DIZAJN I ARHITEKTURA

Preskočite ove pločice: Dizajneri izdvajaju 5 stilova zbog kojih će kuhinja i kupaonica izgledati dosadno

Izbjegnite 'outdated' izgled

Ako ste se našli pred renovacijom ili kupnjom nove nekretnine, odabir pločica jedan je od ključnih koraka u uređenju kuhinje i kupaonice, pa čak i dnevnog boravka. Kako se radi o relativno trajnoj investiciji prije konačne odluke uzmite u obzir sve faktore. Kvaliteta, boja, stil slaganja i 'finish' presudni su da vaš prostor izgleda privlačno i skladno dugo vremena.

Kraj godine uvijek je vrijeme kada se najavljuju novi trendovi i odbacuju stari. Općenito trendi komadi nisu dobar odabir ako želite kreirati interijer koji ćete voljeti desetljećima. Stoga smo odlučili izdvojiti stilove pločica koje svakako trebate preskočiti kako bi vaš dom što dulje odolijevao trendovima koji dolaze i odlaze. Za Homes&Gardens dizajneri interijera izdvojili su 5 različitih vrsta pločica koje neće učiniti ništa dobro za vašu kuhinju ili kupaonicu.

Pločice visokog sjaja

Tekstura je presudna u uređenju prostora. Dizajnerica Ginger Curtis objašnjava kako pločice visokog sjaja mogu vrlo brzo datirati prostor. 'Mat pločice ne samo da odišu opuštenijom vibrom, već imaju i bezvremensku kvalitetu koja svakom prostoru stvara šik efekt i to bez napora. Suptilnost u njihovoj završnoj obradi dodaje dašak sofisticiranosti na suptilan način.'

Subway ili metro pločice

Ako niste upoznati s ovim izrazom radi se od slaganju pločica koje podsjeća na zid od cigle. 'Ovakve pločice bile su svježe i nove u jednom trenutku, ali su postale norma i više ne ostavljaju dojam', kaže Joey Conicella za H&G. 'Iako rade svoj posao, postoji toliko mnogo uzbudljivih vrsta pločica i formacija, da bi bila šteta ne istražiti svježije opcije.'

Mozaik, posebno kao akcent

Ovo je jedan od stilova koji se najčešće može vidjeti u kupaonama. Iako se mozaik može napraviti tako da izgleda zanimljivo i da unese mnogo boje u prostor, mozaik malih dimenzija i sa staklenim ili zrcalnim detaljima trebalo bi izbjegavati jer jednostavno izgleda staromodno i trendovski.

Blijede i pastelne boje

Pločice, bez obzira radilo se o onima u kuhinji ili kupaonici, su izvrsna prilika da unesete boju i odvažnost u prostor. Stoga su blijede, sive ili pa čak i pastelne nijanse izbor koji će izgledati dosadno i dotrajalo. Conicella kaže da su bijele i sive šesterokutne pločice već toliko viđen izbor, ipak mogu funkcionirati, ali zahtijevaju promišljeno kombiniranje.

Versailles uzorak u kuhinji

Versailles uzorak odnosi se na kombiniranje nekoliko različitih veličina pločica u naizgled nasumičnom uzorku. Iako je Versailles izgled pogodan za tradicionalnije kuhinjske prostore, razmislite o alternativama ako želite prostor koji djeluje malo uređenije i modernije, zaključuju dizajneri.

Foto: Instagram
Objavljeno: 09.12.2023. u 16:21

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p