DIZAJN I ARHITEKTURA

Predivna atrakcija koja će vas potaknuti na putovanje u Norvešku

Divan spoj arhitekture i prirode!

Možemo se složiti kako su skandinavske zemlje nametnule određenu dizajnersku estetiku, ali i kada govorimo o arhitekturi, ljestvicu očekivanja postavile iznimno visoko. Ovog puta riječ je o hvalevrijednom projektu čija je glavna ideja uživanje u prirodi, pokušaj sjedinjenja i očuvanje te naravno, poprilično impresivan izgled koji oduzima dah!

The Whale ime je atrakcije koja će biti smještena na otoku Andøji, a u njoj će moći uživati svi posjetitelji Andenesa koji žele vidjeti kitove u svom prirodnom okruženju. Naime, promatranje kitova i njihovog kretanja iznimno je popularno u ovom dijelu Norveške te je spomenuta aktivnost prerasla u pravu turističku atrakciju. Otvaranje The Whalea zakazano je za 2022. godinu, a sama zgrada bit će smještena 300 km sjeverno od Arktičkog kruga te posjetiteljima pružiti nevjerojatno i pomalo nestvarno iskustvo s najljepšim pogledom. Za dizajn i uređenje ove impozantane građevine zaslužan je danski studio Dorte Mandrup koji će pokušati kreirati zgradu koja asocira na nešto što izvire iz zemlje, odnosno ne odskače previše od prirodnog reljefa, pritom vodeći računa da je pogled na ocean i planine uvijek u prvom planu.

Ono što zasad možemo vidjeti iz prikazanih projekcija činjenica je kako idejni plan doista ima namjeru zadržati što prirodnije vizure jednostavnim linijama i materijalima. Ipak, pogledamo li s druge strane, dizajn zgrade vrlo lako može se okarakterizirati i kao futuristički budući da ne sadrži niti jedan dodatan detalj ili izlazak iz okvira čistih i preciznih linija. Interijer The Whale zgrade jednako je minimalistički, elegantan i precizan, a sadrži izložbene prostore, ugostiteljske objekte, trgovine...stoga ne sumnjamo da će se baš svaki posjetitelj osjećati posebno i u potpunoj sinergiji s prirodom koja ga okružuje. Kao glavni cilj ovog projekta ističe se potreba za osvještavanjem društva o očuvanju kitova, ali i drugih životinja te prestanak zadiranja u prirodna staništa brojnih životinja.

Objavljeno: 12.11.2019. u 15:48

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p