DIZAJN I ARHITEKTURA

Priča o malom obiteljskom biznisu koji se smjestio u šarmantnim Bujama

Intervju: Fabrikat

vremena na vrijeme putem najpopularnije društvene mreže Instagrama upoznam ljude s kojima kliknem na prvu. A, upravo to se dogodilo s Jelenom Božić, vlasnicom malog istarskog brenda namještaja koji vodi zajedno sa svojim tatom. Kad mi je natipkala njihovu priču i poslala prve skice i fotografije, znala sam da će Fabrikat postati nešto o čemu će brzo brujiti cijela Hrvatska. Fabrikat je slow pokret u punom smislu i upravo zbog toga su toliko posebni, a njihovi proizvodi hvaljeni i obožavani. Nakon dugo priprema, Jelena se konačno odlučila za razgovor za Fashion.hr, a što mi je sve otkrila o brendu, samom načinu proizvodnje i planovima saznajte u našem malom razgovoru…

Jako volim priču o Fabrikatu koju si mi ispričala još u ranoj fazi… Možeš li sada našim čitateljima ispričati u nekoliko rečenica to isto - tko stoji iza brenda i kako je sve krenulo?

Fabrikat su tata i kćer, spoj dva komplementarna, a opet različita kreativca. Dovoljno smo slični da radimo zajedno i dovoljno različiti da se ponekad ne razumijemo, ali svejedno nadopunjujemo. Naša priča krenula je vrlo spontano, no zapravo je logično nastavila dosadašnji rad mojih roditelja na području interijera. Krenuli smo početkom 2016. od jednog stola kojeg sam ja zaželjela za našu staru kamenu kuću na Ćićariji. Na moju ideju kupnje istog tata je rekao da to ne dolazi u obzir kad takav on može sam napraviti. U to vrijeme se poklopio i moj porodiljni, a kako moj mozak zahtjeva konstantnu aktivnost angažirala sam se oko obiteljskog posla mojih roditelja. Kreirala sam Instagram profil salona namještaja čisto znatiželje radi da se malo zabavim. Na početku je profil bio zamišljen kao predstavljanje talijanskih tvornica koje smo imali u ponudi, no post o handmade stolu izazvao je opće oduševljenje te su uslijedili mnogobrojni upiti. Nakon toga sam krenula razmišljati u smjeru samostalnog brenda koji će obuhvaćati isključivo handmade ponudu. A, to je zapravo bio tek početak. Fabrikat je priča o obitelji i tradiciji, o hrvatskoj proizvodnji. Koliko je teško pokrenuti nešto svoje u našoj državi i ono bitnije - kako opstati i boriti se s velikim kućama koje imaju masovnu proizvodnju?

Opstanak i pokretanje ‘nečeg svojega’ moji roditelji su prošli davnih devedesetih kad su pokrenuli salon namještaja s talijanskom ponudom koja je u to vrijeme bila rijetkost. Sada nam je situacija ipak drugačija pa možda nismo kompetentni odgovoriti na ovo pitanje o opstanku, no postojanje firme je svakako olakšalo stvari u poslovanju Fabrikata. 
Nama je Fabrikat hobi, strast i čista ljubav. Mjesto gdje uživamo i razvijamo sebe. Naime moj tata je u mirovini, a ja sam zaposlena u potpuno drugoj industriji. Vjerujem da se ta neopterećenost opstankom i uspjehom osjeća u našem brendu, te tako možemo zadržati autentičnost i kvalitetu na razini. Pozicioniranje našeg brenda i naš rad je daleko od masovne proizvodnje. Uložili smo puno u cjelokupnu priču, no mi ne želimo i u konačnici ni ne možemo biti dio masovne proizvodnje. Mi Fabrikat još uvijek zovemo našim igranjem.


Glavne odlike vaših proizvoda su upravo unikatnost i ručni rad. S obzirom na to da to nečije ruke, puno vremena i ljubavi prije svega, kako ste formirali cijene?


To je zapravo najteži i najizazovniji dio jer na cijenu utječu mnogi faktori. Prvenstveno je tu ručni rad, odnosno sati i sati provedeni u izradi proizvoda gdje modeliranje metala zahtjeva najviše pažnje i vremena. Jednako važna stavka su sirovine, odnosno drvo i metal gdje ipak drvo igra glavnu ulogu. Naime, svi naši proizvodi izrađenih su od punog drva koji cjenovno predstavlja najviši rang. Također cijena je u ovisnosti i o vrsti drva, u ponudi imamo hrast i orah. Nakon toga slijede veliki troškovi web stranice/shopa, pakiranje i dostave. Kako sam prije spomenula svi proizvodi su od punog drva te su poprilično teški i masivni, neki su izrađeni u jednom velikom komadu (npr.metalne konstrukcije). Iz tih razloga moramo posebno paziti na dostavu.Fabrikat je još jedan mali brend koji zagovara slow pokret. U modi je ovaj termin sve popularniji i ima sve veću publiku. Kako je u svijetu interijera? Što on znači za vas?

