DIZAJN I ARHITEKTURA

Prvi smo zavirili u luksuznu vilu u Gorskom kotaru: Zima ovdje izgleda čarobno

Intervju s investitorima projekta

Prirodne ljepote Gorskog kotara još uvijek su nedovoljno istražene u čemu i jest čarolija ove predivne hrvatske regije. Sat i nešto od mora te Zagreba zvuči idealno za sve one koji žele pobjeći u oazu zelenila ljeti i snježne bjeline zimi. Upravo tijekom hladnih mjeseci ovo područje izgleda posebno čarobno, a osim snijega treba vam samo udobna planinska kuća iz koje ćete promatrati bjelinu i zvjezdano nebo. Jednu takvu modernu planinsku kuću inspiriranu alpskom estetikom ima Mrkopalj. 

Nedostatak Gorskog kotara je ujedno i njegova najveća prednost. Radi se o regiji koja je relativno nerazvijena i neotkrivena. Mrkopalj je sve popularnije odredište gdje mnogi pronalaze bijeg od užurbane svakodnevice. Mirna sredina u kojoj vlada netaknuta priroda ima neke svoje lokalne bisere koje ne biste trebali preskočiti. Tako izvanrednu kavu možete popiti u kafiću “Sušilo” i probati finu pitu od borovica. Također, ovo može biti prilika da se upoznate se s neodoljivim gostoprimstvom lokalaca. No, ono što nas je ovog puta dovelo u Mrkopalj je suvremena verzija chaleta.

Chalet je u svom originalu tip niske, drvene alpske kućice koja vuče podrijetlo iz Švicarske. Chalet LUIV smjestio se na samim obrocima Mrkoplja. O ovom spektakularnom projektu koji spaja moderan dizajn i sve ljepote podneblja u kojem se nalazi porazgovarali smo s investitorima koji su radili na projektu.

Lako je zaključit zašto ste se odlučili za Mrkopalj. Važnije je pitanje kako ste uspjeli realizirati ideju s obzirom na sve izazove koje predstavlja ova netaknuta priroda?

Odlučili smo se za poziciju kuće u mjestu Mrkopalj na uzvisini upravo zbog predivnog pogleda na kolijevku hrvatskog skijanja Čelimbašu. Kuća je rađena po projektu arhitekta Nenada Kocijana te uz naše sugestije i realizaciju modularne gradnje firme Moduleform. Želja je bila utkati je nenametljivo u samu srž netaknute prirode. Velike staklene stijene, champagne stolarija i fasada s prilagodljivim smeđim pigmentom stvaraju jedinstven i moderan izgled koji je istovremeno funkcionalan i lijep. Naravno, najveći logistički izazov pri realizaciji bio je proces transporta na lokaciju koja je prilično strma.

Od same ideje do realizacije bili ste duboko involvirani u svaku fazu projekta – odakle ideja i inspiracija?

Inspiracija se nalazi svugdje oko nas te smatramo da u različitim životnim fazama gravitiramo drukčijem dizajnu. Za ovaj projekt inspiracija jest minimalizam, funkcionalnost i statement. Estetski smirujući stil koji stvara osjećaj ravnoteže u svakom dijelu kuće. U ovoj kući centralnu paletu materijala predstavlja drvo što odražava duboku povezanost s prirodom te prostor ispunjen prirodnim svjetlom, a umjerena umjetna rasvjeta se koristi za stvaranje tople i ugodne atmosfere. Estetika u kući je koncipirana da bude moderna, jedinstvena, ali i vječna. Glavni fokus bila je savršena harmonija između funkcionalnosti i estetike.

Kaže se da je “vrag u detaljima”, a kod vas su i društvene igre za goste napravljene “po mjeri”. Sve je pomno osmišljeno do najsitnijeg detalja.

Detalji su nam najvažniji, ali tako da su ukomponirani u cjelinu i upravo kroz jednostavnost dolaze do izražaja. Svaki detalj u kući od frezanja zidova napravljen je ručno i asimetrično da bi se dobila dubina. Izradi namještaja pristupili smo pomno, od glavnih komada do minimalističkog kockastog oblika kvake, sve je razrađeno do najsitnijih detalja. Upravo su detalji ti koji zaokružuju izgled prostora i čine ga osobnijim. S obzirom na to da se radi o obitelji koja je zajedno radila na ovom projektu, personalizirane društvene igre činile su se kao logičan nastavak priče.

Koliko toga dolazi iz Vašeg osobnog iskustva odnosno doticaja s raznim hotelima i interijerima koje ste imali priliku posjetiti na brojnim putovanjima?

Putujući i istražujući različite stilove i upravo selektiranjem pojedinih detalja stvorila se naša priča. Ono što pružamo je intimnost i orijentacija prema planinama i moru s individualiziranim pristupom. U Luiv chaletu Mrkopalj dobivate hedonizam koji se povezuje s premium hotelskih lancima uz luksuz privatnog smještaja.

Foto: Davor Dragičević
Objavljeno: 04.12.2023. u 17:02

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p