DIZAJN I ARHITEKTURA

Impresivna skulptura talijanskog umjetnika kao prizor budućnosti!

Umjetnička skulptura kao simbol ljudske snage i zajedništva

Kada je prošle godine poznati talijanski umjetnik Lorenzo Quinn na venecijanskog Biennaleu predstavio svoju skulpturalnu instalaciju ruku, koncept njegove skulpture potpuno je oduševio javnost. Spomenuta skulptura naziva ''Building Bridges'' trajno je postavljena u Veneciji od 10. svibnja prošle godine, a simbolika koju sama skulptura nosi posebno je došla do izražaja u ovom neobičnom razdoblju socijalnog distanciranja u kojemu se pronašao cijeli svijet, a koje je posebno pogodila Italiju.

''Building Bridges'' instalacija nalazi se u samom centru Venecije, a okružuje jedan od mnogobrojnih puteljaka koji krase brojne venecijanske kanale. Skulptura se sastoji od šest pari ruku koje se spajaju na vrhu i tvore prolaz; vodeni put koji je spomenutom skulpturom zadobio izgled raskošnog mosta. Osim atraktivnog izgleda, najveću pozornost plijeni upravo simbolika koja se krije iza same skulpture; svaki par ruku predstavlja jednu od šest univerzalno važnih životnih vrijednosti, a to su prijateljstvo, mudrost, pomoć, vjera, nada i ljubav. Sam projekt ima za cilj prenijeti simboliku zajedništva ljudi koji svoju istinsku snagu otkrivaju prevladavanjem razlika, brisanjem podjela i stvaranjem zajednice koja će izgraditi bolji, plemenitiji svijet.

''Čovječanstvo nikada nije raslo stvarajući prepreke. Ono raste isključivo onda kada otvori svoje granice i kada je spremno raširenih ruku dočekati i upoznati nove kulture. Venecija, dom brojnim Talijanima i živi turistički grad najbolji je svjedok tomu. Ona je oduvijek bila istinska pokretačka snaga europskog rasta, no bez svojih posjetitelja i susreta toliko kultura, to se nikada ne bi uistinu i ostvarilo. " – izjavio je Lorenzo Quinn.

Slična skulptura spomenutog umjetnika još je 2017. godine oduševila stanovnike ali i posjetitelje Venecije; tada je prvi puta predstavio skulpturalnu instalaciju ruke koja se pojavila iz vodenog kanala, a koja je vizualno pridržavala staru venecijansku zgradu. Istom tehnikom Quinn je odlučio nastaviti svoj skulpturalni projekt i dizajnirao ''Building Bridges''; projekt koji poziva na globalno zajedništvo, a čija poruka u ovim neobičnim danima ima posebnu težinu.

 

Objavljeno: 21.04.2020. u 12:52
Tagovi: Umjetnost, Italija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p