svakodnevno zaustavljaju kako bi fotografirali ovo atraktivno remek djelo suvremene arhitekture. I s ekološkog stajališta, ''Opus'' je projektiran po svim standardima održive izgradnje, a ni u samom hotelu nećete pronaći komadić plastike ili kojeg drugog nerazgradivog materijala ; gotovo sve je načinjeno od organskih sastojaka, a upravo takva hrana će se pronaći i na meniju ovog zapanjujućeg hotela.

Hotel ''Opus'' uključuje 74 sobe i 19 apartmana, a u samoj zgradi se nalaze i uredi, rezidencije, restorani, kafići i barovi. Kao i eksterijer, i interijer je u potpunosti dizajniran od strane Zaha Hadid studija što je rezultiralo nevjerojatnim, futurističkim dizajnom namještaja, stolova, kauča, kupaonica i ostalih prostorija. Brojna rješenja nastalu su iz dizajna Zahe Hadid koje je ostavila u naslijeđe svom kreativnom studiju koji ne prestaje oduševljavati svakim novim projektom. Više o gradnji i projektu ''Opus'' hotela potražite na službenoj stranici studija.

Objavljeno: 07.05.2020. u 14:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p