DIZAJN I ARHITEKTURA

Otkrili smo tko se krije iza šarmantnih keramičkih detalja s domaćim potpisom!

Intervju: Dunja Ignis

Sve više približavamo se blagdanskom periodu godine, onome u kojem dragu osobu volimo iznenaditi posebnim i drugačijim znakom pažnje koji će i narednih godina buditi lijepe uspomene. Upravo zato, na trenutak valja zastati i zamisliti se gdje kupiti tu sitnicu, otići u veliki trgovački centar ili pak podržati male domaće brendove koji nude i više no što na prvu mislite.

Tako je nama ovog puta za oko zapela Dunja Ignis, kreativka na čiji ste Instagram profil sigurno 'naletjeli' skrolajući ovom društvenom mrežom, a iza kojeg se kriju prekrasni keramički detalji. Keramika je definitivno jedan od onih poklona s kojima je teško pogriješiti, tim više što je riječ o preciznoj unikatnoj ručnoj izraditi, ali i poprilično šarmantnim motivima koje Dunja oslikava. Trenutna situacija koja nas je sve zatekla nikome ne laska i traži da budemo tu #jednizadruge, pa iz tog razloga razveselite važnu osobu jedinstvenim poklonom, kao i male brendove kojima će vaša kupnja biti od velikog značaja! Potaknuti time, u nastavku smo porazgovarali s Dunjom koja nam je opisala kako to izgleda izrada keramičkih detalja, gdje crpi inspiraciju, ali i što priprema u budućnosti!

Za početak, ono što mnogi ne znaju jest to da je Dunja Ignis zapravo tvoj pseudonim, pa reci nam što te je potaknulo na tu ideju?

Moje ime je Martina Bilan. Pseudonim Dunja sam počela koristiti na fakultetu za objavljivanje radova na YouTube-u i općenito na internetu, s vremenom je ime dobilo svoj vlastiti život i ostala sam Dunja.

Odakle ljubav prema izradi keramike? Je li to nešto što se dugo 'kuhalo' u tebi ili si iznenada osjetila želju za takvim načinom umjetničkog izražaja?

Završila sam Film i video na umjetničkoj akademiji u Splitu. Jedan semestar smo slušali kolegij plastično oblikovanje, to je bilo moj prvi susret s glinom. Oduvijek volim ručne radove i craft općenito. Keramika je sretan spoj crafta i praktičnosti, moja idealna zabava. Sve što znam o keramici sam naučila iz jednog vikend tečaja keramike u Splitu, puno istraživanja po internetu, knjiga i puno, puno vlastitih pogreški. Bavim se ovim poslom sedam godina. Još uvijek je jednako uzbuđenje otvoriti peć nakon 36 sati hlađenja i vidjeti kako su posude preživjele pečenje na 1000 stupnjeva.

Tvoj rad prepoznatljiv je po jednostavnoj, ali zaigranoj estetici koja obiluje doista divnim detaljima od kojih svaki priča svoju priču. Kako bi ti opisala svoj stil i koliko se današnja Dunja razlikuje od one na početcima?

U osnovnoj školi sam trenirala sinkronizirano plivanje i obožavam vodu u svim oblicima pa se tema plivača nesvjesno provlačila kroz sve što sam radila. U početku je moj rad bio minimalistički, više sam se bavila oblikom posuda nego oslikavanjem. Prije dvije godine sam počela oslikavati posude i od tada mi ne nedostaje inspiracije. Teško mi je opisati svoj stil, volim boje, pročišćene oblike i jednostavne linije.

Dogodi li ti se ikad kreativna blokada? Imaš li u tom slučaju neke posebne rituale ili načine opuštanja?

Nemam problem s kreativnim blokadama. Više imam problem sa skakanjem s projekta na projekt, s jednog hobija na drugi. Kad mi dosadi keramika onda vezem, tkam, crtam, fotografiram. Ali naravno da ima dana kad mi se apsolutno ništa ne radi, tada je jedino rješenje ništa ne raditi. To srećom ne traje dugo.

Gledano s tehničke strane, koliko ti je bilo potrebno vremena da savladaš keramičku vještinu?

Još uvijek savladavam. Keramika je cijelo životni proces. Uvijek naučim nešto novo kad se pojavi neki problem ili imam novu ideju i moram pronaći način kako je izvesti.

Što sve možemo pronaći u tvojoj ponudi?

Uglavnom izrađujem upotrebne predmete, tanjure, zdjele, šalice i od ove zime u ponudi imam božićne ukrase.

Budući da je pred nama blagdanski period, neminovno je istaknuti predivne božićne kuglice koje izrađuješ. Reci nam nešto više o njima? Kojim tehnikama izrade i oslikavanja se koristiš?

Proces je isti kao i za izradu posuda. Izradila sam gipsane kalupe u koje lijevam tekuću glinu. Kuglice se zatim vade iz kalupa i suše oko dva tjedna, zatim ih brusim i stavljam u peć i pečem na 1000 stupnjeva, to je prvo biskvitno pečenje. Pečenje traje oko 12 do 14 sati, a hlađenje 36 sati. Drugi dio procesa je ručno oslikavanje specijalnim bojama za keramiku, glaziranje i ponovno pečenje na 980 stupnjeva.  Svaka kuglica je unikat, ne ponavljam crtež više puta, uzorak i boje odabirem u trenutku dok radim. Uzorci su uglavnom apstraktni i cvjetni, pastelnih boja, podsjećaju na akvarel. Želja mi je bila da kuglice budu dugovječne i da ukrašavaju jelke i borove generacijama.

Možeš li izdvojiti neki segment svog posla kojem pristupaš s najvećim guštom?

Volim ručno oslikavanje detalja i pakiranje i pripremu posuda za slanje.

U trenutnoj situaciji neminovno je dotaknuti se krize uzrokovane koronavirusom. Je li tvoj posao 'trpio' zbog toga ili su kupci ipak prepoznali i podržali trud domaćih brendova?

Kupci su definitivno prepoznali trud i sviđa mi se jako solidarnost domaćih i stranih brendova. Zahvaljujući svima njima prodaja ne trpi. Nastojim i sama biti,ne samo proizvođač nego i kupac proizvoda malih nezavisnih proizvođača.

Imaš li planove za narednu godinu? Što novo možemo očekivati?

Nemam neke posebne planove, samo rad kao i do sada. Lagano rješavanje prepreka i realiziranje ideja korak po korak, ništa dramatično. Sve novo što napravim objavit ću na svom Instagram profilu za ljude koji žele biti u toku.

Foto: Instagram
Objavljeno: 02.12.2020. u 09:55

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p