DIZAJN I ARHITEKTURA

Mlada umjetnica čije će vas ilustracije osvojiti na prvu!

Digitalna umjetnost inspirirana ženstvenošću i visokom modom

Jedna od pozitivnih strana tehnološkog napretka i digitalnog doba u kojemu živimo svakako jest činjenica da umjetnost više nije osuđena isključivo na galerije; osim što je postala dostupna širokim masama, u potpunosti je preuzela i digitalnu sferu u kojoj često pronađemo talentirane pojedince čiji nas radovi oduševe!

Tako smo, sasvim slučajno, pronašli radove mlade Zagrepčanke koje smo odmah poželjeli u svojoj kolekciji! Lora je 22ogodišnjakinja sa zagrebačkom adresom koja studira na Učiteljskom fakultetu, a u slobodno vrijeme radi na ostvarenju svog najvećeg sna - postati samostalna ilustratorica. Lora svoje ilustracije redovito objavljuje na Instagram profilu od početka ove godine, a svaki dizajn priča priču o kojoj smo htjeli znati nešto više. Posebice nam se dojmio element poezije koju redovito uvodi u svoje radove, a koji savršeno zaokružuju samu ilustraciju ove mlade umjetnice. Radovi koje potpisuje Lora šalju dirljivu poruku promatraču te ostavljaju trajan dojam; zato smo porazgovarali s talentiranom Lorom i pobliže se upoznali s njenim radom, dizajnom, tehnikama, crtežima i ilustracijama te svime što je inspirira i pokreće.


Ilustracije s tvojim potpisom zaista su posebne. Odakle crpiš inspiraciju za ovaj ženstveni dizajn?

Teme mojih ilustracija uglavnom su moda te različite ženske sudbine i iskustva. Inspiraciju pronalazim u brojnim fotografijama visoke mode i općenito promatrajući rad fotografa koji naglašavaju ljepotu ženskoga tijela. Volim se igrati različitim formama i oblicima koje dobivam iz kompleksnijih poza likova koje daju dodatan efekt zanimljivosti mojim radovima. Ilustracije su bogate nakitom, cvijećem, zlatnim detaljima i mnogim ostalim simboličkim elementima kao npr. golubica u letu. Svaki detalj je pomno izabran i daje im poseban element ženstvenosti. Također nezaobilazan dio mojih ilustracija su i citati. Uz svaku ilustraciju nalazi se citat inspiriran poezijom mladih zasad još neafirmiranih pisaca, stihova iz meni dragih pjesama ili filmova. Smatram da njihovim dodavanjem gledatelj jasnije i preciznije shvaća poruku samoga dijela.

Jesi li oduvijek voljela ilustraciju ili je to nešto što si putem otkrila? Što te privuklo u taj svijet?

Od malih nogu obožavala sam crtati. Sjećam se mnogih komičnih zgoda iz svojih najranijih umjetničkih dana kada bih slikala za ostalu djecu u vrtiću ili kada bih prodavala svoja „umjetnička djela“ za sitniš susjedima. Ova slatka sjećanja uvijek izmame osmijeh na mojemu licu. Nažalost, tijekom srednje škole prestala sam slikati zbog užurbanog rasporeda, a prilikom upisa na fakultet nisam niti razmišljala o bavljenju umjetnošću na nekoj profesionalnoj razini. Unatoč mnogim preprekama, ispostavilo se da su upravo fakultetske godine bile vrijeme mojeg povratka k slikanju. Prvi puta sam se upoznala s digitalnim ilustracijama na Instagramu i bila je to ljubav na prvi pogled. Odrastajući u uvjerenju kako „od umjetnosti nema kruha“ bilo mi je ugodno iznenađenje vidjeti umjetnike u jednome potpuno drugom svijetlu. Nakon dužeg istraživanja o drugim ilustratorima kojima se divim, shvatila sam da je to zapravo moguće. Bila sam svjesna da to neće biti lak put, ali ljubav prema umjetnosti mi je dala snagu da ne odustanem od onoga što istinski želim.


Kojim tehnikama se koristiš prilikom ilustriranja?

