DIZAJN I ARHITEKTURA

Zavirite u bajkoviti dom koji je nastao renovacijom stare, masivne tvornice!

Spektakularni projekt koji traje čak 45 godina

Davne 1973. godine španjolski arhitekt Ricardo Bofill odlučio se na, u to vrijeme poprilično radikalnu, ideju; otkupio je napuštenu tvornicu cementa u neposrednoj blizini Barcelone te od masivnog kompleksa odlučio izgraditi vlastiti dom; bila je to zgrada koja je nekoć simbolizirala španjolski procvat nakon Prvog svjetskog rata a koja danas predstavlja čudesnu arhitektonsku transformaciju čija izgradnja traje i danas, a koja će oduševiti sve ljubitelje dizajna!

Sedamdesete godine u Španjolskoj obilježila je vladajuća diktatura koja je katalonsku prijestolnicu uvelike unazadila, a posebice kada govorimo o slobodi govora, ideja, pa tako i dizajna. S obzirom na to da je tadašnji dizajn njegova doma u srcu Barcelone u potpunosti uništen, Bofill je bio prisiljen potražiti rješenje za izgradnju vlastita doma izvan grada; tako je otkupio zastarjelu tvornicu cementa koja je s vremenom postala njegova kreativna muza ali i manifest koji je u potpunosti izdefinirao njegovu karijeru. "Želio sam tamo živjeti zbog konstantnih ideja, ali i izazova koje je sama građevina potencirala i koje nastavlja potencirati i danas", objašnjava Bofill za Visions of Architecture.

''La Fábrica je napuštena i ostavljena da istrune; jedna vrlo agresivna struktura smještena usred industrijske pustoši u kojoj nitko nije vidio vrijednost. Isto tako, okolica je bila gola, pa se sama građevina isticala poput kojekakve mrlje, no ja sam ovdje vidio toliko prostora za mogućnosti koje sam dugo tražio. Uz to, suočavanje s postojećom strukturom uključuje i dodatnu dilemu: što sačuvati, a što rušiti? Mišljenja sam da je pronalaženje ravnoteže u životu, pa tako i u arhitekturi, najveći izazov, a suvremene arhitektonske intervencije mogu itekako poboljšati povijesnu vrijednost zgrade što sam htio i dokazati ovim projektom.", nastavlja Ricardo.

Da bi ovu masivnu tvornicu površine 3.100 m2 pretvorio u stambene prostore i arhitektonski studio koji će svakoga ostaviti bez teksta, Bofill je proveo čak 18 mjeseci u rekonstrukciji prostora. Pronađeni su ogromni silosi, visoki dimnjaci, podzemni tuneli i strojnice koji su varijacijom stila koji uključuje nadrealizam, historicizam, postmodernizam i Art Nouveau pretvorene u Bofillovu definiciju modernog dvorca. Sljedeća faza sanacije bila je betonska fasada. "Želio sam da vegetacija pojede zgradu i pokrije barem dio fasade", objašnjava Bofill. Zelenilo je dodalo i slojeve nevidljivosti i doprinijelo labirintinskoj strukturi same građevine, koju je, barem dijelom, želio sakriti od javnosti.

La fábrica je rad koji je u tijeku i dan danas, a s kojim Bofill rado uspoređuje vlastiti život, jer mu vizije za budućnost i dalje mijenjaju tijek rekonstrukcije i izgradnje. Osim što predstavlja veliko arhitektonsko dostiguće, La Fabrica je ujedno i velika ostavština Bofilla; projekt života kojim s lakoćom prikazuje preciznost kojom vidi svijet koji ga okružuje, ali i antielitizam u samoj arhitekturi.

Objavljeno: 28.01.2020. u 10:36

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p