DOGAĐANJA

Još jedan odličan festival koji ćemo ove jeseni vrlo rado posjetiti!

Stiže nam ganz novi teatar!

Ganz nove Perforacije, festival izvedbenih umjetnosti i nezavisne autorske produkcije suvremenog kazališta, plesa i performansa održava se od 6. do 11. listopada na 15-ak različitih lokacija u Zagrebu. U okviru festivalskih programa održat će se i Noć performansa 17. listopada te post-festum program 11. i 12. studenog. Ganz nove Perforacije svojevrstan je hibrid dva festivala: Perforacija & Ganz novog - koji su spajanjem svojih kreativnih i produkcijskih snaga postali snažna točka oko koje se okuplja nezavisna domaća scena. Stoga, nedaćama unatoč, jesen u Zagrebu bogatija je no ikada, uz povišenu dozu društvene odgovornosti i poštivanje važećih epidemioloških mjera. Iako je vrijeme karantene bilo ispunjenom kulturnim sadržajima on-line tipa, iskustvo ipak pokazuje da ništa ne može zamijeniti živu izvedbu i izravni proces uživanja u umjetnosti.

Ova se godina pokazala puna neizvjesnosti te nas osvijestila da ne znamo što donosi sutra i da baš zato uživamo u danas. Zato, posjetite programe Ganz novih Perforacija, a ulaz je, kao i uvijek – slobodan u sklopu inicijative Umjetnost dostupna svima. Festival počinje u utorak, 6. listopada premijerom plesne predstave Playing reality, Koraljke Begović i Jasne Jasne Žmak, koja za svoje ishodište uzima svima znane dječje igre te ih transformira u plesne sekvence gradeći kompleksniju rekonstrukciju poznatog svijeta igara. Plesna umjetnica Roberta Milevoj u radu Rob3rta, koji je svojevrsni nastavak ranijih istraživanja Roberta, Roberta i Opet Roberta, analizira kapacitete vlastitog izvođačkog tijela u korelaciji s emotivnim segmentom bića; dok Zrinka Užbinec predstavlja Eksplodiranu sluz, koreografski pokušaj sastavljanja čudovišta nastao iz želje da se kroz plesni kolaž izazove normativna i jednoslojna percepcija tijela.

Marina Petković - Ispravak, Foto: Nina Đurđević

Kolektiv Zvukospjevi (Hewitt, Slipčević, Guzmić) uprizoruje audiovizualni projekt Sightings-Sittings koji se nastavlja na zvučno i ambijentalno istraživanje lokacija Sjevernog mora, područje između La Manche i Norveškog mora, započet u sklopu rezidencije Otočka veza. Predstava Ispravak kazališne redateljice Marine Petković Liker dio je izvedbenog ciklusa Udaljenosti, ona je njezina peta, vjerojatno završna epizoda. Inspirirana razgovorima sa stanovnicima Darde u Baranji, ova je predstava (kao i cijeli ciklus), svjedočenje i analiziranje paradigmatskog problema života u još uvijek poslijeratnoj Hrvatskoj.

Zvukospjevi, Foto: Vida Guzmić

Multidisciplinarna umjetnica Nina Kurtela predstavit će se s novom edicijom instalacije Znakulturizacija na prometnim znakovima diljem Grada. Od međunarodnih gostiju, u ovogodišnjem sve-domaćem programu, predstavit će se Mala Kline s participativnim radom Dream Hostel Zagreb - Vizije ekcesa, te također slovenska grupa Feminalz s Tehnoburleskom Kradljivci slika. Festival završava 11. listopada noćnom zvučnom šetnjom Dolac spava Pavlice Bajsić Brazzoduro, kroz koju nas vodi glas u slušalicama s povremenim glazbenim intervencijama uživo, tjerajući nas na promišljanje o različitim gradovima koji supostoje na jednom prostoru, posebice onog grada koji se, iz prašine naših dimnjaka i kostiju, tek treba uzdići. U postfestum programu 11. studenog, svoj autorski rad Keinberg premijerno će predstaviti jedna od najzanimljivijih autorica mlađe generacije, Vedrana Klepica.


P.Bajsić Dolac spava, Fotografija iz knjige Snješke Knežević

Jesen donosi ganz novu kulturnu ponudu, a novonormalno, sudeći prema programu, i dugo očekivanu dominaciju ženskih autorica. U site-specific programu Ganz novih Perforacija, poznatoj Noći performansa, podnaslovljenoj Sve je moguće osim nemogućeg prostora za performans, koja se bavi istraživanjem novih prostora za performans i društvene odnose 17. listopada tijekom 24 sata svoje performativne radove izvest će Milijana Babić i Centar za ženske studije, Petra Mrša, Vlasta Delimar i Milan Božić, Vladimir Novak, Miha Erjavec (name:), Selma Banich, Antonio Grgić, Nika Bokić, Rajna Racz i Marin Živković.


Milijana Babić i Centar za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci

Više informacija o programu pronađite na facebook stranicama Festivala Perforacije i Ganz novog festivala te na mrežnim stranicama.

Foto: PR
Objavljeno: 24.09.2020. u 14:01

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p