DIZAJN I ARHITEKTURA

U Pekingu otvoren najveći atrij na svijetu

Završen još jedan veliki projekt Zaha Hadid arhitekata

Zaha Hadid Arhitekti upravo su dovršili izgradnju najvišeg atrija na svijetu poznatog pod imenom Leeza SOHO. Smještena u jugozapadnom dijelu kineske prijestolnice – Pekinga , građevina zauzima velik dio poslovne četvrti grada poznate pod imenom Fengtai; pekingško financijsko središte koje se nalazi između samog centra grada i potpuno nove međunarodne zračne luke Peking Daxing, koju je također dizajnirao Hadidov tim arhitekata.

Zgrada je visoka 207 metara i ima čak 45 katova koji su pretvoreni u posve nove uredske prostore za mala i srednja poduzeća. Najveća posebnost ovog projekta je rotirajuća „pas de deux“ konstrukcija atrija koja dijeli toranj na dva dijela i koja, osim estetske atrakcije, omogućuje luksuzan pogled na sam grad. Tornjevi su povezani tzv. nebeskim mostovima koji spajaju različite katove i koji su zamišljeni kao dio javnog gradskog prostora.Iako vam se može činiti da je temelj ovog projekta vizualno atraktivan dizajn, ekološka osviještenost i održivost jednako su važan dio priče od samog početka stoga ne iznenađuje činjenica da je građevina ponosni vlasnik LEED Gold certifikata; međunarodno priznatog certifikata zelene gradnje koji ocjenjuje održivost naselja i zgrada, a koji dodjeljuje američko vijeće. Osim vanjskih uređaja za prikupljanje vode, zgrada je opremljena visoko učinkovitim filterima koji pročišćuju zrak a može se pohvaliti i izolacijskim zelenim krovom koji prikuplja solarnu energiju za čitav prostor.

Kako bi potaknuli i same posjetitelje na održivi način života, u zgradi je osiguran prostor za preko 2000 bicikli kao i prostor za punjenje električnih prijevoznih sredstava.

Objavljeno: 21.11.2019. u 11:38

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p