DIZAJN I ARHITEKTURA

Pomozite Petrovoj bolnici i svoj dom upotpunite divnim umjetničkim djelima!

Učini dobro djelo, osvoji umjetničko djelo!

Poznato je kako su Hrvati najujedinjeniji kada je najpotrebnije, pogotovo kada je riječ o humanitarnim akcijama. Prošli je tjedan tako započela jedna jako zanimljiva "umjetnička" humanitarna akcija pod nazivom "Autori za Petrovu". Iza akcije stoji Lucia Jerič, djevojka koja se nedavno vratila u Hrvatsku iz Rima s magisterija kulturnog i umjetničkog managementa, a koja je na ideju o cijeloj priči došla tijekom pandemije koronavirusa i nakon potresa. Prvo je iz razonode, ali i ljubavi prema umjetnosti pokrenula Instagramsku stranicu "QuarARTime" na kojoj je, potaknuta znanstvenim istraživanjem kako gledanje u umjetnine podiže raspoloženje, svakodnevno dijelila umjetnička djela kako bi unijela dašak pozitive u ova čudna, virusom i karantenom obilježena vremena, a zatim je potaknuta potresom te potresnim fotografijama mama i beba iz Petrove bolnice osmislila ovu humanitarnu akciju.

Spojila je tako svoju želju da pomogne bolnici stradaloj u potresu u kojoj se i sama rodila s umjetnošću u kojoj je cijeli život, tako je nastala "Autori za Petrovu", humanitarna akcija koja se bazira na umjetničkoj lutriji. S obzirom na to da je njen cijeli život povezan uz umjetnost, vrlo je brzo stupila u kontakt s brojnim umjetnicima i osmislila cijelu priču. Akciji se odazvalo čak tridesetak umjetnika koji su za ovu priliku donirali svoja razna umjetnička djela, od ulja na platnu, crteža do skulptura.

Agata Lučić

Ideja oko cijele priče poprilično je jednostavna, iznos minimalne donacije, odnosno iznos sudjelovanja u lutriji iznosi 300 kuna. Nakon što uplatite 300 kuna, pošaljete mail sa svojim podatcima, ili ispunite obrazac na službenoj stranici akcije i dobivate svoj broj koji ulazi u bubanj za izvlačenje tridesetak umjetničkih djela. Tako za samo 300 kuna možete osvojiti slike i djela koja su mnogostruko vrjednija od onog što ste uplatili. No umjetnička djela su ovdje samo kao dodatni stimulans jer je naravno glavna poanta svega donirati za Petrovu bolnicu za koju mnoge od nas vežu mnoge uspomene. Akcija traje do 27. lipnja nakon čega slijedi izvlačenje, a donirati se naravno može i veći iznos od onog potrebnog za ulazak "u bubanj".

Marija Koruga

Među umjetnicima koji su donirali svoja djela ima i etabliranih umjetničkih imena, ali i studenata Likovne akademije čije vrijeme tek dolazi. Svaki od umjetnika i umjetnica koji sudjeluju u akciji jest poseban i cijenjen na svoj način, izlagali su po cijeloj Hrvatskoj i svijetu. Od Stipe Nobila i Vatroslava Kuliša koji pripadaju među naše najcjenjenije autore, do Pauline Jazvić i Roberte Vilić koje su više puta izlagale na Bijenalu slikarstva, Bijenalu grafike, Trijenalu crteža kao i Trijenalu kiparstva. Radovi Ranka Ajdinovića nalaze se i kod dvostruke osvajačice Grammy-a, De De Bridgewater. Sebastijan Dračić svoje je radove predstavio na izložbama po Europi i Kini, Aleksandar Bezinović izlaže po Los Angelesu.

Vedrana Dević

Slike Marije Koruga bile su dio filmskih scenografija za razne produkcijske kuće. Jelena Bando, kao i Petra Lidia Ševeljevic rezidencijalno su boravile u Parizu, kao što su neki od studenata Akademije išli na Erasmus u sklopu kojeg su se nadograđivali i sudjelovali na izložbama u inozemstvu. Pokretačica akcije, Lucia Jerič naglašava kako su likovni umjetnici i dalje pozvani da se naknadno uključe akciji donacijom svojim djela.

Nikola Grabovac The Sun Always Comes Up

Sudjelujući u ovoj hvalevrijednoj akciji možete osvojiti djela Ranka Ajdinovića, Stjepana Jukića, Tisje Kljaković Braić, Stipe Nobila, Agate Lučić, Apolonije Lučić, Roberte Vilić, Vatroslava Kuliša, Aleksandra Bezinovića, Koraljke Kovač, Sebastijana Dračića, Pauline Jazvić, Branke Riđički, Nenada Voriha, Dorice Matjan, Bianke Garčević, Marije Koruge, Ene Čuček, Vedrane Dević, Nikice Jurkovića, Jelene Bando, Nikole Grabovca, Lava Paripovića, Lorene Almaši, Laure Brcković, Valentine Supanz Marinić, Petre Lidie Ševeljević, Martine Ištvan, Tina Samaržije, Mie Mijatović, Abela Brčića i Dominika Vukovića.

Svi se radovi mogu pogledati na stranici te Instagram stranici „autorizapetrovu“ što su i mjesto svojevrsne virtualne online izložbe navedenih umjetnika.

Petra Lidia Ševeljević

Mia Matijević Summertime

Ena Čuček

Abel Brčić

Foto: PR
Objavljeno: 26.05.2020. u 13:16
Tagovi: Umjetnost

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p