DOGAĐANJA

100 godina picigina: Ne propustite proslavu obljetnice legendarne morske igre na poznatoj domaćoj plaži koja garantira zabavu za pamćenje!

Događaj koji se ne propušta
Danas u Splitu traju pripreme za veliku proslavu koja će već sutra okupiti ljude iz raznih krajeva svijeta. Naime, Split sutra obilježava nevjerojatnih 100 godina od pojave legendarne igre - picigin, koja je postala nezaobilazni dio kulturne baštine ovoga grada, ali i omiljena ljetna aktivnost većine domaćih, obalnih destinacija. 

Stogodišnju obljetnicu Split će slaviti puna dva dana, a povodom toga priredio je svečani program koji započinje već sutra, 15. rujna Ovog vikenda, Split priređuje svečani program kako bi proslavio ovu stogodišnju obljetnicu Picigina. Program će trajati dva dana, a počinje u petak, 15. rujna u Gradskoj knjižnici "Marko Marulić", gdje će biti prikazan spot za pjesmu "Picigin" grupe "Rebatajica" te promotivni film "Split: grad sporta", uz HRT-ov dokumentarni film "Picigin na Bačvicama" Tonka Jovića. Program se nastavlja u subotu, akcijom čišćenja podmorja na kultnoj plaži Bačvice s početkom u 9 sati, a zatim započinju već tradicionalne igre picigina nakon koje slijedi otkrivanje spomen ploče u čast 100. obljetnice. Događaj će uveličati brojni glazbeni nastupi koji će savršeno zaokružiti čitavu manifestaciju.
 
Mala povijest picigina

Davne 1923. godine, skupina entuzijasta među studentima u Splitu naišla je na poteškoće prilikom igranja vaterpola, a sve zbog veoma plitkog mora na plaži Bačvice. Taj izazov doveo je do rođenja igre koja će kasnije postati poznata kao Picigin. U Piciginu, sudionici se trude spriječiti malu lopticu da dotakne vodu koristeći samo dlanove. Ova jednostavna, ali zarazna igra brzo je osvojila srca Splićana i postala popularna i izvan granica grada, šireći se obalom Jadranskog mora. Iako se na plaži Bačvice svake godine održava svjetsko prvenstvo u piciginu, činjenica jest da u ovoj igri nema službenih pobjednika i gubitnika, a sama igra ocjenjuje se na temelju umijeća i akrobacija igrača. Sve o manifestaciji koja već danas započinje u Splitu otkrijte ovdje.
Objavljeno: 15.09.2023. u 21:52

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p