DIZAJN I ARHITEKTURA

Šarmantni suveniri iz Dubrovnika kojima je teško odoljeti

Suveniri s kojima ljeto traje cijelu godinu

Visoke temperature čine nas poprilično nestrpljivima u iščekivanju godišnjeg odmora, kada ćemo konačno pobjeći iz vrućeg gradskog asfalta u krajeve gdje nas more može osvježiti na svakom koraku, a na popisu brojnih turista kao omiljena destinacija će se sigurno i ove godine pronaći Dubrovnik. No, bez obzira koliko puta posjetili našu obalu, baš svake godine poželimo kupiti barem jedan suvenir kako bi uspomena na divne ljetne mjesece trajala što duže. U moru sličnih suvenira s kojima se na ulicama Jadrana susreću brojni turisti, jedna mala suvenirnica u samom srcu Dubrovnika je ipak u svojoj kreativnosti otišla korak dalje te nam tako omogućila da komadić ovog šarmantnog grada imamo tijekom cijele godine!

Postoje dvije stavke koje označavaju kraj svakog ljetovanja, a to je povratak doma s preplanulim tenom i ponekim suvenirom. Tako su naše police prepune raznovrsnih školjki i predmeta preko kojih je raspisano ime mjesta u kojem smo ljetovali, no sudbina tih suvenira je uvijek ista - vrlo brzo izgubimo interes za takve predmete te oni postanu glavni sakupljači prašine. Zato nas je oduševila mala trgovina Craft & Stones zbog svojih originalnih suvenira posvećeni Gradu, a koji se vrlo lako mogu uklopiti u vašu svakodnevicu tijekom cijele godine. Cijelu ideju o brendu pokrenula je ljubav, kako između njegovih vlasnika Lene i Pere Klaić, tako i prema kamenu i dizajnu: "Lena je studirala umjetničku fotografiju i novinarstvo u New Yorku, a Pero je nakon završene kamenoklesarske škole na Braču studirao restauraciju u Dubrovniku i Firenci. Upoznali smo se kada je Lena došla provesti ljeto u rodnom Dubrovniku, zaljubili se, vjenčali i ubrzo pokrenuli vlastiti posao na kojem smo mogli raditi rame uz rame i objediniti zajedničku ljubav prema dizajnu, kamenu, tradiciji i tako ponuditi svoje ideje."

Pokretanje vlastitog posla za njih je bio prirodan korak. Lena je radila u medijima i digitalnom marketingu, dok je Pero godinama radio u obiteljskoj kamenoklesarskoj radioni. Oboje su se u istom momentu poželjeli osamostaliti te su tako pokušali ostvariti to zajedno: "Jednostavno smo se odvažili i 'skočili bez padobrana'. Naš cilj je bio stvoriti originalno mjesto na kojem oboje možemo biti slobodni i kreativni. Nikad prije nismo imaju slično iskustvo i morali smo početi od nule." - govori Lena.

Ponuda suvenira ove male trgovine je poprilično raznolika, a njihova posebnost leži u tome što supružnici sami izrađuju 90% stvari koje se nalaze u ponudi. Tako Lena dizajnira majice, torbe, razglednice, dok Pero od kamena izrađuje mnoge uporabne i ukrasne predmete, od kutija za nakit pa sve do mramornih kuhinjskih daski. Također u svojoj ponudi imaju predmete i od lokalnih umjetnika, primjerice od mladog brenda iz Splita koji proizvodi organsku kozmetiku, a reakcije stranaca koji svake godine u sve većem broju posvećuju Dubrovnik su sjajne: "Ljudima se jako sviđa sto upravo ljudi koji rade u trgovini zaista i izrađuju stvari koje im prodaju. To je u Dubrovniku rijetkost, a upravo je to naša prednost, jer im sami najbolje možemo ispričati svoju priču, informirati ih o proizvodima koje nudimo, i što je najvažnije, prenijeti i’m ljubav prema Gradu. Majice nekad koristimo i kao medij preko kojeg suptilno šaljemo određene poruke ili kritike, a našim kupcima se sviđa upravo to - što imamo glas. Veliki dio kupaca su i domaći koji nas rado nose i biraju naše stvari za poklone, a to nas čini jako ponosnima." - dodaje Lena.

Iz brojne ponude ove suvenirnice, nama su posebno zapele za oko platnene torbice koje bi zbog svog upečatljivog dizajna i funkcionalnosti mogle izgurati iz upotrebe ekološki neprihvatljive plastične vrećice: "Definitivno se nadamo da će plastici brzo odzvoniti! U ponudi imamo puno platnenih torbi (za spenzu, za plažu, s vintage slikama i raznim grafikama), dok kupcima proizvode uvijek pakiramo u papirnate omote. Platnene torbe su chic, štede novac, i čuvaju okoliš- zar treba još koji razlog za eliminaciju plastike?" - govori Lena.

Također planovi za budućnost ove male suvenirnice su itekako pohvalni i prijeko potrebni jer planiraju organizirati kreativne radionice kao i akcije čišćenja određenih dijelova Grada jer smatraju kako je društvena odgovornost također dio njihovog posla. Što se nove ponude proizvoda tiče, kreativnosti ne manjka, pa su tako nedavno izbacili najpopularnije motive s majica i torba na razglednice. No, za sebe kažu kako prema budućnosti hodaju polako, korak po korak, uživajući u kreativnoj slobodi i u vječno očaravajućem Dubrovniku!

Foto: Instagram
Objavljeno: 21.06.2019. u 10:14
Tagovi: Dubrovnik, dizajn

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p