DIZAJN I ARHITEKTURA

Impresivna umjetnička instalacija osvanula je na bajkovitoj lokaciji na Jadranu

Rad Ivane Mrčele krasi jedan od simbola Starog Grada

O radu domaće umjetnice Ivane Mrčele pisali smo već mnogo puta, a ove je godine ponovno privukla našu pozornost živopisnim instalacijama. U svibnju je prikazala izložbu "Šavovi", dizajniravši ambijent u kojem su u fokusu sudbine tekstilnih radnica, dok je prošlog mjeseca u sklopu umjetničkog projekta "Okolo" predstavila instalaciju "Točno u podne", hommage zagrebačkim golubovima koji se vinu u zrak nakon što se oglasi Grički top.

Upravo su životinje bile Ivanina inspiracija i pri stvaranju njezinog najnovijeg rada koji je ovog vikenda osvanuo u Starom Gradu na otoku Hvaru. Impresivna instalacija s motivima riba smjestila se u jednoj od najprepoznatljivijih građevina Starog Grada, bajkovitom Tvrdalju Petra Hektorovića. Utvrđeni ljetnikovac slavnog književnika, najpoznatijeg po renesansnom epu "Ribanje i ribarsko prigovaranje", slovi za jedan od simbola grada, a njegova je znamenitost Ribnjak okružen trijemom gdje je izložena instalacija.

 U Ribnjaku slobodno žive ribe cipli, dok se iznad njega uzdiže mala kula s kamenim gnijezdima za golubove i rupama za vrapce. "Izložena instalacija sastoji se od četiri crteža na prozirnoj foliji koji prikazuju leteće ribe – svijet koji se nalazi između golubova smještenih iznad i riba ispod. Život između dva kontrasta, u prostoru koji razdvaja ili povezuje dva različita entiteta", objasnila je Mrčela. Ivanin je rad predstavljen u sklopu međunarodnog Zrinski Art Festivala - festivala inovativnih umjetničkih praksi, koji se po prvi puta predstavio hvarskoj publici od 15. do 17. rujna ove godine.

 

Foto: Marko Todorov
Objavljeno: 18.09.2023. u 10:03

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p