DOGAĐANJA

Ovog ljeta Gornji grad bit će centar svih zanimljivih događaja

U kolovozu ponovno šećemo 'OKOLO' po Zagrebu

Skrivene ulice, zaboravljeni prolazi, krošnje zagrebačkih parkova i zakutci Gornjeg grada i ove godine postat će mjesta spontanih susreta prolaznika s umjetnošću. Različite lokacije u Zagrebu 'oživjet' će i međunarodno poznati umjetnici iz Francuske, Španjolske i Australije.

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, prošle je godine održano prvo izdanje umjetničkog projekta 'Okolo', koji je malim intervencijama u samo tkivo grada oživio niz javnih gradskih prostora. Crveni tepih do Gornjeg grada, kumica na stepenicama Dolca, živopisni likovi u igri s urbanim elementima i biljke koje sviraju na dodir – samo su neke od zanimljivih intervencija kojima je 'Okolo' već oduševio građane i turiste.

I ovoga ljeta, od 17. kolovoza do 1. rujna 2019., preko dvadeset i pet lokacija u samom centru Zagreba pretvorit će se u mjesta gdje se umjetnost spontano dotiče svakodnevice grada. Umjetnici iz različitih područja, uključujući svjetlosne instalacije, urbani zeleni dizajn, uličnu umjetnost, interaktivni dizajn i fotografiju, svojim će umjetničkim radovima u formi urbanih intervencija skrenuti pažnju na ljepotu i potencijal dobro poznatih ili pak zaboravljenih javnih prostora, istovremeno ih mapirajući u jedinstvenu gradsku šetnju u kojoj baš svatko može naići na „komad umjetnosti“, iznenaditi se, a katkada i nasmijati.Uz desetak domaćih umjetnika, u Zagrebu će svoj trag ove godine ostaviti i svjetski poznata imena. Francuski par Ella & Pitr na međunarodnoj street art sceni poznat je po predimenzioniranim karikaturnim likovima, španjolski umjetnik Javier Riera jedan je od majstora kada su u pitanju landscape svjetlosne instalacije, dok Australac Michael Pederson svjetsku javnost osvaja svojim humorističnim uličnim minijaturama koje postavlja na neočekivanim mjestima.Ovaj jedinstveni projekt svaku šetnju užim centrom grada pretvara u pravo malo umjetničko istraživanje Zagreba. Brojne urbane intervencije koje će „niknuti“ tijekom kolovoza na području od Gornjeg grada do Glavnog kolodvora, spajaju uličnu umjetnost, domaću i međunarodnu kreativnu scenu te tako stvaraju svim posjetiteljima poseban doživljaj javnih gradskih prostora.“, izjavila je direktorica TZGZ, Martina Bienenfeld.

Objavljeno: 19.07.2019. u 10:19

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p