DIZAJN I ARHITEKTURA

Što je sve potrebno za renovaciju starog građanskog stana pitali smo vlasnika raskošnog apartmana u Gajevoj

Visoki stropovi i skoro 150 godina star parket

Ono što europske gradove čini posebnima su stari stanovi luksuzne kvadrature, visokih stropova, s dvostrukim vratima i prostorijama poput salona. Ako ste ikada u Zagrebu imali priliku ušetati u jedan takav stan vjerojatno ste mu poželjeli udahnuti novi život ili barem vratiti prvobitni izgled. Isto to htio je i vlasnik luksuznog apartmana Aida u centru Zagreba, a mi smo ga pitali kako izgleda cijeli proces.

Ivan Jelaska vlasnik je agencije LUVA Villas specijaliziranje za booking luksuznih vila. Dugogodišnje iskustvo na tržištu nekretnina potaknulo ga je da stvori luksuznu oazu u centru grada koja će se, prema njegovim riječima, izdvajati od ostatka ponude i gostu pružiti iskustvo za pamćenje. I tako je stanu u Gajevoj dao vlastiti potpis spajanjem tradicionalnih i modernih elemenata, a rezultat je impresivan prostor kojim dominiraju neutralni tonovi uz akcente u odvažnoj plavoj boji i stogodišnji parket koji je zvijezda dnevnog boravka.

Kako ste kombinirali moderno uređenje i tradicionalni nacrt stana?

Kako je stan smješten u zgradi iz 1885. godine nisu mogle biti rađene preinake na tlocrtu tako da smo se morali prilagoditi zadanom rasporedu prostorija. Jedina dorada u smislu zidova je bio dodatni zid u kupaonici kojim se dobila skrivena prostorija s tušem i wc-om.Neki dijelovi originalnog interijera su zadržani. Kako su uklopljeni u čitavu estetiku prostora i kako je izgledao proces adaptacije?

Ja sam veliki ljubitelj klasičnog stila pa sam svakako htio urediti stan s klasičnim elementima. Iako je stan inicijalno bio u jako lošem stanju meni su se odmah svidjeli upravo ti neki stari elementi za koje sam odmah imao viziju kako će se uklopiti u novi dizajn stana.Tako su kompletno restaurirani parket, dijelovi štukatura i sva vrata i okviri s brojnim bogatim bordurama. Mislim da je stan savršena kombinacija modernog i klasičnog stila. Podovi, stropovi i rasvjeta su većinom klasični, dok je namještaj moderan.Što se samih radova tiče oni su trajali oko 12 mjeseci, a malo više od 3 mjeseca prošlo je na definiranje finalnih nacrta i rendera. Cijela adaptacija je rađena jako temeljito; napravljena su dodatna ojačanja podova i zidova, a kroz cijeli stan je provedeno podno grijanje preko dizalice topline. Napravljene su kompletno nove instalacije struje i vode, a svi zidovi su ogoljeni do cigle i nanovo žbukani, gletani, ojačani mrežicom i krečeni s 3 ruke.

Možete li izdvojiti nekoliko najatraktivnijih detalja u stanu?

Moram priznati da mi se teško odlučiti koji bi to bili najposebniji detalji jer ih stvarno ima jako puno. Mislim da svima koji dođu u stan prvo upadne u oči visina stropova koja je iznimno visoka, čak 4,5 metara. Nakon toga bih izdvojio kupaonicu koja je otvorenog tipa sa samostojećom kadom po sredini i velikim grigio ogledalom koji je savršeno reflektira. Osim toga tu je uistinu jedinstveni parket star oko 140 godina te kristalni lusteri u svakoj prostoriji.Podrazumijeva li preuređenje 'starinskih' stanova isključivo namještaj rađen po mjeri ili se zanimljivi komadi mogu naći i u trgovinama?

Glavni problem kod adaptacija starih stanova je zadani tlocrt koji najčešće nije moguće mijenjati ili ga je jako skupo i komplicirano mijenjati zbog brojnih dodatnih ojačanja. Najčešće zato ljudi rade namještaj po mjeri kako bi se što bolje iskoristio zadani prostor. Ja sam htio da ovaj stan bude po mnogo stvari jedinstven tako da je svega nekoliko stvari u stanu kupovno, a velika većina toga je rađena po mjeri. Svakako bih izdvojio radni stol, stol u dnevnom boravku i noćne ormariće koje je radila Trieri Design firma samo za ovaj stan i potpuno su jedinstveni.Stan je prvenstveno namijenjen iznajmljivanju, koji osjećaj i priču ste željeli prenijeti kroz interijer svima koji odsjednu u njemu?

Dugo sam tražio stari stan u strogom centru Zagreba s ciljem da od njega napravim stan za najam kakav još nije viđen kod nas. Htio sam da stan svojim dizajnom postigne odmak od svih stanova na tržištu za najam i smatram da sam to uspio.Već prije nego što je stan igdje objavljen u njemu su odrađena brojna snimanja raznih promocija, poznatih influenserica te reklama, a više o tome možete vidjeti na Instagram profilu Luva Real Estates. Očekujem da ćemo i dalje imati jako puno upita za razna snimanja jer je svaka prostorija u stanu jako fotogenična i uistinu posebna, a stan je nazvan Luxury & unique apartment Aida po mojoj mami. Osim snimanja očekujem većinom strane goste koji žele prvoklasni luksuzni smještaj u samom centru Zagreba uz potpunu privatnost kakvu ne mogu dobiti u hotelu.


Foto: LUVA Villas
Objavljeno: 02.12.2023. u 00:00

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p