DOGAĐANJA

Greta Thunberg je osoba godine časopisa ''Time''!

Mlada aktivistica odlučila je stati na kraj političkim igrama!

Najpoznatija šesnaestogodišnja aktivistica koja je, prema britanskom časopisu TIME-a, ovoga tjedna proglašena osobom godine, već je gotovo dvije godine zaštitni znak mladenačkog ustanka protiv ekološke katastrofe u koju čovječanstvo polako, ali sigurno srlja. Iako se izvrsno snašla u ulozi inspirativne mlade osobe koja nadahnjuje mladež diljem svijeta, silni publicitet donio joj je i mnoštvo negativnih strana kojima je, čini se, odlučila stati na kraj!

Greta Thunberg oduvijek je fokusirana isključivo na zaustavljanje klimatskih promjena, a to je i potvrdila iniciranjem najvećeg ekološkog prosvjeda u svijetu u kojemu je sudjelovalo gotovo 4 milijuna ljudi u preko 100 zemalja, a koji ju je na koncu smjestio u sam centar svjetske pozornosti. Kako je rasla njezina popularnost, tako je rastao i interes političara i poznatih ličnosti koji su redovito ugovarali javne susrete i razgovore s mladom aktivisticom. Iako je Greta na samom početku u javnim susretima uočavala potencijal za širenje svoje poruke i podizanje ekološke svijesti, ubrzo je shvatila da je zapravo riječ o skupom, politički orijentiranom PR-u. Do sada, Greta je prisustvovala čak preko 50 javnih susreta koji uključuju i onaj s bivšim američkim predsjednikom Obamom, kanadskim premijerom Trudeauom, pa čak i s papom Franjom. "Odlučila sam, kad god je to moguće, reći ne konstantnim sastancima s političarima! Shvatila sam da je to gubitak vremena i da su to u osnovi obični, sitničavi razgovori nakon kojih slijedi mahnito okidanje selfieja. Zaista sam umorna od silnih selfija i praznih priča koje ne vode nikuda'', izjavila je Greta u najnovijem intervjuuu za časopis TIME.

Greta ovim potezom upozorava javnost i proziva političare koji predstavljaju i vode narod; "Prava opasnost nastupa kada se političari i ostale važne ličnosti počinju pretvarati da se događaju stvarne akcije, a zapravo jedino što rade je čisto računovodstvo i kreativni PR'', komentira mlada aktivistica. U istom razgovoru otkrila je da i dalje planira prisustvovati svim klimatskim prosvjedima diljem zemlje koji će se održati do kolovoza sljedeće godine, kada se ponovno vraća u školske klupe!

Foto: Unsplash, Instagram
Objavljeno: 12.12.2019. u 15:44

VIDEO

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p