MATEA ROZINA NIKŠIĆ

Dobar dan doktore, želim izgledati kao moj Snapchat selfie!

Snapchat dismorfija stvarna je bolest
Budilica još jednom zvoni, snooze je na okidaču po šesti put, a vi skupljate snagu osvijestiti um da je vrijeme za još jedan radni dan. I dok se tako opirete toplom krevetu, ruka vam automatski poseže za mobitelom na noćnom ormariću. Bacate pogled na sat, snoozeate po sedmi put, klik na vremensku prognozu i koju vijest u prolazu i naravno, na društvene mreže. Tako nekako izgleda uobičajeno buđenje millennials generacije (i onih koji se tako osjećaju).

Odgovorno tvrdim ovakav scenarij jer i sama to radim, a poznajem čitavu hrpicu ljudi kojima je ovo dio jutarnje rutine. Možda ne nužno u krevetu, ali dok četkaju zube, piju kavu, izvode pse u šetnju, ali i obavljaju nuždu (mislim da je vrijeme da priznamo ovu veliku istinu, s obveznom grimasom na licu, naravno). Bez obzira u kojem ste stadiju spremanja za posao, predavanja ili slično, u vašoj ruci je pametni telefon, a vi ste na društvenim mrežama. I dok mamurni od sna gledate prvu jutarnju rundu influencera i svih onih koji se tako osjećaju, mislima se , poput žvake, rastežu pitanja kako oni, za razliku od vas, izgledaju tako vedro, sretno i naprosto savršeno? Nijedne bore na licu, čak ni onih smijalica, frizura je savršena, osmjeh je blistav, a linija kao da su posljednju večer proveli trčeći maraton.


Nedavno sam naišla na zanimljiv Instagram profil kojem je jedina uloga uspoređivati slike poznatih osoba prije i poslije. Prije i poslije čega, pitate? Pa njihovu originalnu sliku i onu retuširanu, naravno. Više nije potrebno biti maher u Photoshopu niti imati najbolju kameru da biste izgledali kao da ste ispali s posljednje naslovnice kakvog modnog časopisa. Dovoljno je posegnuti za, sad već uobičajenim, alatima na Instagramu, Snapchatu i sličnima kako bi vaše lice bilo zaglađeno, oči i usne veće, a tijelo na zavidnoj fizičkoj razini. I dok je ovdje riječ većinom o raznim filterima koji su očigledni, u kratkom roku pojavile su se brojne aplikacije kojima se mnogi služe, a na, naizgled, decentan način transformiraju neke vaše 'nedostatke' i proljepšavaju vas.


Jedna takva je Facetune, a jednom kad zavirite u čudesan svijet te aplikacije, više nećete gledati nijednu fotku na društvenim mrežama istim očima. Više nije dovoljno prilagoditi svjetlinu ili ukloniti onaj prištić koji vam toliko smeta. Čak se i smanjivanje podbratka ili uklanjanje umornih podočnjaka čini bezazlenim kad znate da postoje (mnogi!) oni koji u cijelosti mijenjanju svoj fizički izgled, sve u velikoj želji za kojim lajkom ili followom više. A onda postoje i oni ekstremi kojima virtualna manipulacija nije dovoljna, pa kucaju na vrata plastičnog kirurga pokazujući mu vlastite retuširane fotografije.


Stručnjaci to nazivaju Snapchat dismorfijom, psihološkim fenomenom i pravom pravcatom bolešću koja je zavladala millennials generacijom i ne nazire joj se kraj. Plastična i korektivna kirurgija dio je našeg društva već dugi niz godina da bi onda bila tabu tema, no ovdje nije riječ o moralnosti podvrgavanja operaciji. Činjenica je da prije ikakve operacije, posebice onih estetskih, morate proći psihološko testiranje kojima će liječnik utvrditi da su vaše želje za promjenom izgleda utemeljene u zdravoj pameti. Jednom sam prilikom pisala o neizbježnoj budućnosti koju donose društvene mreže i taj zastrašujući virtualni svijet, a nazivam ga tako ne zato što je strašan, nego zato što su akteri koji su dio njega strašni. Naime, umjesto da se istim poslužimo kako bi postali bliži, unaprijedili sredinu i same sebe, mi smo ovo posljednje shvatili zaista doslovno. Konstantno unaprjeđujemo sami sebe, ovog puta u želji da izgledamo kao nerealna slika sebe. Usudila bih se reći čak i 'nadrealna' slika jer možemo se 'uređivati' koliko god hoćemo, naš stvarni izgled nikada neće nadmašiti vlastite virtualne projekcije. Prema istraživanju Američkog društva plastičnih kirurga, više od 55% pacijenata podvrgava se operacijama kako bi „bolje ispali na selfie fotkama“. Molim vas, recite mi da se taj podatak i vama čini jednako ludim kao i meni.


Pročačkate li profile slavnih i manje slavnih osoba uvidjet ćete da je u pitanju jedna velika obmana. Kako to drugačije nazvati kad kolektivno društvo zagovara 'prirodan izgled, stvarne žene, ljubav prema manama', a istovremeno se gotovo svaki pojedinac predstavlja kao savršeni. Ključno je što se danas izgubila razlika između stvarnog i virtualnog svijeta i što je čest slučaj da zaista ne možete prepoznati nekoga onakvim kakvim se predstavlja na društvenim mrežama i uživo. Zamislite one koji su, provjereno, zaglibili toliko duboko niz virtualnu rupu, da više ne prihvaćaju vlastiti odraz u ogledalu i uvjeravaju sebe da su retuširane selfie fotke stvarnost koju jedino kroz pametni telefon mogu vidjeti. Očekivano, takvi pojedinci, kojih je sve više, razvijaju raznolike probleme s osobnošću, nemaju samopouzdanja i odbijaju živjeti u stvarnom svijetu. Začarani krug propagande i iskrivljenih identiteta kojem se danas itekako teško oduprijeti. 
Foto: Pinterest
Objavljeno: 22.08.2018. u 16:27

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p