Nakon dugogodišnjeg crtanja i slikanja na papiru i platnima odlučila sam se okušati u digitalnoj umjetnosti. Prethodno teorijsko poznavanje različitih likovnih tehnika, ljudske anatomije i iskustvo u programima za obradu videa i fotografija znatno su mi olakšali bavljanje digitalnim crtanjem. Za svoj rad koristim program Procreate na tabletu iPad Pro 9.7” i Apple olovku za crtanje. Prilikom izrade svojih ilustracija, likove žena pokušavam prikazati realističnije i kompleksnije od pozadine koja je stilizirana. Pozadine su uglavnom izrađene na principu kolaž tehnike po uzoru na avangardnu umjetnost. Dodavanje različitih tekstura i uzoraka daje mojim ilustracijama „vintage“ izgled koji toliko volim. To postižem i koristeći vrlo zagasitu paletu toplih zemljanih boja s dodacima plave boje i zlatnih detalja.

Možeš li nešto više reći o pozadini motiva koje si stvorila i koji se provlače kroz tvoje ilustracije?

Umjetnost je za mene predivan način izražavanja emocija i medij putem kojega ih mogu dijeliti sa svijetom. One mi pružaju priliku da budem ranjiva. Sve ilustracije su inspirirane mojim doživljajima pojedinih događaja iz vlastitog, ali i tuđih života. Oslikavanjem različitih životnih priča moje ilustracije postaju njihove zabilješke u vremenu. Svaka ilustracija tim pričama pruža priliku da budu viđene, osjećane i nezaboravljene. Svaka je posebna na svoj način i cijela zbirka prikazuje jednu raznovrsnu lepezu emocija. Kao takva pruža mogućnost promatraču da se poistovjeti s nekom od njih i osjeća se shvaćeno.

Koji od svojih radova bi posebno izdvojila?

Jedan od meni najdražih radova je „Žena koja plače“. Ta je ilustracija donijela veliki preokret u načinu na koji vidim svoje radove. Nakon tog rada, jasnije mi je postalo u kojem stilu želim raditi svoje buduće ilustracije. Prestale su moje faze propitkivanja same sebe u vezi toga što želim postići sa svojim radovima, za koju ih publiku želim namijeniti, po čemu želim da oni budu prepoznatljivi. Odgovor na sva ta pitanja je bila samo jedna riječ, emocija. Od toga trenutka sam shvatila kako ne želim da moje ilustracije budu samo viđene, željela sam da svaki gledatelj može osjetiti i priču koja se skriva iza same ilustracije. Također, ovo je prva ilustracija koja je dobila veći publicitet te naišla na veće odobravanje publike. Nakon toga, moja se instagram „karijera“ kretala samo uzlaznom putanjom. Uz veći broj pratitelja dolazile su i nove poslovne prilike. Ova ilustracija će mi uvijek ostati u posebnom sjećanju kao otvarač mnogih prilika i pridonostitelj većem razumijevanju same sebe kao ilustratorice.

Imaš li neke uzore u ilustraciji ili umjetnosti uopće?

Najveći uzori su mi ilustratorica Janice Sung iz Toronta, ruska ilustratorica Ksenia Kondyleva, vrlo talentirana Alja Horvat iz Slovenije, turski ilustrator Aykut Aydoğdu i mnogi drugi. Pozorno promatrajući razvoj ovih umjetnika i ilustratora od njihovih samih početaka do današnjeg dana, otvaraju mi se mnogi vidici o smjeru u kojem sama želim nastaviti svoje umjetničko putovanje. Također, njihov veliki uspjeh mi je stalni podsjetnik da je sve moguće uz puno rada, truda i talent.


Gdje te možemo pronaći ako poželimo koju ilustraciju za vlastiti zid?

Trenutačno nažalost nemam online trgovinu, ali to planiram promijeniti vrlo skoro. Krajem veljače ću otvoriti svoju Etsy trgovinu u kojoj će svi zainteresirani biti u mogućnosti kupiti različite proizvode: printove ilustracija, majice, pa čak i nakit s motivom mojih radova. Svojim pratiteljima također nudim i mogućnosti izrade njihove vlastite ilustracije s motivima i citatom po njihovom izboru. Za sve daljnje informacije možete me pronaći na mom Instagramu i kontaktirati me za željenu uslugu.

Objavljeno: 26.01.2020. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p