Bilo mi je jako smiješno kad sam prvi put pročitala slow pokret. Svatko tko poznaje mog oca zna da je poprilično slow, odnosno temeljit te vjerujem da je zato istinski predstavnik istog. Nama je najvažnije zadržati vremenski okvir koji nam omogućuje izradu proizvoda u miru. Tu su razne faze procesa koje se moraju ispoštovati kako bi sve u konačnici ispalo kako treba.

Kako izgleda cijeli proces izrade jednog vašeg proizvoda? Odakle sve kreće i koje su sve faze?

Ovisno odakle krećemo. Ako radimo proizvod iz standardne ponude starta se sa metalnim  dijelom nakon kojeg slijedi odabir i obrada drva. Često nam u odabiru drva znaju pomoći tatini prijatelji stolari koji se puno razumiju u kvalitetu istog. Daske drva se potom lijepe i režu dimenzije koje su potrebne pa ide faza grube pa fine obrade, šmirglanje i na kraju lakiranje i zaštita drva. Naposljetku se testira stabilnost proizvoda i kompaktnost metalnog i drvenog dijela u jednoj cjelini. Ako radimo novi proizvod za klijenta, nacrtamo par nacrta te se proizvod izrađuje prema odabranom nacrtu. Moram naglasiti da je ovo puno dulji put izrade jer je to u potpunosti novi proizvod koji zahtjeva pronalazak novih tehničkih i izvedbenih rješenja. Također tu pazimo da uzimamo samo one projekte koje smatramo da možemo izvesti.

Filmić o samom procesu izrade proizvoda možete pogledati na našoj straniciGdje nabavljate materijale? Možemo li reći da je apsolutno sve u Fabrikatu lokalno?

Materijali se nabavljaju odnosno kupuju lokalno, a drvo je podrijetlom iz Slavonije.

Smjestili ste se u svom rodnom kraju, u malim Bujama u Istri. Tu se nalazi vaša mala tvornica i tu stvarate. Imate li ambicije za širenjem/preseljenjem ili sve funkcionira kako ste zamislili upravo tu gdje jeste? 

Radiona je smještena u Bujama gdje moji roditelji žive. Današnja radionica je nekoć bila kovačnica mojeg noneta. Nemamo ambicije preseljenja jer smo cjelokupnu ponudu postavili on line, a prototipovi proizvoda se mogu pogledati u našem malom showroomu u Bujama. Vjerujem da bi mnogi mogli navratiti pošto se nalazimo na sjecištu puteva vina, piva i tartufa.


Koliko ljudi radi u Fabrikatu i koje su njihove funkcije?

Tata i ja, uz popratne pomoći ostalih članova obitelji. Tata je zadužen za izradu proizvoda, a ja za sve ostalo. Vodim društvene mreže i marketing, odgovaram na poruke, mailove i upite. Također sam osmislila ime brenda, proizvoda i cjelokupni identitet. Nacrte i ideje radimo uglavnom zajedno, nažalost tata često moje pobije svojim iskustvom i tehničkom izvedbom.Što se sve može pronaći u vašoj ponudi? Na koji proizvod ste najviše ponosni?

Iako smo krenuli od stola u sadašnjoj ponudi najviše možete pronaći polica. Bilo da se radi o jednostavnim zidnim ili malo kompleksnijim policama tipa librerie kako ih Talijani nazivaju.  Ono što je specifičnost naše ponude je da sami možete slagati kombinaciju koju želite za odabrani proizvod. U našem web shopu svaki proizvod ima konfigurator gdje možete odabrati vrstu drva u kombinaciji metala koji želite. Od drva imamo hrast/orah dok metal može biti u crnoj, bijeloj, zlatnoj, brončanoj ili sirovoj varijanti. Konfigurator se mijenja i daje vam primjer kako bi proizvod izgledao u vašoj kombinaciji. 

Proizvod na koji smo najviše ponosni svakako je Skancija. Dan danas tata i ja znamo komentirati kako nas je iznenadila jer nismo očekivali takvu zainteresiranost za nju. No, izgleda da svatko od nas ima jedan dosadan bijeli zid u prolazu s kojim ne zna što bi i tu Skancija savršeno odradi svoj posao. I zaista je prekrasna. Svaka nova koju izradimo je sve ljepša.Uvjerena sam da vaša publika ima favorita u ponudi… Koji je to i što mislite zašto?

Odgovor je opet Skancija, no moram priznati da su vrlo tražene i Lojtre, Tondin i Rodulo. Lojtre su jedan jednostavan proizvod koji u interijeru lako možete prenamijeniti i premještati od kupaone, hodnika sve do terase. 

Gdje možemo vidjeti i kupiti Fabrikat proizvode?

Kao što sam spomenula svi prototipovi proizvoda nalaze se u showroomu u Bujama. Svi proizvodi su na našoj web stranici na našem shopu. Web shop će uskoro biti u funkciji, a do tada sve upite primamo mailom/inbox. 

Gdje vidite svoj brend za godinu, a gdje za pet godina?

Mi se nastavljamo igrati u sve popularnijem slow pokretu i nadamo se i dalje ostati na ovoj razini kvalitete i zadovoljnih customera.

Objavljeno: 22.10.2019. u 00:00

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p