DIZAJN I ARHITEKTURA

Izdvojili smo sva događanja i izložbe koje vrijedi posjetiti do kraja tjedna na Zagreb Design Weeku i sajmu umjetnina Art Zagreb

Deseto izdanje donosi bogat program i izvanredne koncerte

Svečanim otvorenjem na novoj središnjoj lokaciji, Zagrebačkom velesajmu, 26. rujna, je započelo novo izdanje Zagreb Design Weeka, najvećeg hrvatskog festivala posvećenog dizajnu koji ove godine obilježava svoju desetu obljetnicu. Prvi put dosad, paralelno s otvorenjem Zagreb Design Weeka, započeo je i sajam umjetnina Art Zagreb koji je u svom šestom izdanju iznova postao jedinstvenim mjestom susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti.

Zanimljiv i izuzetno raznovrstan program obilježit će Art Zagreb kao i Zagreb Design Week u svom najvećem izdanju dosad, a posjetiteljima će vrata oba događanja biti otvorena sve do 1. listopada dok se simultano, u drugim paviljonima Zagrebačkog velesajma, odvijaju komplementarna događanja: Ambienta, Hotel&Gastroteh i Arhibau.

Festival koji je dosad promijenio čak četiri lokacije i tijekom posljednjeg desetljeća uspješno prebrodio sve izazove glavu je okrenuo budućnosti najavljujući ovogodišnju temu pod nazivom "AI&I" stavljajući u fokus pitanje koje u posljednje vrijeme izaziva brojne žustre rasprave - može li AI i kako pomoći dizajnerima da rade bolje, brže i jednostavnije?

Otvorenje festivala obilježio je i ZGDW Furniture Show u paviljonu 8 Zagrebačkog velesajma, najveće okupljanje proizvođača dizajnerskog namještaja ikad održano u Hrvatskoj na kojem svoj asortiman izlažu renomirana imena kao što su Prostoria, Metoda, Nunc, Artisan i Milla&Milli, a publici se premijerno predstavljaju i tri nove hrvatske marke Folium, Terrazza i Conture. Svoja vrata, u paviljonima 7 i 7A, otvorio je i popularni pop-up dućan ZGDW market na kojem svoje proizvode publici predstavljaju brojni dizajneri i kreativci, a otvorenje je tradicionalno obilježila i dodjela nagrada za najbolja dizajnerska ostvarenja - ZGDW AWARD.

Što nas očekuje do kraja festivala?

Sve do 1. listopada, program Zagreb Design Weeka bit će ispunjen izložbama, predavanjima, panelima, modnom revijom, tradicionalnom dodjelom nagrada i, naravno, partyjima. Osim 133 rada na izložbi ZGDW AWARD finalista, posjetitelji će moći razgledati i prvu izložbu proizvoda dizajniranih uz pomoć umjetne inteligencije, izložbu fakulteta i škola koja na jednom mjestu predstavlja radove studenata i učenika deset različitih obrazovnih ustanova, food design izložbu "All You Can Eat" koja propituje otpad stvoren priborom za jednokratnu upotrebu te izložbu bugarskog suvremenog dizajna "Lokalna ljepota" koja predstavlja radove devet dizajnera koji su reinterpretirali tradicionalne predmete iz različitih regija ove balkanske države.

U četvrtak će Centar kompetencija za razvoj inovativnih drvnih proizvoda CEKOM SPIN, od 16 do 20 h, održati konferenciju na temu „Potencijali razvoja industrije namještaja“. Isti će dan Thomas Perathoner prikazati dokumentarni film i govoriti o fenomenu uskrsnuća marke Bugatti, koju je oživio Romano Artioli, a danas je dio grupe Bugatti Rimac. Nedjelju će obilježiti predavanje produkt dizajnerice Sanje Rotter o jugoslavenskom brendu Sebastian i njegovoj progresivnoj art direktorici Ljubi Gamulin, a dan će upotpuniti projekcija dokumentarnog filma „Design is One“ o dizajnu talijanske moderne u kojoj je i sama Gamulin pronašla inspiraciju.

Ovogodišnju temu "AI&I" zaokružit će predavanje i panel u petak (29.9.) koji počinje u 16.45 h. U suradnji s CroAI, Hrvatskom udrugom za umjetnu inteligenciju, o temi kako AI mijenja proces dizajniranja govorit će Mislav Malenica, predsjednik udruge, Petra Horvatović, Siniša Slijepčević, Ivan Fistrić, Jan Stijació i Pierre Webster. U 18 h slijedi panel o povijesti hrvatskog dizajna, kao najava dokumentarnog serijala 'Moderna vremena' koji će se početi emitirati na HTV-u u siječnju. Moderator panela je autor serijala Dubravko Merlić, a sudionici povjesničar umjetnosti Zvonko Maković, voditeljica Zbirke Richter Vesna Meštrić i voditelj galerije HDD Marko Golub.

Prvi put će se održati i aukcijska večer na festivalu

Svoj umjetnički rad na Art Zagrebu predstavljaju brojne galerije i umjetnici, a publika će do 1. listopada imati priliku uživati u izložbama kao što je ona Akademije likovnih umjetnosti na kojoj svoje radove izlažu studenti likovnih akademija iz Hrvatske i Republike Koreje, te izložba "Govor boje" nastale na temelju praktikuma Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske koja kao cilj ima povezati mlade povjesničare umjetnosti i suvremene hrvatske umjetnike. U organizaciji DPUH-a na panelima će se raspravljati o mecenatstvu i trgovini falsifikatima, povodom stote obljetnice osnutka Republike Turske, Turski kulturni centar Yunus Emre premijerno će javnosti pokazati sliku Adolfa Polunića, a u suradnji s aukcijom kućom Kontura Art Zagreb će prvi put održati i aukciju umjetnina.

Neće nedostajati ni live koncerata

Zagreb Design Week će svoje slavljeničko izdanje začiniti i prstohvatom zabave, a publiku će u četvrtak rasplesati beogradski elektro/rock'n'roll bend Auf Wiedersehen, u petak kultni Denis&Denis, a festival će svojim zaraznim ritmovima u nedjelju zatvoriti indie bend Porto Morto.

Za svako od događanja, Zagreb Design Week i Art Zagreb, vrijedi jedna ulaznica, a događanja imaju isto radno vrijeme. Od 27.9. do 1.10. paviljoni su otvoreni od 11.00 do 20.00 sati, a vanjska događanja traju do 24.00 sata. Ulaznice se prodaju isključivo na ulazu (7 € dnevna, 15 € dnevna obiteljska, 25 € festivalska, 4 € umirovljenička i 4 € grupna, a za djecu do 10 godina ulaz je besplatan).

Foto: Ivan Buvinić
Objavljeno: 28.09.2023. u 12:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p