DIZAJN I ARHITEKTURA

Ima li tepihu mjesta u kuhinji? Ovih nekoliko razloga bi vam moglo promijeniti mišljenje

Detalj koji čini razliku

Treba li nam tepih u kuhinji ili ispod blagovaonskog stola, zvuči jednako kao pitanje jeste li tim ketchup sa strane ili po krumpirićima. Postoje dvije skupine ljudi, oni koji su istog trena protiv i oni koji žele taj ekstra detalj i u kuhinji. Kojoj god skupini pripadali, mi smo odlučili potražiti neke dizajnerske savjete na ovu temu kako bismo što bolje mogli odvagnuti sve prednosti i mane te na što obratiti pažnju prilikom kupovine. Iako je kuhinja prostorija u kojoj najviše cijenimo funkcionalnost, tepisi uvijek interijeru daju toplinu i unose dodatnu dimenziju u prostoriju.

Iako tepisi nisu prva stvar koja većini padne na pamet prilikom dizajniranja kuhinje i blagovaonice, oni mogu biti detalj koji će doprinijeti atmosferi cijele prostorije i stvoriti zanimljiv detalj koji će privlačiti pažnju. Dizajneri nemaju jednoznačan odgovor na to trebamo li ili ne trebamo stavljati tepihe u ove prostorije, no slažu se da pri izboru treba uzeti nekoliko faktora u obzir.

Stvar je ukusa

Ovisno o stilu koji preferirate, tepisi će možda biti suvišni. Tekstura i dimenzija može se unijeti i masivnim drvenim podovima, zanimljivim pločicama. S druge strane, ako ste zakleti minimalist, ovaj dodatak mogao bi jednostavno biti suvišan u postizanju 'clean' efekta prostorije. Također u kuhinja je prostorija u kojoj se možete poigrati i kombinacijom nekoliko materijala i različitih ploha na radnoj ploči, podovima, kuhinjskim elementima i ostalom namještaju pa nema previše smisla pomno odabrani pod pokriti tepihom, kaže Margaret Naeve za WSJ.

Funkcionalnost i dizajn

U prosječnim gradskim stanovima kuhinja i blagovaonica nalaze se u istoj prostoriji. No, pri odabiru tepiha za ove dvije različite svrhe ključna je praktičnost, kaže Sabina Miller za Homes & Gardens. 'Razmislite o tanjim tepisima u kuhinji jer vjerojatno neće pokupiti toliko nečistoće. Osim gustoće tepiha, važno je voditi računa i o materijalu, osobito u prometnim dijelovima kuhinje kao što je kuhinjski trokut – put između sudopera, hladnjaka i štednjaka. Tepisi ili staze izrađene od izdržljivih prirodnih materijala poput vune i jute dobar su izbor.

Što se tiče blagovaonskog dijela, odnos postavljanje tepiha ispod stola, ovo može biti izvrstan način da vizualno odvojite kuhinju i blagovaonicu ako se nalaze u istoj prostoriji. Tepih ispod stola definitivno može biti nešto smjeliji što se tiče dizajna, ali i gušći što se tiče kvalitete. Dizajnerica Gilla Leigh na TikToku ističe da su tepisi perivi u perilici rublja jedna od najboljih opcija koja osigurava oboje – funkcionalnost i dizajn.

Kada preskočiti tepih?

Većina dizajnera će se složiti da tepih možete uvijek preskočiti u situaciji kada vaši podovi 'vode glavnu riječ' u prostoriji. Jednostavno, ako niste spremni na pažljivo održavanje tepiha u ovim prostorijama ili ako imate podove koji zaslužuju da ih pokažete, zaboravite na tepih.

Foto: Instagram
Objavljeno: 01.10.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p