DOGAĐANJA

Otvoren je 8. Zagreb Design Week!

Započeo tjedan dizajna te predstavljeni pobjednici ZGDW AWARD 2021.

Sinoć je svečano otvoren 8. Zagreb Design Week u vrtu iza Hale V Tehničkog muzeja. Osim organi-zatora, Daniela Tomičića, ceremoniju otvorenja uveličali su veleposlanik Kraljevine Nizozemske Nj.E. g. Hendrik Jan Voskamp, veleposlanik Republike Slovenije Nj. E. g. Vojislav Šuc i posebni gost, renomirani dizajner Giulio Cappellini.

Tema ovogodišnjeg festivala je „Otpornost (Resilience), a država partner - Nizozemska svojom izložbom „Oporavak! (Bounce Back!) predstavlja nizozemski odgovor na aktualne društvene promjene. Kustosice izložbe, Marleen van Bergeijk i Lisa Hardon, ovako opisuju koncept izložbe: „Oporavak se ne događa preko noći. Put do oporavka ispunjen je zavojima da bi na kraju, ek-splodirala kreativnost koja povezuje ljude u zajedničkom rješavaju problema. Istovremeno osjećamo tugu i bol, dok se želimo čim prije vratiti u normalu. Pitanje je što je normalno, kad se sve promijenilo?“ Devedesetih godina dvadesetog stoljeća nizozemski dizajn strelovito se uspinje u sam vrh svjetskog dizajna, a kako je mala država postala velika u dizajnu ispričat će dokumen-tarni film „To je nizozemski dizajn (Its a Dutch Design) autora Elbea Stevensa koji možete pogle-dati u četvrtak u 18:30 sati.
Povodom predsjedanja Slovenije Vijećem EU–a posjetitelji na prvom katu Hale V mogu pogledati izložbu „Budućnost življenja: Made in Slovenia (originalni naslov „Prihodnost bivanja: Made in Slo-venia). Trideset i jedan izložak predstavlja odgovor slovenskih dizajnera na promjene izazvane pan-demijom korone. Od namještaja do rasvjetnih tijela, svi predmeti dizajnirani su i proizvedeni u Slo-veniji u skladu sa suvremenim trendovima upotrebe ekološki održivih materijala i procesa, tradicij-skih obrta i ručnog rada, te istražuju nove proizvodne procese i načine upotrebe. Putujuću izložbu je povodom slovenskog predsjedanja Vijećem EU–a osmislio Centar za kreativnost ljubljanskog MAO–a (Muzej arhitekture i oblikovanja) i prije Zagreba predstavljena je u Parizu, Beču i Berlinu.Sinoć su posjetitelji mogli vidjeti i radove finalista ZGDW Award 2021. koje je odabrao peteročlani žiri sastavljen od međunarodnih stručnjaka iz područja dizajna: Davor Marković, Simon Morasi Pi-perčić, Goran Turković, Masanori Umeda i Anja Zorko.

Prva tri rada po kategorijama (6) su: za Dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija Valen-tina Vidaković, Include i Enigma, za Dizajn društvenih inovacija Ines Borovac, Kofein dizajn i Rašić+Vrabec, u kategoriji Dizajn interijera Mikser i Cipmann, RAKETA i Björk, za Produkt dizajn Tina Rugelj, Benussi & the Fish i Nunc, za Grafički dizajn Tumpić / Prenc, Grafika Tumpić i Gra-fika Señor, a u kategoriji Tekstilnog i modnog dizajna Amina Musić , Mihaela Brajković i Niko-lina Krstičević.


Osim brojnih izložbi sve ljubitelje dizajna i posjetitelje očekuju i razna predavanja, filmske projekcije i zabavni sadržaj, a posebno se ističe iznimno bogat glazbeni program tako večeras mogu uživati u nastup slovenskog glazbenog dua zalagasper, poznatog po svom mekanom i sanjivom elektroni-čkom popu.

Iz današnjeg programa izdvajamo konferenciju strateškog restrukturiranja industrije namještaja u „industriju s identitetom“ organiziranu u suradnji s Hrvatskom udrugom poslodavaca — Udrugom drvne i papirne industrije. Govornici će biti Tomislav Knezović (Prostorija), Ivić Pašalić (Milla&Milli), Mladen Orešić (Spin Vallis), Davor Bruketa (Bruketa&Žinić&Grey) i Giulio Cappellini, čije je ime globalni sinonim za dobar dizajn, podijelit će svoje cjeloživotno iskustvo zagovara-nja suradnje dizajnera i namještajaca.

Osmi Zagreb Design Week održava se do 26. rujna 2021. u Hali V, Tehničkog muzeja Nikola Tesla i na partnerskim lokacijama. Za ulaz na festival potrebna je EU Covid potvrda (cijepljenje ili negati-van test ne stariji od 48 sati).

Foto: PR
Objavljeno: 22.09.2021. u 15:28

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p