DIZAJN I ARHITEKTURA

Zavirite u jednu od najljepših knjižnica na svijetu

Ono najbolje - udaljena je četiri sata vožnje od Zagreba!

Na nedavnom roadtripu po Austriji imala sam prilike provesti dan u šarmantnom malom mjestu Admontu koje me osvojilo prirodom kojom je okruženo, ali i impozantnom knjižnicom za koju sam saznala sasvim slučajno.

Iako se nalazi na listama najljepših i najstarijih knjižnica na svijetu i zapravo je najveća samostanska knjižnica, do trenutka kad sam bukirala smještaj u Admontu nisam bila upoznata s njezinom pričom. Sagrađena 1776. godine, djelo je baroknog arhitekta Josepha Huebera i nalazi se unutar Admont Abbey samostana. Knjižnica je podijeljena u tri dijela i duga je ukupno 70 metara, široka 14 metara, a visoka 11 metara. U njoj je sjedinjeno nekoliko umjetničkih žanrova pisane riječi – od arhitekture, skulptura i freski do njezinog sadržaja. Sedam fascinantnih stropnih kupola krase freske Bartholomea Altomontea koje predstavljaju različite faze ljudskog znanja. U prostoru se posebno ističe skulptura Josefa Stammela ‘Četiri posljednje stvari’ sa živopisnim prikazom smrti, raja, pakla i posljednjeg suda. Od ukupno 200 tisuća knjiga koje se čuvaju u samostanu, u knjižnici je izloženo 70 tisuća, od čega 1400 rukopisa velike vrijednosti (najstariji potječu iz 8. stoljeća) te 530 inkunabula.

No, Stift Admont (samostan i muzej u kojem se nalazi knjižnica) ne samo da ima najveću samostansku knjižnicu na svijetu, već se od 1997. godine pojačano koncentrira i na prikaz povijesno važnog pokroviteljstva crkve. Uz ‘Muzej suvremene umjetnosti’, s djelima Erwina Wurma, Rudija Molaceka, Loisa Rennera i dr., Stift Admont je stvorio moderan okvir za djela umjetnika koja se tematski prikazuju posjetiteljima u posebnim izložbama. Unutar samostana imate tri zanimljiva muzeja koja svakako razgledajte nakon posjeta knjižnici.

Vjerojatno je nećete ići ciljano posjetiti, no imajte na umu da je udaljena od Graza, koji svi volimo ići posjetiti u vrijeme Adventa, samo sat vremena vožnje. Upad u muzeje i samu knjižnicu iznosi 12 eura.

photos: privatni album

Objavljeno: 24.10.2019. u 00:00

VIDEO

VEZANE VIJESTI

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p