DIZAJN I ARHITEKTURA

Neobičan dizajn meksičkog restorana oduševit će sve ljubitelje jedinstvenih interijera!

Zanimljiv spoj meksičke tradicije i moderne arhitekture

Kada pomislimo na meksičku arhitekturu, na pamet nam uglavnom padaju raskošne gradske palače, velika imanja s prostranim dvorištima te jednako raskošne renesansne fasade koje se mogu viđati na gradskim ulicama. No, to nipošto nije jedina karakteristika tradicionalne meksičke arhitekturalne tradicije.

Tipične meksičke kuće ''običnih ljudi'' ističu se upravo svojom jednostavnošću; Njihova pročelja nisu prožeta dekorativnim elementima, kao što je to slučaj kod gradskih palača, kod kojih dominira utjecaj maorskog stila ukrašavanja. Kuće tog tipa su prije svega funkcionalne. Za njihovu izgradnju se koriste materijali poput drva, trske, gline i zidne ograde koji su služili i za izradu ornamenata, a osnovna im je funkcija zaštita od sunca i kiše. Upravo su spomenute karakteristike tipičnih meksičkih kuća poslužile kao inspiracija za dizajn guadalajarskog bara; koncept se temelji na kombinaciji zemljane žbuke i pustinjskih nijansi koji su glavni materijal projekta. Ova specifična paleta boja preslikala se i na drvene površine namještaja, poda te zidnih površina, ali i na isklesanom stropu koju simbolizira tradicionalni meksički zanat sa sjeverozapada zemlje.

Niski zidovi različitih veličina imaju funkciju pregrada među stolovima, a gostima je dozvoljen i ulazak u samu kuhinju koja čini središnji dio i srce restorana. Upravo kuhinja simbolizira onu najstariju meksičku tradiciju, a to je kuhanje i pečenje hrane isključivo na drva, uz jedinstvenu prilku za zajedničko vrijeme, slow living i ukusne zalogaje jedinstvenih meksičkih specijaliteta. Veneno bar čini jedinstveni spoj boja, tekstura, oblika i mirisa te na taj način upotpunjuje jedinstveni karakter prostora kojeg barem jednom u životu moramo posjetiti!

Ovaj neobičan, jedinstven koncept meksičkog restorana potpuno se razlikuje od svega Meksičkog na što smo dosad navikli, a sam projekt nastao je iz kreativnog, meksičkog Pragma studia koji stoji iza ovog bajkovitog dizajna. Sve o Veneno bar projektu potražite na službenoj stranici studia na kojoj ujedno možete pregledati i ostale kreativne radove ovog sjajnog studia.

Objavljeno: 30.04.2020. u 14:44

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p