DIZAJN I ARHITEKTURA

Svi imamo ogledala u svom domu, no možda ne iskorištavate njihov puni potencijal

Evo kako stvoriti dojam većeg prostora

Za ogledala možemo reći da su jedan od najstarijih dekorativnih, ali i funkcionalnih elemenata u našim domovima. Najstarija datiraju i nekoliko tisuća godina prije Krista, a poznato je da su ih već stari Grci koristili na sličan način kao što ih i mi danas koristimo. Naravno ovo nije lekcija iz povijesti, ali jasno predočava koliko su ogledala važan faktor u našem životnom prostoru, a definitivno su i jedan od omiljenih trikova dizajnera uz pomoć kojeg transformiraju prostor.

Najčešći dojam koji želimo postići u bilo kojoj prostoriji je osjećaj otvorenosti i prozračnosti prostora. Ako živite u jednom prosječnom gradskom stanu, sigurno ćete cijeniti ovih nekoliko trikova s kojim će se i najuži hodnici doimati luksuzno.

Okrenite ih prema izvoru prirodnog svjetla

Ovo je najlakši način da izvučete maksimum iz prostora koji nemaj velik izvor prirodne svjetlosti. Okrenete li ogledalo i prema najmanjem izvoru svjetla refleksija će snažno osvijetliti prostor koji će se zbog toga doimati prozračnijim i svjetlijim.

@m.a.r.c.c.o.s.t.a

Naglasite efekt rasvjete ogledalom

Jednako kao što možete ogledalo okrenuti prema prirodnom izvoru svjetla, tako ga možete staviti i iza rasvjetnih tijela kao što su visilice ili podne lampe. Tako ćete maksimalno naglasiti efekt rasvjete u domu, a uz topliju svjetlost ugodna atmosfera u domu je zagarantirana.

@m.a.r.c.c.o.s.t.a

Ogledala su najbolji prijatelj uskom prostor

Ako pogledate neke od dizajnerskih rješenja za stanove s uskim hodnikom, najčešće ćete uočiti velika vertikalna zrcala. Taj zahvat u trenu smanjuje osjećaj skučenosti i otvara prostor pa na samom ulazu već imate osjećaj da se nalazite u prostranom stanu. Ovo je definitivno trik koji stvara upečatljiv i pozitivan prvi dojam.

@classy___interiors

Ne bojte se staviti veliko ogledalo u mali prostor

Mali prostori su često jako izazovni kad je riječ namještanju, što zbog nedostatka mjesta, što zbog izbora namještaja. Ono na čemu se uvijek poskliznemo je gravitiranje prema sićušnim dekoracijama ili manjim komadima namještaja. Mali prostor će djelovati izbalansirano ako se odlučite za tek nekoliko konkretnih komada, a to se odnosi i na ogledala. Odraz u ogledalu automatski će proširiti prostor, a ovaj savjet najbolje je primijeniti u prostorima kao što su kupaonice.

@whataboutdesign Start using mirrors to the fullest, they can really do a lot🪞 #interiordesign #decoration #interiordecor #homedesigntips #interiorinspiration #minimalisticdesign #hometips #designhouse #homedecor #homehacks #interior ♬ original sound - Whatabout_design
Foto: Instagram, TikTok
Objavljeno: 20.09.2023. u 12:59

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p