DIZAJN I ARHITEKTURA

Pet najvećih ostvarenja suvremene arhitekture koja možete posjetiti virtualno!

Dobra vijest za strastvene ljubitelje arhitekture

Nakon što su se brojni muzeji i kulturni centri zatvorili i nakon što su mnogi od njih svoje sadržaje u potpunosti prebacili online, bilo je pitanje vremena kada će se isto dogoditi i s arhitekturom!

Iako su brojne, arhitektonski vrijedne građevine odavno dostupne za online pregled, brojni klasici poput kuće Gaudija i Le Corbusiera pa do slavne Lego kuće do jučer nisu nudili tu opciju. Ipak, s obzirom na trenutnu situaciju koja, po svemu sudeći, još neko vrijeme neće biti pogodna za putovanje niti izlete, slavne građevine koje slove kao najveća ostvarenja svjetske arhitekture svim zainteresiranima odlučili su omogućiti tu opciju. Zato smo u nastavku izdvojili pet građevina koje, ako ste zaljubljenik u arhitekturu, sigurno želite posjetiti barem jednom u životu. Stoga, skratite svoje vrijeme i uživajte u , zasada virtualnim, prikazima veličanstvene gradnje.

Zaha Hadid - MAXXI

Poznati nacionalni muzej umjetnosti 21. stoljeća smješten je u rimskom susjedstvu Flaminio, a gradnju potpisuje poznata svjetska arhitektica Zaha Hadid. Muzej je izgrađen na mjestu bivše vojarne Montello, a prostire se na nevjerojatnih 27 000 kvadratnih metara koje ispunjavaju spektakularni prostori i oblici.

Gaudi – Casa Batllo

Poznata kuća Batllo svoj dom pronašla je u Barceloni i pravo je remek djelo Antonia Gaudija, a posjetiti ju morate barem jednom u životu. Ova nevjerojatna građevina redizajnira je 1904. godine po prepoznatljivom stilu kojeg krase neobični detalji, nepravilni ovalni prozori, kiparski oblici, rijetko ravne linije i šareni mozaici.

LEGO house

Nakon četiri godine izgradnje, velika LEGO kuća je otvorila svoja vrata u 2017. godini. Smještena u danskom gradu Billundu, LEGO institucija zamišljena je kao zgrada u koju će posjetitelji dolaziti zbog arhitekture, ali i zbog LEGO atrakcija postavljenih u unutrašnjosti same zgrade. Iza samog dizajna stoji poznati arhitekt Bjarke, a napokon kuću možete detaljno pregledati – kako izvana tako i iznutra.

Kuća Fride Kahlo i Diega Rivere

Kuća poznatih umjetnika Fride Kahlo i Diega Rivere posvećena je očuvanju uspomena muralista i njegove supruge, ali i proučavanju i analiziranju njihove umjetničke generacije. Ovu nevjerojatnu zgradu dizajnirao je Juan O'gorman,a predstavlja jednu od prvih funcionalističkih građevina u Latinskoj Americi. Građevina se zapravo sastoji od dvije odvojene kuće; jedna za Fridu i jedna za Diega, a međusobno su povezane - mostom.

Villa Savoye

Sagrađena između 1928. i 1931. godine, Le Corbusierova Villa Savoye pravi je primjer modernističke vile koja se smjestila na periferiji Pariza. Ova rezidencija privlači zaljubljenike u arhitekturu diljem svijeta, a sve zbog istaknutih pet važnih arhitektonskih točaka za konstrukciju; rješenje prizemlja; funkcionalni krov koji služi kao vrt i terasa; dostupan tlocrt; dugi vodoravni prozori; i slobodno dizajnirana fasada.

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 31.03.2020. u 11:47

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p