DIZAJN I ARHITEKTURA

Znamo kako vlastiti dom urediti po uzoru na stan Amélie Poulain, vilu Brucea Waynea ili neki od filmova Wesa Andersona

Platforma za filmofile i ljubitelje dizajna interijera

Ako se u vama krije strastveni zaljubljenik u interijere, poprilično smo sigurni da je vaš omiljeni film djelomično vaš favorit zbog interijera i estetike koju prikazuje. Dok gledamo bilo koji film ne možemo reći da se fokusiramo na ovaj aspekt, no vizualni identitet filma zapravo je neraskidiv od njegove cijele priče. Neki kultni filmovi i danas žive kroz svoje višestruke doprinose koji se, osim na filmsku umjetnost, odnose na primjer na glazbu, modu, a tako i dizajn interijera.

Filmovi su oduvijek bili izraz stila i trendova vremena u kojem su nastajali, ali i reinvencije nekih prošlih razdoblja kao i potpuno izmišljenih svjetova. A koliko je primjerice interijer velika stavka u kreiranju cijele podloge za filmsku priču, potvrđuje i fascinacija Barbie kućom u nedavno predstavljenom filmu, u kojoj su se između ostalih komada našle i vinilne svjetiljke domaćeg dizajnerskog brenda Barajak Vitberg. Cijeli trend na TikToku bio je pokrenut kako bi rekreirao filmsku estetiku Wesa Andersona u svim mogućim životnim situacijama. Jednom kad neki film stvarno postane dijelom pop kulture i kulture općenito, njegov utjecaj se na spomenute načine protegne i kroz neke druge aspekte našeg života.


Tako postoji online platforma koja upravo spaja najbolje od tih dvaju svjetova - Film and Furniture je mjesto gdje možete pronaći sve fascinantne informacije o namještaju i dekoru omiljenih filmova. Stranicu kreiraju i održavaju entuzijasti među kojima se nalaze dizajneri interijera, dizajneri filmskih setova, filmski kritičari, produkt dizajneri, dekorateri...Stranica dijeli i pojedinostima o tome gdje točno kupiti te komade za svoj dom, od suvremenih predmeta u aktualnim filmovima do vintage komada u klasičnim filmovima.

Čak i ako se ne odlučite ništa kupiti na ovoj stranici, ona vam može poslužiti kao sjajan izvor informacija i inspiracije. Svaki komad namještaja ili dekorativni element popraćen je informacijama o dizajneru, filmovima i scenama, uključujući detalje o dizajnu, zašto je odabran za filmski set i koja mu je uloga u karakterizaciji likova. Osim toga stranica redovito dijeli različite tekstove koji pobliže objašnjavaju pojedine filmske interijere i njihove detalje. Želite li na svom stolu lampu iz filma 'House of Gucci' ili tepih po uzoru na neku od soba u Overlook Hotelu iz 'Isijavanja', ova stranica koja se bavi jedinstvenom sinergijom interijera i filma mogla bi imati odgovore na sva vaša pitanja.

Foto: Instagram, IMDb
Objavljeno: 30.09.2023. u 16:34

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p