DIZAJN I ARHITEKTURA

U Švicarskoj se otvara najnoviji muzej satova čiji će vas dizajn potpuno oduševiti!

Spiralni dizajn inspiriran unutrašnjim mehanizmom sata

Prošlo je gotovo šest godina otkako su danski arhitekti iz poznatog studija BIG osvojili natječaj za projekt muzeja koji će biti smješten uz samu tvornicu satova poznatog brenda Audemars Piguet. Nakon dugogodišnjeg čekanja napokon je došlo vrijeme da ovaj čuveni muzej i otvori svoja vrata javnosti, a najviše od svega se nadamo da ćemo ga uskoro moći i zaista posjetiti!

Ovaj prilično futuristički muzej smjestio se u malenoj švicarskoj pokrajini Vallée de Joux, tik do poznate tvornice satova koju potpisuje uvjerljivo najmoćniji čovjek u svijetu urarstva – Audemars Piguet. Muzej je, kao što je i planirano, polovično "uronjen" u zemlju, čime se naglašava postojanost i izdržljivost građevine, a ujedno i reflektira jedna od glavnih karakteristika samog brenda. Ovaj ostakljeni spiralni paviljon u obliku spiralne konstrukcije nadopunjuje najstariju zgradu tvrtke, u kojoj je u davnom 19. stoljeću djelovala prva radionica Audemarsa Pigueta. Spiralna konstrukcija vizualno se izdiže iz zemlje, a ujedno i pruža bajkovit pogled na daleku dolinu planine Jura.

Jednako zapanjujuć je i sam interijer muzeja; raspored muzeja prati kontinuirani, linearni prostorni doživljaj, a zakrivljeni stakleni zidovi konvergiraju se u smjeru kazaljke na satu, prema središtu spirale. Na isti način posjetitelji će šetati kroz zgradu- točno onako kako bi šetali u mehanizmu samoga sata. Muzej sadrži prostore za tradicionalne radionice, ali i prostorije u kojima će imati priliku svjedočiti izradi sata koje će upravo tamo kreirati i dizajnirati zaposlenici tvrtke. Osim toga, muzej će u svojoj kolekciji imati više od 300 satova iz svih razdoblja, uključujući i nikad viđene, nekonvencionalne dizajne koji nikada nisu ugledali svjetlo dana.

Željeli smo da posjetitelji na pravi način dožive našu baštinu, kulturno podrijetlo i otvorenost prema svijetu, i to u zgradi koja će odražavati našu čvrstu vezu s tradicijom, ali i naš duh koji je potpuno usmjeren na budućnost“, izjavio je Jasmin Audemars, predsjedatelj upravnog odbora Audemars Piguet. Muzej je veliko otvorenje najavio za 25. lipnja 2020. godine, a mi jedva čekamo trenutak kada ćemo ga, bez ograničenja, i moći posjetiti!

Objavljeno: 27.04.2020. u 14:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p