DIZAJN I ARHITEKTURA

Ilustratorica u čije smo radove zaljubljeni

Intervju: Lara Žigić

Veliki sam ljubitelj maštovitih ilustracija, a one s potpisom Lare Žigić jednostavno obožavam. Popularnija pod nazivom Larchi Arts, Lara na svom Facebook i Instagram profilu objavljuje prekrasne ilustracije koje su odličan detalj za maštovito uređene domove i instagramične fotografije kojima svi težimo na popularnoj društvenoj mreži. Tko je Lara, kako se našla u svijetu ilustracija i što sve planira za budućnost - saznajte u našem malom razgovoru...

Kako bi se opisala - tko je Lara Žigić?

Pomalo sam introvertirana, emotivna i super strastvena kreativka. Radim kao freelance dizajner i ilustrator u Zagrebu.

Kada i kako si počela s crtanjem i u kojem trenutku si odlučila da se time želiš baviti?

Često me pitaju ovo pitanje, ali ni sama ne znam točan odgovor na njega. Samo sam uzela olovku u ruku i cijela moja budućnost se počela crtati sama od sebe. A, da se nekom vrstom kreativnog posla želim baviti znala sam od malena. Jednostavno je to bilo u meni. Ilustracijom nadopunjavam grafički i digitalni dizajn, tako da ne mogu reći da radim samo kao ilustrator. U Hrvatskoj je jako teško živjeti samo od ilustracija, pogotovo ako ste odlučili napraviti ludi korak i krenuti sami u avanturu, i iskreno, ne mogu se zamisliti da se opredijelim samo za jednu stvar. Jako je dobro imati u sebi više skillova jer postoji veća šansa da se dobije dobar projekt. Uz to nam upravo ti razni skillovi daju mogućnost da radimo na raznim super projektima.Tvoje ilustracije pričaju priče. Svaka zapravo ima dublju poruku. Odakle dolaze ideje?

Inspiraciju pronalazim svuda, u prirodi, ljudima, promatranjem svijeta oko sebe. Crtam ono što osjećam, ako sam zaljubljive prirode onda je takva tematika, kada me okruže malo negativnije emocije radovi poprime taj dio mene.

Koliko traje proces od ideje do realizacije jedne ilustracije? Kako on izgleda?

Sve započne s idejom. Onda krenem s pretraživanjem slika po internetu i scrollam, scrollam. Tako nekad scrollam cijeli dan i radim bazu koje mi služi kao inspiracija. Nakon toga kreće realizacija. Nekad u 5 minuta mogu napraviti ilustraciju, a postoje i oni dani kada mi baš ne ide sve od ruke pa onda cijeli dan radim jednu stvar.

Pretpostavljam da sve radiš digitalno? Ili sve kreće od papira?

Skice ponekad radim na papiru, sve ostalo je digitalno.

Radiš na dječjim slikovnicama. Uvijek me zanimalo kako izgleda taj proces, koliko ilustratori imaju slobodne ruke u svemu?

Imala sam sreće da sam do sada uvijek surađivala s ljudima koji su me kontaktirali jer im se sviđa ono što inače radim. Tako da sam do sada bila slobodna u svim projektima koje sam radila. A, proces za izradu dječje slikovnice i nije toliko kompliciran. Bitno je dobro izdvojiti važan detalj i prebaciti ga u sliku da bi djeci dočarali ono što se nalazi u tekstu.

Imaš li najdražu slikovnicu koju si radila i najdražu ilustraciju ili su ti sve podjednako drage? Da moraš izdvojiti jednu, koja bi to bila i zašto?

Imam. Nedavno sam postala teta i napisala sam i ilustrirala priču za malenog nećaka. Nije mi najdraža zato što sam je napisala ili ilustrirala nego zato što je napravljena posebno za njega i jer je on glavni lik priče. Kako sam je napravila prije nego se rodio, skroz sam fulala s bojom kose! Nadam se da će se razveseliti tom poklonu kada malo odraste i nadam se da će mu u međuvremenu kosica potamniti (smijeh).Danas u doba društvenih mreža na dnevnoj bazi otkrivamo zanimljive kreativce. Tko su tvoji najdraži ilustratori, umjetnici koji te inspiriraju?

Puno je umjetničkih pokreta i umjetnika utjecalo i još uvijek utječe na mene i moju karijeru. Velika sam ljubiteljica pop arta, apstraktne umjetnosti...

Udruživanje s drugim brendovima i zajednički rad na projektima. Da ili ne? Kako gledaš na to?

Uvijek sam za to! Nekako sve više mojih projekata ide baš tome smjeru. I to me stvarno veseli jer učim jako velikom brzinom od drugih. Dizajn je prepun tuđih mišljenja i super je raditi s drugim kreativcima te dobiti konstruktivan feedback. Sjećam se vremena kad sam se bojala tuđih mišljenja. Danas je feedback jedna od mojih najomiljenijih stvari na svijetu. Možeš naučiti toliko toga samo ako hrabro zatražiš komentar na svoj rad.

Osobno obožavam tvoj stil i jako bi rado ilustraciju po narudžbi. Da li je to moguće i koje ti sve informacije u tom slučaju trebaju?

Hvala ti! Moguće je. Potrebne su mi neke male smjernice prema kojima onda napravim traženu ilustraciju. Trenutno se malo duže čeka za izradu pa je potrebno javiti se malo ranije.


Gdje možemo kupiti tvoje radove?

Preko Facebooka ili Instagrama. Pokušavam dovršiti i svoju stranicu, ali tek za koji mjesec će ugledati svjetlo dana.

Koji su planovi za budućnost i gdje se vidiš kroz 5 godina?

Biti freelancer je jako izazovno pošto rijetko kada možeš isplanirati nešto unaprijed, to je ujedno i onaj zabavan dio ovakvog načina života, nikad nije dosadno! Zato ni ne planiram ništa unaprijed. Uvijek se prepustim trenutku i idem polako dan po dan. Jedino mi je bitno da napredujem i da se taj napredak vidi na mojim radovima. Onda s trudom i radom dođe i sve ostalo.

Lara Žigić

Objavljeno: 29.04.2019. u 10:11

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p