DIZAJN I ARHITEKTURA

Zavirite u topli obiteljski dom smješten u središtu Zagreba

Dom koji ostavlja bez daha!

Koliko puta ste šetali gradom i razmišljali o tome što se sve krije iza starih zidina brojnih zgrada? Moramo priznati kako nema ničeg zabavnijeg od zavirivanja u prekrasno dekoriran prostor koji nam može poslužiti i kao odlična inspiracija za uređivanje onog vlastitog, stoga vas danas vodimo u jedan topli obiteljski dom smješten u samom središtu Zagreba, a koji jednostavno osvaja na prvi pogled!

U sjevernom dijelu Zagreba smjestio se prostrani dom od 395 četvornih metara, a koji se sastoji od suterena, prizemlja i kata te u potpunosti zadovoljava način života, potrebe i ukuse tročlane obitelji. Prostranost i različiti, dodani sadržaji, koji baš nisu tipični za naše podneblje poput dnevne zone za veća druženja te gostinjski dio – spavaonicu i kupaonicu, bili su dodatni izazov za poznatu dizajnericu Mirjanu Mikulec i njezin tim. Također, izazov je predstavljao i suteren koji je smješten na strmoj parceli, tako da je ulaz u kuću iz prizemlja s ulične strane. Suteren je zbog kosine djelomično ukopan u zemlju i nadovezuje se na stražnji vanjski prostor – bazen i uređeni vrt.

Dodatni izazov za dizajnericu svakako je bio i željeni stil uređenja koji se tek oslanja na trendove u dizajnu, a inspiraciju crpi ponajviše u rustici i industrijskom stilu. „Vlasnici, mlada obitelj s djetetom, željeli su topao i ugodan interijer koji odiše obiteljskom atmosferom i koji nije opterećen trendovima, ali svakako ima i moderan štih te dašak luksuza. Također, željeli su dom koji odražava njihove interese pa smo nastojali maksimalno personalizirati ovaj prostor, što nam je također bio izazov“, ističe dizajnerica Mirjana Mikulec. Tako je dom ispunjen brojnim umjetničkim slikama akademskog slikara Matije Dražovića koje govore o glazbenom ukusu vlasnika, točnije rock glazbi i ljubavi prema slikarstvu, životinjama i sportu.

Suteren, koji je zamišljen kao mjesto za slobodno vrijeme - velika druženja i ugošćavanje te rekreaciju (teretana), u svome sklopu ima vešeraj i kotlovnicu te je povezan stepeništem s prizemljem koji je u cijelosti socijalna zona. Dnevni boravak, blagovanje i kuhinja svojim odabirom boja i materijala najavljuju i stilsku orijentaciju cijelog prostora. Prevladavaju prirodni materijali poput drveta i tekstila, tamne nijanse s akcentima od bakra, betona i u osvježavajućoj tirkiznoj boji.

Zanimljivost dnevnog boravka su osmišljavanje dva radna kutka – jedan dječji za crtanje i igru te jedan za vlasnike. Boravak je od kuhinje s blagovanjem odijeljen polu-zidom od opeke te ugrađenim kaminom orijentiranim na dvije strane što je dalo posebnost prostoru. Drugi veliki adut ovoga prostora je velika staklena stijena u boravku koja nudi prekrasan pogled na zelenilo ispred kuće. Isti takav adut ima i glavna roditeljska soba na katu. „Pogled iz kreveta je neprocjenjiv i zato smo i u ovom prostoru izostavili zavjese. Tako smo ujedno i dovukli eksterijer u interijer te ga dodano obogatili tapetom sa šumskim motivima“, opisuje dizajnerica spavaću sobu koja u svome sastavu ima i walk-in garderobu koja se krije iza crnih vrata te kupaonicu s elegantnom kadom i tušem.

Na prvom katu nalaze se i dvije manje spavaće sobe, od kojih je samo jedna, za kćer vlasnika, u funkciji. Originalan i upečatljiv dizajn u ovom obiteljskom interijeru postignut je i prije svega namještajem po mjeri koji je radila stolarija Modus (stolari Milan Mužar i Mario Prpić), te namještajem od paleta (krevet i ormar u gostinjskoj sobi te garnitura na terasi uz bazen) koji je kreirao Vedran Mić iz Klamara.

Foto: Darko Mihalić
Objavljeno: 05.04.2019. u 14:38

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p