FILM I TEATAR

Što nas sve očekuje na malim ekranima u predstojećim mjesecima?

BBC Studios, CBS Studios International i AMC Networks gostuju u Zagrebu

Drugi dan zagrebačkog NEM-a obilježile su neke od najprepoznatljivijih svjetskih produkcijskih kuća; tako su, između ostalih, BBC Studios i CBS Studios International predstavili svoje najnovije sadržaje na ekskluzivnim screeninzima.

BBC Studios pružio je uvid u svoju najnoviju seriju „Sanditon“, inspiriranu nedovršenim romanom Jane Austen. Osim u ekskluzivnom screeningu, sudionici su uživali i u razgovoru s glumcima Krisom Marshallom i Rose Williams. „U ovoj adaptaciji Austenina djela prisutan je određen element modernizma. Današnjoj publici ono će zbog toga biti privlačnije. Također, nijedan od setova nije izgrađen u studiju kako bi se postigla autentičnost“, kazao je Kris Marshall.„Teme koje Austen obrađuje i dandanas su važne. Tu je riječ ponajprije o mjestu žene u društvu i u obitelji. U adaptaciji Andrewa Daviesa Charlotte je predstavljena kao jedna snažna mlada žena. Meni je važno da gledatelji vide snažan ženski lik te da shvate da nije riječ o nečemu novom“, dodala je Rose Williams.


CBS Studios International predstavio je svoju novu seriju „The Moodys“ i probudio blagdanske osjećaje uz pomoć ekscentrične obitelji Moody i njihove želje za savršenim Božićem. Nakon prikazivanja Keshetove dramske serije „The Trial of Christine Keeler“ Keren Shahar, izvršna direktorica distribucije u Keshet Internationalu, podijelila je svoje iskustvo televizijskih ekranizacija stvarnih priča: „Kad prikazujete stvarne ljude, imate dodatnu odgovornost. Kako bismo ovu priču ispričali kako i doliči, u produkciju smo morali uključiti pretežno žene. Ovom projektu privukla nas je upravo mogućnost da priču ispričamo kroz Christinine oči.“Harold Gronenthal, izvršni potpredsjednik programa i marketinga u AMC Networksu, podijelio je svoje stručno mišljenje o prilagođavanju promjenjivoj potražnji u pogledu TV sadržaja: „Ovu industriju otpočetka karakterizira neprestana promjena i AMC je rezultat tih transformacija. Tehnologija i publika neće se prestati mijenjati. Najvažnija je promjena ta da gledatelji sve više mogu sami birati što će gledati. AMC se iz filmskog kanala transformirao u kanal koji producira serije, a onda i u kanal koji i producira i posjeduje serije.“ 


Gabrielle Tana, producentica nominirana za Oscar i nagradu BAFTA te suosnivačica produkcijske kuće Magnolia Mae Films, naglasila je kako budućnost nezavisne filmske industrije ovisi o publici: „Bez obzira na sve ostale promjene u filmskoj industriji, standardi i kvaliteta nisu se i ne bi se smjeli promijeniti. Streaming platforme podupiru nove glasove i održavaju industriju živom i kompetitivnom. Više nije riječ samo o kinoiskustvu nego i o audiovizualnom iskustvu. Kad samostalno snimate film, ne znate hoće li biti distribuiran ili neće. Kod nezavisnih filmova kvaliteta je uvelike važnija od studija i distributera.“Jedno od ključnih pitanja tijekom drugog dana NEM-a Zagreb ticalo se otkrivanja projekata s velikim lokalnim potencijalom i međunarodnom ambicijom. Na panelu „Neengleski sadržaj na globalnoj pozornici“ izraelski yes Studios najavio je treću sezonu svoje uspješne serije „Fauda“. Premijerno će biti prikazana tijekom prosinca, a na Netflix dolazi 2020. Također, neka od najprepoznatljivijih imena originalne hrvatske produkcije pružila su uvid u raznolikost i originalnost lokalne produkcije. Ponajprije je istaknuta kvaliteta tih projekata s obzirom na proračunska ograničenja. Više o najnovijim trendovima u financiranju i nabavljanju sadržaja saznat će se tijekom trećeg dana NEM-a Zagreb, a čitav program NEM-a Zagreb pronađite na službenoj stranici!

Foto: PR
Objavljeno: 13.12.2019. u 11:32

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p