PUTOVANJA

Neobičan dizajn koji neodoljivo podsjeća na poznati toranj u talijanskoj Pisi

Fotogenično mjesto u srcu Praga koje morate posjetiti!

Jedno od važnijih djela arhitekture nastalih nakon 1989. godine pronašlo je svoj dom u Pragu, a danas predstavlja svjetski poznatu Plešuću kuću koja, zbog svog posebnog dizajna, privlači posjetitelje iz svih dijelova svijeta! Priča o njenom nastanku i izgradnji bila je izrazito duga i dramatična, a danas je na glasu kao najvažniji primjerak postmoderne arhitekture u Europi!

U vrijeme kada je sagrađena, 1996. godine, praška Plešuća kuća izazvala je burne reakcije, i to zbog svog revolucionarnog dizajna; mnogi su tvrdili kako se nikako ne uklapa s povijesnim okruženjem u kojemu se nalazi, a bilo je i onih koji su se aktivno zalagali i za potpuno uklanjanje i rušenje spomenute građevine. No, ono što mnogi nisu znali jest da je ovo prva građevina vrhunskih, svjetskih arhitekata Franka Gehrya i češkog arhitekta Vlade Milunića, a koja je ime dobila po poznatom plesnom paru Fredu Astaireu i Ginge Rogers; dvije kule predstavljaju Freda i Ginge te tako tvore cjelinu,a sama građevina postiže savršenu ravnotežu modernog i antičkog.

 U to vrijeme, Plešuća kuća bila je vrlo hrabar i prilično futuristički projekt koji je tek 15 godina nakon prepoznat od strane javnosti kao simbol nove ere. Zgrada je danas dom suvremenoj umjetničkoj galeriji, brojnim uredima, luksuznim kafićima i restoranima, a za većinu posjetitelja predstavlja nepresušan izvor inspiracije za maštovite fotografije koje svakodnevno nastaju u području ove, od milja nazvane, Pijane kuće!

Unatoč tim burnim raspravama i prijezirnim stavovima koje je izazivala, Plešuća kuća je u posljednjih 15 godina osvojila brojne nagrade i priznanja diljem svijeta, uključujući i nagradu za dizajn koju dodjeljuje američki magazin Time. Više informacija o samoj građevini, ali i o sadržaju potražite na službenim stranicama.

Objavljeno: 07.02.2020. u 12:17

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p