SELF

Maja Tomljanović: “Bilo bi sjajno kada bismo o ženskom zdravlju pričali koliko i o beauty tretmanima”!

Ilustracije talentirane Maje Tomljanović krase novu knjigu britanske autorice “The Happy Vagina”
Ako ste veliki ljubitelj ilustracija, tada smo sasvim sigurni kako ste već itekako dobro upoznati sa šarmantnim, posebnim i dinamičnim ilustracijama talentirane Maje Tomljanović. Ova ilustratorica iz Samobora već godinama oduševljava svojim radom, a može se pohvaliti i nizom zanimljivih suradnji koje su nastale kao rezultat njenih sve kreativnijih i zaista posebnih ilustracija na koje ste vrlo vjerojatno već naišli, bilo da se radi o pakiranju za kavu ili pak - jumbo plakatu! 

A spomenutom nizu sve zanimljivijih projekata u kojima je sve češće tražen upravo Majin estetski izričaj pridružio se i najnoviji rad na izradi knjige, točnije priručnika, pod nazivom “The Happy Vagina”, britanske autorice Mike Simmons. “The Happy Vagina” moderni je priručnik koji obrađuje itekako važne teme ženskog zdravlja, seksualnosti i ostale srodne tabu teme o kojima se još uvijek, moramo priznati, nedovoljno razgovara. Mika Simmons, kreatorica i voditeljica prvotnog, istoimenog podcasta “The Happy Vagina”, s pravom vjeruje da je ovaj tabu problematičan i da može dovesti do čitavog niza zdravstvenih problema, a na svom putu da razbije ovu stigmu kod žena i muškaraca pridružila joj se upravo Maja, čije su divne ilustracije postale sastavni dio ovog genijalnog priručnika kojeg morate pročitati! Povodom objavljivanja spomenutog priručnika, porazgovarali smo s Majom kako bismo saznali više detalja o samom projektu, ali i o samom procesu izrade ilustracija!
 
Već dugo pratimo tvoje šarene, inspirativne ilustracije koje su, možemo slobodno reći, obišle cijeli svijet, a sada su i dio knjige britanske autorice Mike Simmons “The Happy Vagina”! Možeš li nam reći više o samoj knjizi i kako je došlo do same suradnje? 

Knjiga se dotiče ženskog zdravlja i svega onoga o čemu nam je nekada neugodno pričati, sexu i ženskom zadovoljstvo. S obzirom na to da su to još uvijek taboo teme i o njima se ne govori, često mogu dovesti do zdravstvenih problema. I zato je tu The Happy Vagine koja razbija tabue i za žene i muškarce. Do suradnje je došlo prošlog ljeta s izdavačkom kućom Harper Collins iz Velike Britanije. Angažirali su me da napravim 20 ilustracija i naslovnicu.

Kako je izgledao cijeli proces i koliko je zapravo izazovno biti dio jednog ovakvog projekta?
 
Cijeli proces je išao dosta glatko, imala sam brief od art direktora, a sve se radilo i u dogovoru s Mikom. Radili smo negdje 3-4 mjeseca na ilustracijama i završili sve oko prosinca 2021. U principu se uvijek knjige rade skoro godinu dana unaprijed pa nekad i zaboravim da sam na tome radila koliko vremene prođe od predaje materijal do datuma izlaska knjige. Sto se tiče ovog konkretnog projekta bilo je izazovno jer sam prvi puta radila na takvoj tematici. 
 
Knjiga, ili bolje rečeno priručnik “The Happy Vagina” primarno obrađuje ženske “tabu” teme kao što su seksualnost, intimno zdravlje i ženski svijet uopće. Koliko su takve teme i tebi samoj bitne i smatraš li da ima dovoljno prostora za takve teme i kod nas? 

Naravno da su bitne jer se tiču prije svega našeg zdravlja. Ima prostora samo se ne piše o takvim temama jer su još uvijek tabu. Bilo bi lijepo kada bi se o tome pričalo i pisalo koliko o odlasku kod zubara na izbjeljivanje zubiju ili o nekom beauty tretmanu. O pregledu dojki se recimo samo piše/ priča u listopadu nekoliko dana dok traje kampanja a sve ostale mjesece se šuti o tome. 
Iz tvog iskustva, postoji li velika razlika u radu na domaćem terenu nasuprot rada sa stranim klijentima? 

S izdavačkim kućama u Hrvatskoj nisam radila tako da ne znam njihov princip rada pa to ne mogu uspoređivati. Razlike u radu na ostalim projektima ima, recimo uvijek se sa stranim klijentima potpisuju ugovori koji štite i ilustratora i klijenta. To u Hrvatskoj nije praksa, bar ja do sada nisam niti s jednim HR klijentom potpisala ugovor. Sa stranim klijentima se točno zna za što se koristi ilustracija npr. za naslovnicu knjige ili pakiranje i na koliko dugo, tzv. licenciranje ilustracije. Kod nas za sada to nije praksa. I rekla bih da je razlika između naših klijenata i stranih u rokovima. Strani klijenti imaju neki plan i ništa nije od danas do sutra ili da je na brzinu, stvarno ilustratoru daju vremena da se posveti i odradi posao najbolje sto zna. Dok je kod nekih naših klijenata sve od danas do sutra, sve u zadnji čas s cime štete i svom finalnom proizvodu. 

 
I za kraj, što bi poručila mladim nadama koji svoju budućnost vide upravo u tvom poslu - ilustraciji? 

Poručila bi im da budu uporni, da budu prisutni, da grade portfolio iako nemaju klijente i počinju s radom što prije. Uvijek mogu raditi osobne/ privatne ilustracije iz čega će klijent vidjeti njihov stil i shvatiti za što ste sve sposobni!
Foto: Instagram
Objavljeno: 01.09.2022. u 12:23

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p