KULTURA

Pričali smo s ekipom Videoboxa: Između poslovnih i fakultetskih obveza snimaju seriju koja osvaja YouTube!

Svježa i zabavna domaća serija za koju ćete još čuti!

Mladi domaći kreativci napravili su seriju koja je sa samo dvije epizode postala internetski hit koji oduševljava tisuće gledatelja na YouTubeu. Ovi studenti Akademije dramskih umjetnosti u Zagrebu odlučili su odglumiti karikiranu verziju svog života. I tako se rodio Videobox, humoristična serija koja prati živote trojice prijatelja koji proživljavaju sve one „normalne“ situacije s kojima se susrećemo u 20-ima.

Mladi autori Marko Bičanić, Ivor Lapić, David Bakarić i Karlo Vorih na ideju za Videobox došli su već 2020. godine kada su spontano počeli zapisivati situacije i ideje iz vlastitog života. Prijateljstvo u privatnom životu i strast prema karijeri koju su odabrali bili su njihovi glavni pokretači. Od ideje do prve epizode prošlo je malo više od dvije godine, no želja za snimanjem serije držala ih je svo to vrijeme. Karlo nam je tako ispričao da su došli do trenutka kada su shvatili da nema više razloga za čekanje raznih natječaja i prilika te da su se jednostavno odlučili sami upustiti u tu avanturu. Bez ikakvih očekivanja snimili su prvu epizodu i postavili je na YouTube.

S obzirom na to da se Marko, Ivor, David i Karlo poznaju od prije i druže u stvarnom životu, zanimalo nas je kako se snalaze u tom privatno-poslovnom odnosu.

Sve se bazira na nama i na našoj međusobnoj kemiji, sve teme koje obrađujemo i koje ćemo u budućnosti snimati su se dogodile nama i nastale su iz naše svakodnevne komunikacije. Zbog toga nam je to što radimo skupa i poznajemo se dodatni plus. Znamo da se slažemo i dijelimo interese, na kraju krajeva zato je cijela ideja i nastala.

Ova mlada ekipa sve radi samostalno, trenutno nemaju nikakvu financijsku podršku pa smo ih upitali je li im upravo to najveći izazov?

To je definitivno jedan od najtežih dijelova jer iziskuje jako puno vremena. Nas četvero radimo apsolutno sve od glume, snimanja, montaže, režije, koloriranja, snimanja i obrade zvuka. Ponekad zamolimo ostale prijatelje i kolege za pomoć, ali od pisanja do finalne verzije epizode smo u tome. Nije uvijek lako balansirati sve fakultetske i životne obveze, ali strast prema ovom poslu nas tjera da sve ostalo ostavimo malo po strani i da nam ovo bude prioritet. Djelujemo kao boy band, u kojem svi rade sve.

Ono što nas je najviše zaintrigiralo kod Videoboxa je to što se radi o prirodno humorističnom i „relatable“ serijskom formatu kojeg nemamo priliku često vidjeti kod nas. Zato smo autore pitali postoji li neki posebni razlog zašto su se odlučili za snimanje serije?

Ozbiljnije filmske vrste prošli smo tijekom studiranja, zato smo htjeli napraviti nešto što nas zabavlja. Iako serija nije nešto što smo radili tijekom studiranja, imali smo jako puno ideja koje smo stalno zapisivali pa nam je prirodno došlo da se radi o serijskom formatu jer jednostavno ne bismo sve te ideje mogli prenijeti u zaokruženu filmsku formu.

Kada su počeli razmišljati o Videoboxu prije dvije godine njihove ideje su bile malo drugačije, no i dalje se radilo o situacijama iz njihovog života i humorističnom konceptu. Sada kada kreću pisati nove epizode započinju s praznim papirom, ali još uvijek koriste neke prijašnje ideje i zanimljive trenutke koje su i na početku htjeli uključiti u seriju.

Zato nas je zanimalo kako izgleda njihov kreativni proces i koliko se oslanjaju na improvizaciju?

Započinjemo s raspisivanjem scene, znamo o čemu se radi i kakav je početak i kraj, a dijalog u sredini se rađa kroz snimanje. Želimo sa svakim novim snimanjem scene dobiti neku svježinu i originalnost zato se jako puno replika dogodi na samom snimanju. Težimo tome da sve skupa izgleda što prirodnije i spontanije i sviđa nam se što smo dobili pozitivne reakcije upravo na taj dio serije.

Radnja Videoboxa vezana je uz istoimeni second hand shop u kojem se glavni likovi sastaju. Nostalgična atmosfera koju vuku iz nekih prošlih vremena skrivena je i u samo nazivu serije, a Karlo nam je otkrio što znači Videobox.

Moji roditelji su imali lanac videoteka 90 ih i ranih 2000-ih, a taj lanac se zvao Videobox. Uvijek mi je to ime ostalo u glavi kao pamtljivo i zanimljivo. Kada smo krenuli s idejom o snimanju serije, Videobox je bio radni naziv koji smo kasnije mislili mijenjati. No, uvijek smo se nekako vraćali i referirali na seriju kao Videobox i na kraju smo odlučili zadržati taj naziv. Zvučno je, pamtljivo i uklapa se u cijelu ideju sa second hand shopom.

Jeste li očekivali ovako dobre reakcije kad ste došli na ideju za seriju?

Kada smo odlučili objaviti prvu epizodu, seriju smo slali poznanicima i dobili smo dobre reakcije. Uvijek si skeptičan oko svog rada i stvarno nismo znali hoće li to pogledati samo stotinjak poznanika, ali nismo se htjeli opterećivati tim. Na kraju smo samo odlučili objaviti i vidjeti može li se nešto pozitivno dogoditi. Brojke od 40 000 pregleda stvarno nismo očekivali, jer smo novi u svemu tome, nikada nismo ništa snimali za YouTube i slično. Sada vidimo i po komentarima i pregledima da ima jako puno ljudi kojima se to sviđa i to nam je zapravo odličan feedback. Nadamo se da će serija biti prekretnica koja će potaknuti mlade autore da počnu izbacivati sadržaj koji će se sviđati upravo mlađoj generaciji.

Nakon neočekivano dobrih reakcija publike seriju će pokušati podignuti na višu razinu. „Za sada nastavljamo objavljivati na YouTubeu, ali smo se odlučili prijaviti i na neke natječaje jer sad već postoji sadržaj na koji se možemo referirati.“, kazao nam je Karlo. Njihov san je da se serija prikazuje na televiziji jer smatraju da postoji prostor za takav sadržaj i želja im je da nešto tematski zanimljivo mlađoj generaciji dospije u mainstream.

Što se tiče budućih epizoda, saznali smo da su upravo završili s raspisivanjem treće epizode, a nova snimanja planiraju kroz dva tjedna. Dakle, novu epizodu na YouTube-u mogli bismo gledati u travnju. Više o Videoboxu i sve informacije o novim epizodama možete pratiti na njihovim društvenim mrežama.

Foto: Privatna arhiva
Objavljeno: 03.03.2023. u 11:49
Tagovi: serija

IZ RUBRIKE

vrh stranice
p p